Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: menedżer pakietów mint8 Helena - nie działa  (Przeczytany 1026 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
lechitman
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Styczeń 19, 2010, 12:23:51 »

Witam,

zainstalowałem nareszcie mint8 Helena. Powitał mnie błyskawicznie i zacząłem od uprgadów w aplikacji menedźer pakietów, który na początku zadziałał. Ale po restarcie już przestał, tzn. aplikacja nadal jest widoczna w Menu, jednak nie pamiętam, czy wcześniej ikonka jej przyporządkowana miała jakieś kolory i grafikę, bo teraz jest pusta i po uruchomieniu jej pojawa się okno (na wpisanie hasła, które sobie założyłem), które po wpisaniu hasła znika i program nie wykonuje dalszych czynności.

Niestety w panelu - menu/administracja/... brakuje okna menadżer pakietów, jest widoczny natomiast menadżer oprogramowania, który działa poprawnie, ale niestety nie instaluje softu zaznaczonego do instalacji.

Z góry dziękuję za wsparcie, nie mam pojęcia z czego wynika błąd, który nastąpił dzień po instalacji.

Pozdrawiam
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Styczeń 19, 2010, 12:54:05 »

Wpisz w konsoli:
Kod:
sudo synaptic
i daj na forum co wypluwa.

HP 2510p || HP 8510w ||
lechitman
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Styczeń 19, 2010, 04:12:31 »

Witam i dzięĸuję za odpowiedź, niestety nie wiele wyszło z komendy:

sudo: synaptic: command not found

zastanawiam się nad ponowną instalacją, ale pierwszą przeprowadziłem poprawnie (mam nadzieję, błędow nie zauważyłem), ale co jeśli temat się powtorzy??? Może jest rozwiązanie z poziomu obecnego???

właśnie się zorientowałem, metodą prob i błędow, że nie posiadam "synaptic'a" zainstalowanego. Już mam. Zdaje się, że problem uległ rozwiązaniu, menedźer programow właśnie się zainstalował i już jest.

Bardzo dzięĸuję.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2010, 04:44:00 wysłana przez lechitman » Zapisane
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Styczeń 19, 2010, 04:12:31 »

mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2010, 04:53:33 »

Dopisz magiczne słówko do tytułu tematu i zamykamy wątek

HP 2510p || HP 8510w ||