Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Przesiadka z ubuntu na Mint..  (Przeczytany 482 razy)
Jolo
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Helena

« : Styczeń 28, 2010, 01:07:57 »

Witam, od dłuszego czasu jestem użytkowanikiem ubuntu, chciałbym przesiąśc sie na mint(slyszalem ze lepszy;]).
Ale dziwi mnie jedno, szata graficzna. W mint z tego co widze jest to zmodyfikowany Gnome, ja praktycznie caly czas uzywalem KDE, teraz tez bym chciał. Widzialem nawet tutaj wersje RC1 Mint pod KDE, ale czym ona się rozni od wersji "normalnej" (procz zmienionego gnome na kde) czego może w niej "braknac"?
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: arch

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2010, 03:22:43 »

nie będzie mintmenu z gnome takiego ładnego i bardzo funkcjonalnego Chichot

THE POWER OF LINUX Mrugnięcie
http://www.youtube.com/watch?v=ASAMs5S8-N8

PRZESTROGA DLA SŁABYCH PSYCHICZNIE:
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/loadingreadyrun/1726-Installation-Anxiety-2010

M61PME-S2P, AMD Phenom x3 2300 Mhz x64, 1GB KINGSTON, HDD 250 GB, Geforce 8500GT 512 ram
Spox5
Prawie jak Admin
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 8 - Helena x86

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2010, 12:24:22 »

Oczywiście nie będziesz musiał się martwić brakiem Firefox'a który jest domyślnie zainstalowany (w Kubuntu była zaślepka w menu która nakazywała instalację FF), wszystkie kodeki, zaktualizowany system z nowszym krenelem. Co zginie hmm... ciężko mi jest wypowiedzieć. Wiem że to nie jest rozwiązanie ale ściągnięcie i porównanie dystrybucji byłoby dla Ciebie najlepsze.

Chyba Pidgin jest domyślnie z komunikatorów.

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2010, 12:24:22 »

sevi74
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 8x64

« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2010, 12:40:29 »

Ja twierdze ze Mint jest najlepszy :)Ale to moje zdanie.Mint z KDE jest ok ale ostatni caly czas uzywam gnome i jestem zadowolony.Mysle ze powinienes sprawdzic i porownac Mrugnięcie
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2010, 01:02:16 »

@Jolo: Lata cale używałem KDE, bo myślałem, że fajniejsze. Guzik prawda, okazało się, że Gnome jest lepsze niż KDE Uśmiech

Mint z KDE można by porównać do Kubuntu, jednak w mojej opinii Mint z KDE jest bardziej dopracowany. KDE w Kubuntu nie znosiło się z PulseAdio (Phonon wywalał błędy), tymczasem w Mincie z tego co obserwowałem, nic takiego się nie pojawia - choć nie ręczę głową. Do tego Mint z KDE jest bliższy Minta niż Kubuntu do Ubuntu. Kubuntu ściśle trzymie się KDE, natomiast w Mincie KDE nie jest to rygorem i są aplikacje napisane pod GTK a nie Qt Uśmiech

Mint z KDE jest fajny, owszem... Ale wszystkie jego najcenniejsze skarby, jak mintMenu, mintInstall są napisane w GTK i pod Gnomem będą najfajniejsze. Choć z góry mówię, że pod KDE też będą działały, tak samo jak FF, Pidgin czy Synaptic.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2010, 08:58:29 wysłana przez sir_lucjan » Zapisane

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

Jolo
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Helena

« Odpowiedz #5 : Styczeń 28, 2010, 02:35:13 »

No to fajnie, juz zasysam Polska wersje Minta, jeszcze jedno pytanko, instalacja kde na mint moze wygladac tak "sudo apt-get install kubuntu-desktop" czy moze jakos inaczej zeby caly pakiet zainstalowalo?
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Styczeń 28, 2010, 03:54:48 »

No to fajnie, juz zasysam Polska wersje Minta, jeszcze jedno pytanko, instalacja kde na mint moze wygladac tak "sudo apt-get install kubuntu-desktop" czy moze jakos inaczej zeby caly pakiet zainstalowalo?
Możesz tylko podstawowe kde zainstalować:
Kod:
sudo apt-get install kdebase

i resztę doinstalować samemu.

HP 2510p || HP 8510w ||
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: