Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Router Linksys WAG200G oraz AP TP-Link TL-WA500G  (Przeczytany 1480 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
gawynus
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Mint & Kubuntu

« : Styczeń 25, 2010, 02:28:07 »

Witam
Mam nastepujacy klopot:
Jako router bezprzewodowy ustawiony mam Linksys WAG200G - sygnal rewelacja, zero problemow.
Ostatnio zakupilem AP Tp Link TL-WA500G aby uzywac go w opcji client mode na kompie bez wifi.
Stwierdzilem jednak, ze go ustawie najpierw na laptopie na ktorym korzystalem juz z Wifi z tego routera.
Problem jest taki, ze nie mam netu przez kabel.
Dla informacji na routerze (IP 192.168.1.1) jest ustawione DHCP ktore przypisuje po wifi adresy i nadalo np. dynamicznie AP IP 192.168.1.19 (wczesniej AP mial statyczny, ale w toku wielu prob zrobilem mu dynamiczny). Na kompie podlaczonym do AP niestety nie uzyskuje IP dawanego przez DHCP z routera, wiec nadalem stale IP - rozne dawalem np. 192.168.1.100. (wczesniej jak korzystalem przez wifi dostawalem IP przez dhcp)  Złość.
Z kompa moge pingowac zarowno AP oraz router, wiec polaczenie router - AP jest  Co?.
Sadzilem, ze to jest problem DNSow, ale jak probowalem spingowac zewnetrzny komputer po IP to dostalem info "no connection" czyli wychodzi na to, ze dochodze do routera i tam z niewiadomych powodow sie zatrzymuje.
Z gory dzieki za pomoc  Uśmiech
Gawynus
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: