Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Remix Mint-pytania/problemy.  (Przeczytany 543 razy)
Vintearis
Miętowe nasionko
*

Distro: In Future Linux Mint.

« : Styczeń 31, 2010, 11:39:21 »

No to fajnie.
Jestem po instalacji. Ładnie sobie wszystko ustawiam Uśmiech.
Ale 2 rzeczy zwrociły moją uwagę.

Jedna z nich to komunikat przy update przez MIntUpdate

Kod:
"(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id '_Read Markings...'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id '_Save Markings'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id 'Save Markings _As...'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id '_Quit'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id '_Undo'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id '_Redo'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id '_Search...'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id '_Reload Package Information'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id '_Add CD-ROM...'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id '_Mark All Upgrades...'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id 'A_pply Marked Changes'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id 'U_nmark'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id 'Mark for _Installation'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id 'Mark for R_einstallation'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id 'Mark for _Upgrade'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id 'Mark for _Removal'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id 'Mark for Co_mplete Removal'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id '_Properties'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id '_Filters'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id '_Contents'

(synaptic:2512): libglade-WARNING **: could not look up stock id '_About'"

Update przebiegło pomyślnie, jednak niepokoj pozostał...

2. Instalowałem Kadu. Przypadkowo akurat miałem Synaptica włączonego i program przez skrypt nie chciał się zainstalować. Dopiero gdy się zorientowałem wszystko przebiegło ok. Czy muszę się martwić  o pliki pozostawione przy instalacji?

3. Jak się deinstaluje programy w Linuxie?

4.Z tego co wiem Remix MInt powinien być w 100% kompatybilnu  z Ubuntu.  Lecz gdy chciałem skorzystać z repozytorium playdeb.net ( Getdeb.net) miałem z tym problemy. A dokładniej zainstalowałem to co wymagali ( playdeb package) a jednak gdy klikam na "install now" pisze, że nie może odczytać .apt.

http://i47.tinypic.com/k9h10m.jpg

5.Jak umieścić kosz na pulpicie?

6. Jak uaktywnić 3 krolow? (CTRL+ALT+DEL lub inna kombinacja, by uruchomić monitor procesow)

7. Jak zainstalować tar.gz?

8. Jak zainstalować KDE wewnątrz Gnome? Bo mam taki program, ktory nazywa się Kmuddy http://www.kmuddy.com/index.php/About i miałbym nadzieje go zainstalować.

9. Poprzez skrypt zainstalowałem Kadu. GDzie on się zainstalował? Na / czy na /home?

10. Czym się rożni aktualizacja zrobiona przez skrypt a ta przez MintUpdate?

11. Czy w wersji KDE Community będzie znajdować się oprogramowanie własnościowe Minta? ( MintUpdate,Mintmenu itp?)

kosa1: Tak powinien wyglądać Twój post (z wyjątkiem obrazka - tu powinna być miniaturka). Na przyszłość:
1/ Używaj znaczników # dla wyników z terminala
2/ wstawiaj miniaturki, lub linki do obrazków
3/ Trzymamy się zasady, że w jednym poście ma być jeden kłopot.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 12:31:03 wysłana przez kosa1 » Zapisane
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Administrator
Miętowa plantacja

Distro: Debian testing x86_64, Arch Linux x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2010, 12:07:30 »

No, trochę się tego nazbierało Uśmiech

2. Raczej nie.

3. Są dwie komendy

Kod:
sudo apt-get remove NAZWA
- usuwa programy
Kod:
sudo apt-get purge NAZWA
- usuwa programy wraz z plikami konfiguracyjnymi

Zawsze możesz robić to w Synapicu poprzez "Zaznacz do usunięcia" i Zaznacz do całkowitego usunięcia"

4. Umieszczaj miniatury zrzutów Uśmiech Tak, Mint jest zgodny z Ubuntu, o to się nie martw. Musisz doinstalować apturl, powinno zadziałać.

Kod:
sudo apt-get install apturl

Zresztą odradzam ci pobieranie plików z takich źródeł - nigdy nie wiesz, na co trafisz, szczególnie jak jesteś "zielony".

5. Odpalasz "mintDesktop" - (dział Preferencje) lub prościej - alt+f2 i wpisujesz mintdesktop  i zaznaczasz, alternatywnie instalujesz Ubuntu Tweak.

6.
6. Jak uaktywnić 3 krolow? (CTRL+ALT+DEL lub inna kombinacja, by uruchomić monitor procesow)

Widać, że jesteś świeżym użytkownikiem - szukasz analogii do Windowsa. Niestety, tak kombinacja jest tutaj bezużyteczna Uśmiech

Monitor procesów - jeśli chodzi ci o Monitor systemu, to jest on w menu domyślnie w Ulubionych, jeśli nie ma to w Administracji.

7. Chodzi ci o kompilowanie? Zerknij tutaj. Jednak odradzam ci takie działanie, jak jesteś początkującym - lepiej szukaj pakietów .deb lub w repo Uśmiech Do tego dojdziesz później Uśmiech

8. Nie musisz instalować KDE wewnątrz Gnome, by używać programów pisanych pod KDE.

9. Uruchomić możesz go z menu, sekcja Internet. Aktywator możesz utworzyć na pulpicie. Klikasz prawym przyciskiem, dodaj aktywator, wpisujesz nazwę, polecenie "kadu", wybierasz ikonkę i gotowe.

10. Niczym.

11. Na mintMenu nie licz w KDE, ponieważ jest to menu robione z myślą o panelu Gnome i do panelu "KDE" raczej go nie dodasz. MintUpdate możesz używać tak jak "Synaptica".
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 12:20:58 wysłana przez sir_lucjan » Zapisane

AMD Athlon 64 X2 6000+| 2 GB RAM| GeForce 8600 GT 256 MB|500 GB HDD
Linux Register User: #536661

euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Distro: Elementary OS Jupiter & CrunchBang 10 Openbox & LMDE 201108 + Openbox

to dziki kraj ! idę zapolować.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2010, 12:45:01 »

jeśli nie lubisz odinstalowywać przez terminal użyj programu o nazwie Ubuntu Software Center jest bardzo przyjemny w użytkowaniu , zarówno możesz w nim odinstalowywać oprogramowanie jak też instalować 

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2010, 12:45:01 »

mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Debian Squeeze x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Styczeń 31, 2010, 01:38:37 »

Lucjan on ma gnome, nie kde.

HP 2510p || HP 8510w ||

Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
Vintearis
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 31, 2010, 01:47:13 »

1.Czy muszę martwić się o MintUpdate ( chodzi o te logi ). Bo widać,  że brakuje jakiejś biblioteki ( i się trochę martwię. Czy nie spowoduje to żadnych efektów ubocznych?
2. "4. Umieszczaj miniatury zrzutów Uśmiech Tak, Mint jest zgodny z Ubuntu, o to się nie martw. Musisz doinstalować apturl, powinno zadziałać.

Kod:

sudo apt-get install apturl

Zresztą odradzam ci pobieranie plików z takich źródeł - nigdy nie wiesz, na co trafisz, szczególnie jak jesteś "zielony"."

-Ciekawe czemu na playdeb  (i getdeb) nie piszą nic o instalaci apturl...
Może i jestem zielony z Linuxa, ale Windowsa znam na tyle, że pomagam innym.

3."
6.

Widać, że jesteś świeżym użytkownikiem - szukasz analogii do Windowsa. Niestety, tak kombinacja jest tutaj bezużyteczna Uśmiech

Monitor procesów - jeśli chodzi ci o Monitor systemu, to jest on w menu domyślnie w Ulubionych, jeśli nie ma to w Administracji. "

-Hihi. Masz rację ! Szukam analogii do Windowsa, bo "3-ej królowie" to doskonała funkcja. A już mi się zdarzyło, że firefoxik mi zaciął Minta. I czasami muszę usunąć proces.
Wiecie może jak uruchomić ten monitor poprzez skróty?

7."7. Chodzi ci o kompilowanie? Zerknij tutaj. Jednak odradzam ci takie działanie, jak jesteś początkującym - lepiej szukaj pakietów .deb lub w repo Uśmiech Do tego dojdziesz później Uśmiech"

- A jak to jest z tym repo? Czy to nie jest czasem takie FTP? A repo dodaje się by można z niego programy aktualizować?

8."8. Nie musisz instalować KDE wewnątrz Gnome, by używać programów pisanych pod KDE."

- To co muszę zrobić?

9."9. Uruchomić możesz go z menu, sekcja Internet. Aktywator możesz utworzyć na pulpicie. Klikasz prawym przyciskiem, dodaj aktywator, wpisujesz nazwę, polecenie "kadu", wybierasz ikonkę i gotowe."

-Nierozumiesz. Chodzi o to gdzie on mi zajmuje miejsce. Bo chciałbym kilka gierek poinstalować, ale niewiem ile mogę Uśmiech.

10. "jeśli nie lubisz odinstalowywać przez terminal użyj programu o nazwie Ubuntu Software Center jest bardzo przyjemny w użytkowaniu , zarówno możesz w nim odinstalowywać oprogramowanie jak też instalować  "

-Dzięki  Uśmiech. Pomyślę nad tym.

11. U was też Firefox jest taki niestabilny i pamięciożerny? Bo jak na Mincie odpalam firefoxa i mam więcej niż 5 stron zapamiętanych ( lubię tą opcję, bo czasami muszę wyłączyć komputer,a mam jakieś ciekawe strony otwarte) to wtedy zacina. Chodź to jest chwilowe, na Windowsie działa o wiele wydajniej. ( Może to sprawa 3.6? A na linuxie 3.5.7)?

EDIT.

"Lucjan on ma gnome, nie kde... SRU"

Remix ma chyba Gnome  Chichot

EDIT 2.

Czy programy napisane pod GTK pójdą na KDE? I na odwrót.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 03:02:39 wysłana przez Vintearis » Zapisane
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Administrator
Miętowa plantacja

« Odpowiedz #5 : Styczeń 31, 2010, 04:59:39 »

@mati75:

11. Czy w wersji KDE Community będzie znajdować się oprogramowanie własnościowe Minta? ( MintUpdate,Mintmenu itp?)

Toż odpowiedziałem mu, że nie Uśmiech

Teraz odpowiedzi.

Kwestia tych błędów w mintUpdate - Spróbuj doinstalować brakujące biblioteki, to może coś da.

Repo, czyli repozytoria. Są to zasoby danych (zbiory pakietów, źródeł), to z nich za pomocą Synaptica pobierasz pakiety - i póki co, pozostań na tym.

Gdzie się instaluje Kadu - znowu analogia do Windowsa? Nie ma czegoś takiego jak "Program Files", tutaj masz do swojej dyspozycji tylko katalog domowy. A tam nic się nie instaluje - wszystko, co chcesz uruchamiasz, odpalasz z menu.

Odnośnie programów pisanych pod GTK na KDE i pisanych pod Qt na Gnome - bez problemu Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 05:05:32 wysłana przez sir_lucjan » Zapisane

Vintearis
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 31, 2010, 05:38:17 »

1."
Gdzie się instaluje Kadu - znowu analogia do Windowsa? Nie ma czegoś takiego jak "Program Files", tutaj masz do swojej dyspozycji tylko katalog domowy. A tam nic się nie instaluje - wszystko, co chcesz uruchamiasz, odpalasz z menu."

- Wiem. CHodzi mi tylko o to gdzie dane o tym pliku są przechowywane. Coś analogicznego do "Program Files". I teraz mnie interesuje, czy "/usr" ( dorwałem na necie informacje o takim typie partycji) znajduje się na "/home" czy na "/".

2."
Kwestia tych błędów w mintUpdate - Spróbuj doinstalować brakujące biblioteki, to może coś da."

- Chodź te błędy to dla mnie nic wielkiego ( przecież system się zaktualizował do końca ) to jednak jest niepokojące. Mi się wydaje, że to wina wycięcia "niepotrzebnych do życia" bibliotek w Remixie.   

3."Odnośnie programów pisanych pod GTK na KDE i pisanych pod Qt na Gnome - bez problemu"

-Właśnie poczytałem conieco na temat "Gnome Vs KDE". I jedynym argumentem jaki za mną przemawia to tzw. funkcjonalność.
Co to znaczy, że niektóre programy "K" wykorzystują wewnętrzną funkcjonalność KDE?
I jeszcze. Czym będą się różnić programy z KDE na Gnome prócz wyglądu ? ( Gdzieś o to zahaczyłem) Bo z tego co wiem Gnome czy KDE to coś więcej niż tylko środowiska graficzne.

sir_lucjan
Człowiek Demolka
Administrator
Miętowa plantacja

« Odpowiedz #7 : Styczeń 31, 2010, 05:50:24 »

1. Nie ma nic analogicznego do Program Files, kadu jest w kilku różnych folderach. Dane są przechowywane - ale na prawdę, wiedza gdzie to jest, nie jest ci potrzebna - wykasujesz coś i będzie problem. System plików jest domyślnie niedostępny (musisz wpisać hasło roota by je modyfikować - i lepiej niech tak zostanie). Pozostań przy katalogu domowym.

2. Akurat o to się nie bój, te biblioteki to jakieś drobne pierdołki, nawet nie zauważysz ich braku.

3. Wyglądem oraz tym, że będą korzystały z innych bibliotek - instalując program KDE pod Gnome pobierasz sporo dodatkowych bibliotek, które zajmują niepotrzebnie miejsce.

Programy KDE pod Gnomem nie rozwiną w pełni skrzydeł, gdyż będą działały w innym środowisku, niż to, pod które były pisane. Na przykład - programy pisane pod KDE świetnie działają w KDE, za sprawą tego, że biblioteka Qt jest bardziej wydajna niż Gtk. Podobnie będzie w drugą stronę - programy z Gnoma nie wykorzystają potencjału KDE.

Vintearis
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 31, 2010, 06:01:45 »

1. "1. Nie ma nic analogicznego do Program Files, kadu jest w kilku różnych folderach. Dane są przechowywane - ale na prawdę, wiedza gdzie to jest, nie jest ci potrzebna - wykasujesz coś i będzie problem. System plików jest domyślnie niedostępny (musisz wpisać hasło roota by je modyfikować - i lepiej niech tak zostanie). Pozostań przy katalogu domowym.

2. "2. Akurat o to się nie bój, te biblioteki to jakieś drobne pierdołki, nawet nie zauważysz ich braku."

- To fajnie ^^.
-A w jakim folderze najwięcej zajmuje ? Chodzi mi o to, by dorzucić najwyżej miejsce do "/" jak tam są instalowane. Ja lubię mieć niezwykle dużo programów ( obsługa RSS, klient pocztowy, GRY <to chyba najwięcej zajmuje> itp.).
Już teraz zauważyłem, że na "/" zostało mi 10 gb z 15.
"Biblioteka do dynamicznego tworzenia interfejsu użytkownika GTK+ — libglade — została uznana za przestarzałą. Została zastąpiona przez nową, zintegrowaną z GTK+ — GtkBuilder."
Co jest ?!. Czemu u mnie Mint wymaga Libglade, skoro jest przestarzała?

3. Eee. No to super Uśmiech. Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to "rozwijanie skrzydeł" to tak naprawdę tylko chodzi o wydajność ? Podałeś przykład wydajnościowy, i z tego co rozumiem chodzi też o stabilność itp? Nie chodzi tu czasem to używanie jakiejś funkcji, która z przyczyn jakiś tam nie może zostać w Gnomie zainstalowana?
I nie powinno być żadnych kłopotów z używaniem danych funkcji programu, którego nie oferuje Gnome, a oferuje KDE?

3 pytanie jest najważniejsze dla mnie. Tylko ten aspekt mnie cały czas denerwuje. I nie musisz mnie traktować jak super początkującego, który boi się konsoli.
Ja się tak pytam, by zaspokoić ciekawość i rozwinąć wiedze na dany temat Uśmiech. Bo naprawdę , zależy mi ona tym Kmuddy a nie wiem czy czasem po prostu nie będę mógł z niego korzystać.
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Styczeń 31, 2010, 06:02:26 »

/usr jest katalogiem na partycji systemowej. Przy cytowaniu wypowiedzi używaj znacznika do tego (ten z żółtą tabliczką). Proszę, zacznij konkretyzować swoje pytania i wybierz coś na początek, jedno zagadnienie, zaczyna się robić w tym bałagan.
Teraz całkiem już nie wiadomo, które z tych pytań, to jest to najważniejsze dla Ciebie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 06:04:08 wysłana przez kosa1 » Zapisane

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Administrator
Miętowa plantacja

« Odpowiedz #10 : Styczeń 31, 2010, 06:08:14 »

Rozwijanie skrzydeł to nie tylko wydajność, chodzi o wyciągnięcie z czegoś tyle, ile się da. Pełność opcji i takie sprawy.

KMuddy pójdzie raczej bez problemu.

Człowieku.... aleś ty jest uparty. Po co ci wiedza, co gdzie leży? Jak aż tak ci zależy, w "wyszukiwarkę systemową" wpisz to, co cię interesuje i zobaczysz....

Nie chcesz, by traktować cię jak super początkującego - ale twoje pytania sugerują, że taki właśnie jesteś Uśmiech Nie chcę w żaden sposób obrażać twojej wiedzy, ale to, że jesteś dobry w Windowsie, nie oznacza, że z automatu będziesz dobry w Linuksie. To totalnie dwa inne światy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 06:10:03 wysłana przez sir_lucjan » Zapisane

Koyot
Miętowe nasionko
*

Distro: Linux Mint 9 Isadora

« Odpowiedz #11 : Luty 04, 2010, 02:46:12 »

3. Jak się deinstaluje programy w Linuxie?

Najłatwiej chyba w menu kliknąć prawym przyciskiem myszy, na program którego chcesz się pozbyć i na talerzu masz "odinstaluj" Mrugnięcie
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: