Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: WiFi problem z łącznością (rozwiązany)  (Przeczytany 1406 razy)
jarbog
Gość
« : Styczeń 30, 2010, 06:40:37 »

Witam

Jestem nowym użytkownikiem i z góry przepraszam jeśli takie pytanie już było, ale po długim szperaniu po forum nie znalazłem odpowiedzi. Jestem póki co linuxowym zieleniakiem. Zainstalowałem sobie miętowy remix helena 8 no i zasadniczo wszystko ładnie. Problem mam z siecią WiFi. Wpisałem nazwę sieci, podałem rodzaj zabezpieczeń i hasło no i się połączył. Tylko, co kilka minut się rozłącza żeby potem znowu się połączyć. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, pomocy!!!!
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 12:13:19 wysłana przez jarbog » Zapisane
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Administrator
Miętowa plantacja

Distro: Debian testing x86_64, Arch Linux x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2010, 06:44:14 »

http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,1012.msg7396.html#msg7396

Jak to nie pomoże, to pomyślimy Uśmiech

AMD Athlon 64 X2 6000+| 2 GB RAM| GeForce 8600 GT 256 MB|500 GB HDD
Linux Register User: #536661

jarbog
Gość
« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2010, 07:38:41 »

wpisywałem te kody w terminal i nic, posiadam ten pierwszy pakiet a w drugim przypadku wyświetlił się napis
Nie udało się odnaleźć pakietu ndiswrapper
jestem bardziej zielony niż mint Smutny
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2010, 07:38:41 »

sir_lucjan
Człowiek Demolka
Administrator
Miętowa plantacja

Distro: Debian testing x86_64, Arch Linux x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2010, 07:41:46 »

Poradzimy i na to Uśmiech

Wbijasz na stronę http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=37494

Dodajesz te repo dla Karmic (jeśli masz Mint 8 )

Dodajesz pod spodem tych, co masz - nie kasuj tych Mintowych!

Następnie
Kod:
sudo apt-get update
i wykonujesz te polecenia, co dałem post wyżej Uśmiech

AMD Athlon 64 X2 6000+| 2 GB RAM| GeForce 8600 GT 256 MB|500 GB HDD
Linux Register User: #536661

jarbog
Gość
« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2010, 01:57:23 »

Z przykrością muszę powiedzieć, że mimo moich starań nie udało mi się rozwiązać problemu z wifi. Jestem totalnie zielony jak się okazuje. Wasze odpowiedzi dla takiego laika jak ja nie do końca są zrozumiałe. Nie bardzo mam też czas aby siedzieć i szukać rozwiązań dla mojego komputera aby wszystko działało poprawnie. Mój zapał do linuxa dobiła próba instalacji skype. Komp nie chciał go zainstalować. Przez około 5 min widziałem to kółeczko sygnalizujące wczytywanie, które potem znikało. Udało mi się natomiast zainstalować Kadu. Próba skonfigurowania mojego konta skończyła się zawiechą. Mimo wszystko myślę, że przy odrobinie więcej wolnego czasu znowu się tą dystrybucją zainteresuję, bo mi się ona podoba. Miałem problemy pod windowsem dobrania kodeków do wielu filmów. Jak jedne działały to drugie nie chciały. Za to linux nie miał problemów. No i w ogóle lepiej moim zdaniem wygląda niż Win XP. Zielony kolor mi bardzo pasuje Uśmiech Wszystkie moje problemy wynikają bardziej z tego, że jestem dość słabo obeznany w komputerach. Radzę sobie z XP instalacjami itd. Inna budowa i zasady Minta na obecną chwilę mnie przerastają. Pozdrawiam wszystkich Linuxowców, którzy z zapałem poprawiają Zielonego.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2010, 01:59:05 wysłana przez jarbog » Zapisane
jarbog
Gość
« Odpowiedz #5 : Luty 08, 2010, 02:38:55 »

Dziwne rzeczy z tym moim wifi. Odinstalowałem linuxa ale postanowiłem się pobawić live cd. Wykryłem sieci bezprzewodowe i znalazła się między nimi jedna bez zabezpieczeń jakiegoś beztroskiego użytkownika. Połączyłem się z nią i nie było żadnego zrywania połączeń. Myślę sobie cud. Więc skonfigurowałem połączenie ze swoim routerem z wielką nadzieją. Oczywiście mój router jest zabezpieczony. Po połączeniu zabawa zaczęła się na nowo. Zrywa połączenie co 2-3 minuty aby zaraz łączyć się na nowo. Dlaczego tak jest?
Dodany: [time]Luty 09, 2010, 12:10:56 [/time]
Muszę przyznać, że jak na leszcza co ma bardzo nikłe pojęcie o linuxie i w ogóle o systemach to jestem zajedobry Uśmiech Nie wiem jak to się stało ale sam na to wpadłem bawiąc się ustawieniami routera. Dajcie mi się podelektować tą chwilą.............................................hmmmmmmmmmm Uśmiech no dobra tłumaczę o co chodziło. W moim routerze był ustawiony następujący system kodowania: WPA(TKIP), nie ma takowego w linuxie. Wystarczyło zmienić na taki, który przy konfiguracji połączenia bezprzewodowego jest dostępny pod linuxem. W moim przypadku ustawiłem WPA2(AES) Chula bez zarzutu
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 12:13:45 wysłana przez jarbog » Zapisane
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: