Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Remix Linux Mint-dostosowanie i pytania.  (Przeczytany 895 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Vintearis
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: In Future Linux Mint.

« : Styczeń 23, 2010, 05:17:50 »

Moim zamierzeniem jako teraźniejszego użytkownika Windows'a, jest zainstalowanie Mint'a obok niego.
Tylko jako że jestem laikiem w kwestii technicznej Linuxa (do tej pory wielokrotnie intereosowąłem się Linuxem, więc rozumiem jego idee, mniej więcej sposób działania i inne duperele) postanowiłem zadać kilka pytań.:

1. O jakie środowisko graficzne opiera się Remix Mint? Tak jak Ubuntu o Gnome?

2. Nie jestem minimalistą, a z drugiej strony kocham zaawansowanie. Czy zmiana środowiska graficznego KDE, nie będzie powodować żadnych problemów? Czy lepiej czekać na KDE community edition?

3. Zauważyłem, że istnieje podział na programy linuxowe dla Gnome i dla KDE. Czy jest możliwa instalacja i bezproblemowe użytkowanie programów z KDE na Gnome?

4. Jako główny system operacyjny posiadam Windows XP ( 7 też mam na płycie ^^ oczywiście legalną BETA, jednak za wcześnie na użytkowanie tego systemy wg. mnie) i chciałbym właśnie obok niego zainstalować Remix Minta. Wiem co to Grub i Lilo, jednak nie wiem jak to ma się w praktyce. Tzn. co zrobić by obok Windowsa "umieścić" Linuxa.
I potem, na początku uruchamiania systemu "pierwszym" wyborem był windows który włączy się automatycznie po jakimś czasie (powiedzmy 10 sek) braku wybrania, któregokolwiek systemu?
Tak miałem w ubuntu ( kieedyś ^^) zainstalowanym przez Wubi.

5. Jak wygląda sytuacja z kodekami i odtwarzaniem  w Linuxie? Na Windowsie istnieją zestawy kodeków, a każdy z nich tworzony i uaktualniany przez własną społeczność. A playery tylko z nich korzystają. A jak czytałem komentarze pod playerami, które zawierają "wbudowane" kodeki to dowiadywałem się, że często ma on problem z jakością takiego filmu. Na Windowsie istnieje np. AllPlayer, który korzysta bezpośrednio z directa ( ja go osobiście nienawidze), a na linuxie te możliwości są strasznie ograniczone...
Czy w Mincie instaluje się kodeki tak jak w Windowsie ?

6. Czy istnieją programy dla Linuxa do transkodowania między formatami i kompresją ? ( na windowsie jest chodźby taki VirtualDub czy Any DVD converter)

7. Co oznacza kompilacja paczki binarnej dla danej dystrybucji? Czy jest to rodzaj instalacji? I czy każdą paczkę da się skompilować dla każdej dystrybucji ? ( z naciskiem na Minta <Ubuntu> oczywiście :>)

8. Jaka jest większa różnia między Mintem a Ubuntu? Przecież Ubuntu także zawiera zastrzeżoną gałąź paczek "zastrzeżonych".( nie wiem jak to nazwać.) Czyli jak Canonical zacznie wprowadzać większe ilości zastrzeżonych formatów, to Mint "straci pracę"?
Jestem po prostu ciekawy co wprowadzili dystrybutorzy Minta do Ubuntu.

9. Jaki player jest najbardziej polecacie?
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Styczeń 23, 2010, 05:31:23 »

Ad.1 Tak
ad 2. Lepiej czekać
ad. 3 Tak
ad. 4 Będzie możliwość wyboru
ad. 5 Tak, są gotowe paczki.
ad. 6 Virtualdub działa na linuksie, jest jeszcze kilka innych.
ad. 7 Że jest ona dostosowana do danej dystrybucji, ponieważ poszczególne dystrybucje linuksa różnią się.
ad.8 http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,962.0.html
ad. 9 vlc

HP 2510p || HP 8510w ||
Vintearis
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2010, 06:23:01 »

1. Czy wyjdzie Remix Mint KDE?  Raczej nie powinno być problemu z utworzeniem owego na bazie KDE community, dodatkowo mając materiały z poprzedniego remixa? Dodam, że bardziej chodzi mi tutaj o programy dedykowane pod KDE.  Mam taki jeden, zwany Kmuddy ( klient do gier MUD) który jak widać jest dedykowane pod KDE.
Z jednej strony bardzo podoba mi się polski remix, jednak z drugiej strony atakuje mnie środowisko graficzne Gnome ;/.
2. Dlaczego w takim razie jest podział programów dla Gnome i KDE? Tu chodzi tylko o wygląd ?!
3. Czym się różni GRUB od LILO?
4. Virtual dub dobry do edycji. Ale jak przyjdzie np. konwersja do MOV czy MKV nagle koniec. Czyli nie ma takiego "frontowego" ( dużego, aktywnie rozwijanego i uwazanego za najlepszy jak np. grub w stosunku do lilo.) projektu?

Noi to by było na tyle w tej chwili Uśmiech.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2010, 06:23:01 »

mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Styczeń 23, 2010, 06:56:19 »

Ad 1. Nie będzie bo nie mam czasu.
Ad. 2 Chodzi o używane biblioteki, a dokładnie qt i gtk+, w oparciu o które są pisane programy.
ad. 3 http://pl.wikipedia.org/wiki/GRUB http://pl.wikipedia.org/wiki/LILO
ad.4 Nie wiem, może avidemux, albo kino.

HP 2510p || HP 8510w ||
Vintearis
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Styczeń 23, 2010, 07:10:14 »

1. Czy jest możliwość implementacji obu biblotek do Gnome?
2. A jeśli nie, to czy istnieje inny sposób na uruchomienie programów pod Gnome?
3. Czy zainstalowanie środowiska KDE na Remixie może spowodować jakieś "zamieszania"?

Jeśli dobrze myślę, to czy przy odpowiednich zmianach konfiguracji systemu KDE community edition, będę mógł sobie stworzyć twór o podobnych walorach co remix? Głównie chodzi mi o to, co udało ci się zaimpletować.

Ps. Korzystasz z Gnome czy KDE?
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Styczeń 23, 2010, 07:15:25 »

Ad. 1 Bez problemu
ad. 3 Może, ale nie musi.
Korzystam z gnome.

HP 2510p || HP 8510w ||
Vintearis
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #6 : Styczeń 23, 2010, 08:05:52 »

Czy jest możliwość instalacji KDE w Remixie?
Spox5
Prawie jak Admin
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 8 - Helena x86

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Styczeń 23, 2010, 08:10:41 »

Tak, opis jak to zrobić znajduje się w tym wątku: http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,859.0.html

Vintearis
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #8 : Styczeń 23, 2010, 08:22:59 »

Ostatnie pytanie ( powtórzone, jednak Mati75 był wyjątkowo małomówny...)

1. Czy zainstalowanie środowiska graficznego KDE nie spowoduje nagłego rozpieprzenia się systemu? (  Chodzi dokładniej o kompatybilność ze spolszczeniem itp, bo jednak zainstalowanie czegoś na czymś może spowodować naprawdę duże jaja)
I dodatkowo, jakie implikacje ( problemy) będą czekać na mnie po instalacji tego środowiska? ( tzn. będę musiał coś usuwać, majstrować itp itp? Pytam się dlatego, by być przygotowanym i nagle nie obudzić się z ręką w nocniku)
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Styczeń 23, 2010, 09:01:12 »

Powiem Ci tak: musisz mieć sporo miejsca na dysku, Twoja maszyna też nie może być z tych starszych. Obydwa środowiska są bardzo rozbudowane i tak prawdę mówiąc - bywa, że są kłopoty z uruchamianiem programów dla KDE w Gnome i na odwrót. Wygląd poszczególnych środowisk jest całkiem różny, silniki, biblioteki oprócz tych, które są używane "wspólnie" - jest cała masa specyficznych dla danego środowiska. We wcześniejszych wydaniach, jak chciałam używać mojego ulubionego K3B do cd-ków i dvd wystarczyło co nieco dociągnąć i było dobrze, teraz - prawie pół KDE musiałabym zainstalować w Gnome...
Moim zdaniem- jest pewne ryzyko.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
Spox5
Prawie jak Admin
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 8 - Helena x86

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Styczeń 23, 2010, 09:07:49 »

szczerze mówiąc sam dawno nie bawiłem się w instalację kde, ale spolszczenie powinno się dociągnąć w trakcie pobierania pakietów. Zawsze możesz poczekać na stabilną wersję LM 8 CE z KDE na pokładzie jako domyślne środowisko (wersja RC1 do pobrania na stronie głównej). Podczas jej instalacji spolszczenie samo się pobieże i zainstaluje.
Jeśli jednak zdecydujesz się na instalacje KDE na Gnome to musisz liczyć się z faktem, że będziesz miał trochę bajzlu w menu.

Także ja osobiście radzę Ci zainstalować wersję Linux Mint 8 KDE CE RC1.

Vintearis
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #11 : Styczeń 24, 2010, 12:18:50 »

Ok. Dzięki Wam Uśmiech.
A spolszczenie będzie pełne? Czy tylko Remix owe posiada?
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Styczeń 24, 2010, 12:22:22 »

99% Mrugnięcie

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: