Witam.
Jestem świeżym użytkownikiem minta (przynajmniej za takiego się uważam pomimo ze kożystałem juz z mint v. 5, fedory, mandrivy itd). Poprzednie wersje niestety jeszcze nie pozwalały mi korzystać w pełni z linuxa dlatego byłem uzależniony od windy... teraz jednak po instalacji remixa uważam temat okienek za finalnie i komisyjnie zamknięty! (uff..) Nie mam zamiaru wracać do tego systemu po mimo dwóch małych kłopotów jakie mi się pojawiły podczas użytkowania nowego systemu:
1. Bluetooth.
Mam toshibę satellite pro U300 która korzystała z bluetooth stack for toshiba pod windowsa.(na dysku jest tylko Mint) w mincie po włączeniu bluetooth w centrum sterowania pojawia mi się taki komunikat: "Brak adapterów Bluetooth podłączonych do komputera" dlaczego? Zasięgnąłęm języka w google, na stronie forum toshiby
http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/thread.jspa?threadID=45741&tstart=0 jednak nie bardzo się posiłkuję angielskim i po tym co tam wyczytałem wydaje mi się ze to jest chyba nie to. na forum minta troszkę znalazłem np o przełączniku do wifi, który u mnie również włącza bluetooth oraz o kombinacjach klawiszy Fn+cośtam jednak to też się nie sprawdza. Przywracanie Biosu też nie pomogło. wniosek pewnie sterowniki. ale jak to znaleźć? (wifi działa jak należy)
2. Pokrętło od głośności
Z lewej strony obudowy (ble bla) jest takie pokrętło jak w większości laptopów. Każda próba zmiany głośności tym pokrętłem powoduje, że w prawym górnym rogu pojawia się skala głośności, która na początku reaguje wychylając się maksymalnie lub wyciszając. Po chwili w ogóle przestaje reagować i wycisza na max po czym nie chce zniknąć. Co najśmieszniejsze nie mogę wtedy przesuwać żadnych okienek, jedynie zamykać i otwierać. do momentu aż uruchomię komputer ponownie. Po tym wszystko wraca do normy.

Jak to naprawić? a w ogóle to najlepiej było by wyłączyć to pokrętło i korzystać z systemowego nagłaśniania.
Z góry dzięki za opinie wszelkiej maści. jeśli nie uda się tego rozwiązać to trudno. I tak już nie wrócę do Windowsa. Pozdro.
Dodany: Styczeń 28, 2010, 09:12:52 oj. chyba mój wątek jest w złym miescu....