Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: ATI Radeon 9600...rozdzielczość tylko 800x600  (Przeczytany 873 razy)
VIKING
Miętowe nasionko
*

Distro: Mint 7 Gloria

« : Luty 03, 2010, 09:59:44 »

Witam serdecznie.
Jestem świeżym użytkownikiem linuksa (Mint 7 Gloria) więc proszę o wyrozumiałość...
Otóż...zainstalowałem system bez żadnych problemów, uzyskałem dostęp do sieci poprzez Blueconnect, staram się opanować wszystkie niezbędne "podstawy" jeśli chodzi o korzystanie z owego systemu, lecz wiadomo...na wszystko potrzeba czasu. Ale na temat...Maks. rozdzielczość ekranu to owe 800x600 i wiem że problem tkwi w sterownikach karty graficznej.
Spędziłem dwa dni na szukaniu rozwiązania problemu zarówno tu jak i na innych forach oraz Google ale niestety nie potrafię zainstalować sterowników. Próbowałem zainstalować poprzez envy ale po restarcie niestety system nie uruchomił się juz tak jak powinien więc dziś był reinstall. Chciałbym teraz zrobic wszystko jak należy aby znów czegoś nie zepsuć i uzyskac rozdzielczość 1024x768...i to wszystko co potrzeba mi do szczescia. O gry czy inne możliwości karty graficznej mi nie chodzi, jestem już po 30-tce więc wiadomo....chciałbym po prostu korzystać z dostępu do internetu i móc przeglądać strony www bez przewijania poziomego paska na dole. Uprzejmię proszę o pomoc doswiadczonych uzytkownikow i wytłumaczenie w jak najprostszy sposób jak uzyskac w/w rozdzielczosć.
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2010, 12:19:42 »

Absolutnie nie staraj się instalować sterownika przez Envy - on nie działa na tej karcie.
1/ Sprawdź w Synapticu jaki masz xorg zainstalowany - powinien być xserver-xorg-video-ati lub  to samo z końcówką radeon. Przypuszczam, że są zainstalowane obydwa - tak powinno być.
2/ Sprawdź, czy Compiz nie jest domyślnie włączony - jeśli tak - wyłącz.
Terminal:
Kod:
glxinfo |grep render
Kod:
sudo cat /etc/X11/xorg.conf
To na poczatek.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
stefan1948
Moderator Globalny
Dorodny miętowy krzew

Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2010, 12:28:49 »

Otwórz menu > centrum sterowania > tam znajdziesz sterowniki w dziale < sprzęt > klikniesz na sterowniki i czekaj system sam wyszuka odpowiednie dla Twojego sprzętu , następnie potwierdź instalację .
Na naszym forum podaje się sprzęt z którego korzystasz , w tym wypadku karta grafiki .Uśmiech  
PS.
Po dodaniu tekstu zauważyłem typ karty , ale @kosa1 jest na posterunku.

kosa1: No własnie - ta karta pracuje na tym, co system daje i na niczym innym.
VIKING: absolutnie nie instaluj w ten sposób, nie da rady. To znaczy - być może one się zainstalują, ale o pracy możesz zapomnieć.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2010, 12:40:27 wysłana przez kosa1 » Zapisane

Linux to wolność.
Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym
rezerwatem.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2010, 12:28:49 »

VIKING
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2010, 06:32:24 »

Wyniki poleceń które podałaś kosa1:
Kod:
tomasz@tomasz-laptop ~ $ glxinfo |grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Software Rasterizer

Kod:
tomasz@tomasz-laptop ~ $ sudo cat /etc/X11/xorg.conf
[sudo] password for tomasz:
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "vesa"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "DontZap" "False"
EndSection

tomasz@tomasz-laptop ~ $

Co do podanego pakietu: xserver-xorg-video-ati sprawdzałem w Synapticu i niby jest zainstalowany. Czy pozostałe pakiety mające podobną nazwę tzn. xorg-driver-fglrx i xorg-driver-fglrx-dev nie powinny być również zainstalowane?
Wybaczcie ta "laickie" zapewne pytania ale zdecydowałem się na całkowitą przesiadkę na linuksa i definitywnie usunąlem "produkt" pana Gate'sa i chciałbym aby jako tako mój nowy system funkcjonował...a ta rozdzielczość to dla mnie ważna sprawa.
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Luty 04, 2010, 10:22:32 »

NIE! Poczekaj, za jakąś godzinę będę miała czas, na drugim kompie mam identycznego radka.
No, jestem.
Teraz tak: Po kolei będziemy próbować, a w między czasie poszukaj w papierach, albo w sieci parametry odświeżania Twojego monitora - zakres vertical i horizontal od - do. Koniecznie zrób kopię istniejącego xorga,  zapisz gdzieś tak, żebvy był łatwy dostęp.
Terminal:
Kod:
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
W sekcji Device zmień driver z vesa na "ati". Uważaj, żeby nie zrobić żadnej dodatkowej spacji. Zapisz, zamknij, wykonaj:
terminal:

Kod:
sudo dpkg-reconfigure  xserver-xorg
Uruchom komputer ponownie i napisz, co się dzieje.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2010, 11:55:42 wysłana przez kosa1 » Zapisane

Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
VIKING
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #5 : Luty 04, 2010, 10:15:21 »

No cóż...zrobiłem jak pisałaś kosa1 i po restarcie to czego się obawiałem...czyli zaśnieżony ekran. Nic nie da się zrobić gdyż nic nie widać. Rozdzielczość, owszem...zmieniła się ale cóż z tego skoro system nie nadaje się do użytku. Tracę wiarę w to iż zdołam przesiąść się na Minta. Może polecicie jakąś starszą wersje która pozwoli na prace w rozdzielczości 1024x768...
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2010, 10:58:44 »

Spokojnie. Czy masz dane Twojego monitora?
Jak przypuszczam, możesz uruchomić Minta w trybie bezpiecznym. Trzeba wyedytować xorg.cog:
Terminal:
Kod:
gtf -v 1024x768 75
Nie wiem jaką wartość odświeżania zniesie Twój monitor 75 jest niskie, ja mam 85. Otrzymany wynik zapisz gdzieś pod ręką.
Następnie
Terminal:
Kod:
W tym miejscu"
Section "Monitor"
Trzeba uzupełnić wpisy zgodnie z Twoim monitorem. Ma to wyglądać tak:
Kod:
Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "DELL P992"
    HorizSync       30.0 - 107.0
    VertRefresh     48.0 - 170.0
    Option         "DPMS"
EndSection
Po Option "DPMS"
trzeba dodać wyniki z gft, możesz dodać kilka, np. dla 1024x768 i zbliżone - powinieneś poszukać danych o swoim monitorze.
Wpisy mają wyglądać tak:
Kod:
ModeLine "1280x1024_100.00" 190.0 1280 1376 1520 1760 1024 1025 1028 1085 -hsync +vsync
ModeLine "1280x1024_110.00" 211.0 1280 1376 1520 1760 1024 1025 1028 1091 -hsync +vsync
ModeLine "1600x1200_96.00" 268.0 1600 1728 1904 2208 1200 1201 1204 1268 -hsync +vsync
Dla Twojej rozdzielczości:
Modeline "1024x768_75" i tu wynik
Zapisz, zamknij
i znowu
Kod:
sudo dpkg-reconfigure  xserver-xorg
lub
Kod:
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Edycja:
Albo ściągnij Mint 8 - sprawdź na liveCD, zainstaluj.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2010, 11:25:26 wysłana przez kosa1 » Zapisane

VIKING
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2010, 06:14:24 »

kosa1 co do danych monitora, nie mam pojęcia jak to sprawdzić. To jest laptop, zapomniałem o tym napisać - mój błąd, więc przepraszam. Laptopa dostałem od znajomego z Anglii i jest on w sumie nietypowy, gdyz informacji o nim w sieci jest tyle co na lekarstwo. Jedyny jaki znalazłem na aukcji i wygląda identycznie jak mój to TINY ECS G900 Green 900 z tym że w opisie w/w aukcji jest podana karta Ati 9700, mi po windowsem w Everescie Home pokazywało Ati 9600. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
Co do próby odpalenia Minta 8 z LiveCD, próbowałem juz przed Mintem 7. Efekt taki sam. Dodam jeszcze że przy bootowaniu CD, zarówno Mint 8 jak i 7 przy wyborze INSTALL uruchamia sie w dużej rozdzielczości ale ekran jest zasniezony i nieczytelny.
Instalacja jest możliwa tylko z poziomu pulpitu po wcześniejszym wybraniu drugiej opcji czyli zdaje sie Uruchom w trybie bezpiecznym
I teraz pytanie co do Twoich propozycji rozwiązania problemu z postu wyzej - Czy znów nie skończy sie zasniezonym ekranem i ponowna instalacją?
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2010, 10:21:30 »

No, tak, "kochana" ATI. Czy to jest 9600 czy 9700 - jeden diabeł, ten sam problem.
Co mogę Ci poradzić:
1/ Sprawdzenie Mint 6, jak nie zainstaluje normalnie - Mint 5 (oparty na Ubuntu 8.04 długotrwałe wsparcie),
U mnie na komputerze z ATI poprawnie zainstalował się Mint 5 - bez akceleracji 3D. To można osiągnąć, napisałam jak:http://kosa1.blogspot.com/search/label/ati
Natomiast, jez Mint 8 można powalczyć, o ile czujesz się na siłach pracować w konsoli (nie w terminalu).
Wówczas robisz tak:
Instalujesz Mint8 w niskiej grafice, wchodzisz do konsoli: Ctrl+lewy Alt+F1, wpisujesz komendę:
Kod:
sudo /etc/init.d/gdm stop
edytujesz xorg:
Kod:
sudo nano /etc/X11/xorg.conf
gdzie wpisujesz żądaną rozdzielczość i zmieniasz driver na "ati"
zapisujesz plik, wykonujesz reconfigurację serwera x-ów i komenda:
Kod:
sudo /etc/init.d gdm start
Czy zadziała? - Gwarancji nie daję, bo to kapryśna karta, jej działanie jest uwarunkowane dodatkowo dobrą współpracą z resztą komputera (lapka).
W każdym razie - przypadki, że ta ATI będzie dobrze pracowała na sterowniku fglrx są, niestety, wyjątkowe. Dlatego nie radzę ich instalować.

Wigash
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 10, 2010, 02:09:01 »

no to lipa Smutny tyle nowych wersji i cofają się w rozwoju?
Odpaliłem Minta 8,  a tu rozdzielczosc 800x600, nie ma prostrzego sposobu na instalacje dzialajacych sterowniko pod radeona ( ja mam akurat Rad 9550, ale to to samo co 9600)?
Ubuntu w wersji 6 nie miał problemu z rozdzielczoscią na tej karcie, a tu taka niemiła niespodzianka.

a na domiar złego w katalogu X11, nie mam pliku xorg.conf  Chichot  Co?  Płacz

Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
- Cyceron

i tak bym trwał, gdybym nie poszedł po rozum do głowy, mój problem był hardwareowy
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 09:14:21 wysłana przez Wigash » Zapisane
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Marzec 10, 2010, 07:38:30 »

Tyle już razy pisałam - nie ma - to trzeba go utworzyć:
A zawartość? Metodą prób i błędów... Szukaj na Forum, było nie tak dawno, cała procedura. A generowanie przez system jest tu:http://debian.linux.pl/threads/8245-Sposób-na-generowanie-xorg.conf-Lenny-Sid (tam ciąg dalszy jest o nVidii, ale sposób generowania xorga jest opisany dobrze).

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: