Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: kilka problemów z laptopem. (bluetooth i pokrętełko od głośności)  (Przeczytany 909 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dooshpastesh
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Styczeń 28, 2010, 09:01:24 »

Mrugnięcie Witam.
          Jestem świeżym użytkownikiem minta (przynajmniej za takiego się uważam pomimo ze kożystałem juz z mint v. 5, fedory, mandrivy itd). Poprzednie wersje niestety jeszcze nie pozwalały mi korzystać w pełni z linuxa dlatego byłem uzależniony od windy... teraz jednak po instalacji remixa uważam temat okienek za finalnie i komisyjnie zamknięty! (uff..) Nie mam zamiaru wracać do tego systemu po mimo dwóch małych kłopotów jakie mi się pojawiły podczas użytkowania nowego systemu:

1. Bluetooth.
          Mam toshibę satellite pro U300 która korzystała z bluetooth stack for toshiba pod windowsa.(na dysku jest tylko Mint) w mincie po włączeniu bluetooth w centrum sterowania pojawia mi się taki komunikat: "Brak adapterów Bluetooth podłączonych do komputera" dlaczego? Zasięgnąłęm języka w google, na stronie forum toshiby http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/thread.jspa?threadID=45741&tstart=0 jednak nie bardzo się posiłkuję angielskim i po tym co tam wyczytałem wydaje mi się ze to jest chyba nie to. na forum minta troszkę znalazłem np o przełączniku do wifi, który u mnie również włącza bluetooth oraz o kombinacjach klawiszy Fn+cośtam jednak to też się nie sprawdza. Przywracanie Biosu też nie pomogło. wniosek pewnie sterowniki. ale jak to znaleźć? (wifi działa jak należy)

2. Pokrętło od głośności
          Z lewej strony obudowy (ble bla) jest takie pokrętło jak w większości laptopów. Każda próba zmiany głośności tym pokrętłem powoduje, że w prawym górnym rogu pojawia się skala głośności, która na początku reaguje wychylając się maksymalnie lub wyciszając. Po chwili w ogóle przestaje reagować i wycisza na max po czym nie chce zniknąć. Co najśmieszniejsze nie mogę wtedy przesuwać żadnych okienek, jedynie zamykać i otwierać. do momentu aż uruchomię komputer ponownie. Po tym wszystko wraca do normy.  Co? Jak to naprawić? a w ogóle to najlepiej było by wyłączyć to pokrętło i korzystać z systemowego nagłaśniania.

Z góry dzięki za opinie wszelkiej maści. jeśli nie uda się tego rozwiązać to trudno. I tak już nie wrócę do Windowsa. Pozdro.
Dodany: Styczeń 28, 2010, 09:12:52
oj. chyba mój wątek jest w złym miescu....
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2010, 09:12:52 wysłana przez dooshpastesh » Zapisane
ralfi86
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Linux Mint

« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2010, 04:41:44 »

Jeśli ktoś rozwiązał sprawę z bluetooth to chętnie skorzystam z porady. Mam Toshibe A-300 i również mam problem z bluetooth. Ale z twoim problemem dotyczącym głośności nie spotkałem się.
dooshpastesh
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2010, 10:35:31 »

Widzę, że ten wątek umarł... chyba nici z pomocy...
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2010, 10:35:31 »

mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2010, 10:38:06 »

Z lewej strony obudowy (ble bla) jest takie pokrętło jak w większości laptopów. Każda próba zmiany głośności tym pokrętłem powoduje, że w prawym górnym rogu pojawia się skala głośności, która na początku reaguje wychylając się maksymalnie lub wyciszając. Po chwili w ogóle przestaje reagować i wycisza na max po czym nie chce zniknąć. Co najśmieszniejsze nie mogę wtedy przesuwać żadnych okienek, jedynie zamykać i otwierać. do momentu aż uruchomię komputer ponownie. Po tym wszystko wraca do normy.   Jak to naprawić? a w ogóle to najlepiej było by wyłączyć to pokrętło i korzystać z systemowego nagłaśniania.
To jest błąd powiadamiam, gdzie czytałem jak to naprawić, muszę poszukać.

HP 2510p || HP 8510w ||
dooshpastesh
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2010, 12:51:16 »

chwała ci moderatorze  Duży uśmiech
Dodany: Luty 13, 2010, 01:14:55
a nawiązując do bluetooth to dokopałem się do czegoś takiego: https://wiki.ubuntu.com/LaptopTestingTeam/ToshibaSatelliteA200-130#preview

jest to odnośnik do wiki ubuntu o laptopach w których mowa jest o funkcji omnibook. Ja osobiście dotarłem do momentu w którym wyświetla mi się w logu informacja

Sep 10 12:14:37 xxx-laptop kernel: [ 4344.641796] atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code 0x93 on isa0060/serio0).
Sep 10 12:14:37 xxx-laptop kernel: [ 4344.641807] atkbd.c: Use 'setkeycodes e013 <keycode>' to make it known.

ehh.. ale kocioł...

P.S: Zamailowałem wtej spraiwe do kontaktu podanego w tylule bo widzę, że na WP to może rodak pochyli czoła i wspomoże  Duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2010, 01:14:55 wysłana przez dooshpastesh » Zapisane
aga_bb2
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: mint 11 katya

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 07, 2011, 08:24:15 »

wątek trochę już nieświeży, ale pewnie więcej osób ma problem z toshibowym bluetoothem, więc może coś się uda zrobić. Ja jestem zupełnym świeżakiem, szukałam sterowników i znalazłam takie coś (piszą, że to kwestia toshiby która uzależnia włączanie od windowsa). ten programik ma to zmienić, ja jednak nie umiem go poprawnie uruchomić. ktoś pomoże? opis i plik tutaj: http://www.schwieters.org/toshset/
a mnie wychodzi taki komunikat: "required kernel toshiba support not enabled".
edit:
programik chyba działa, ale bluetooth i touchpad wcale...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2011, 01:34:19 wysłana przez aga_bb2 » Zapisane
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: