Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: brak dźwięków systemowych  (Przeczytany 703 razy)
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Distro: Open Suse 12.1 KDE

« : Styczeń 19, 2010, 09:41:44 »

Zainstalowałem MinT Helena, wszystko poszło gładko, tym bardziej że mam już doświadczenia z ubuntu.
Pierwszy problem: nagle zaczęły się urywać filmy we wszystkich programach (vlc, totem, smplayer) i wysiadał dźwięk. Jakoś wpadłem na to żeby odinstalować banshee - no i filmy działają.
Teraz zauważyłem, iż nie mam dźwięków systemowych, tzn. dźwięku powitalnego przy otwieraniu systemu oraz dźwięku klawiszy.
Pisałem o multimediach, bo pewnie problemy z video i instalacją oraz odinstalowaniem banshee mają coś z tym wspólnego, tylko nie wiem co.
Proszę o pomoc.

wojtek
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Debian Squeeze x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Styczeń 19, 2010, 09:44:30 »

Sprawdź w alsamixer czy dźwięk nie jest wyciszony

HP 2510p || HP 8510w ||

Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

« Odpowiedz #2 : Styczeń 19, 2010, 10:11:15 »

sprawdziłem,wydaje się że wszystko jest pogłośnione. Poza tym wszystkie dźwięki u mnie działają, poza systemowymi, czyli poza dźwiękiem powitalnym i dźwiękami klawiszy.

wojtek
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Styczeń 19, 2010, 10:11:15 »

lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2010, 01:27:00 »

myślę, że są to jakieś zależności, w każdym razie instaluję Mint Helena na nowo (uważając na dodawanie dodatkowych repozytoriow oraz niepewnych programow). Dziękuję.

dopisuję:
po ponownej instalacji znów miałem problem z dźwiekami, wydaje się, że po zainstalowaniu pakietu z gloobusem oraz tlenu. Wideo w każdym multimedialnym programie zacinało się i przy oglądaniu filmów wysiadał dźwięk całkowicie.
Nie wiem o co chodzi, ale po odinstalowaniu gloobus(a) oraz tlenu, wideo zaczęło działać.
Nie wiem też, czy to wina powyższych pakietów - programów, czy może wina dodania wszystkich repozytoriów ubuntu - może pomieszały się zależności, które trudno odkręcić?
W każdym razie teraz, bez tlenu i gloobusa, wideo działa dobrze, dźwięki systemowe są. W którymś momencie popełniłem jakiś błąd, niestety nie mam całkowitej pewności w którym.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2010, 09:04:59 wysłana przez lawojku » Zapisane

wojtek
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2010, 11:40:47 »

Nie jest to wina repozytorium, a raczej zależności. Mint i Ubuntu - to jedna rodzina. Często jednak tak jest, że jakaś aplikacja jest tworzona np. z użyciem Pulse, a inna z Alsą, czy wymagane są wersje kodeków, które gryzą się ze sobą. Przy bogactwie programów tego rodzaju sprawy zdarzają się, ale na szczęście - niezbyt często.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2010, 10:33:13 »

Problem z dźwiękami przede wszystkim dotyczył odbioru wideo. Za brakiem dźwięków systemowych doszły problemy z wideo.
Problem z odtwarzaniem wideo wszystkimi programami miałem na dwóch bracio-siostrzanych dystrybucjach - Mint Helena i Ubuntu 9.10. Minta zainstalowałem raz jeszcze sprawdzając działanie wideo przy dodawaniu programów nie będących w domyślnych repozytoriach. Wideo odbierało dobrze do czasu zainstalowania przeglądarki google-chrome. Odinstalowałem ją i wszystko znów było w porządku. Po zainstalowaniu tlenu - to samo. Znów wysiadało wideo. Odinstalowałem tlen. Znów wszystko w porządku. Wideo działało.
Zauważyłem też, że wysiada wideo przy włączonym programie picasa. Wspólnym mianownikiem dla tych programów jest to, że są umieszczone w katalogu /opt.
W ubuntu usunąłem tlen, google-chrome i wideo też przestało wysiadać.
Nie wiem, co było powodem, nie mam pojęcia czy niektóre programy umieszczone w /opt mogą powodować takie problemy, ale jak na razie po powyższych "porządkach" wszystko gra.
Czy ktoś, kto się dobrze zna, mógłby i napisać, czy rzeczywiście to mogło być powodem? Bo pewności nie mam oczywiście, chyba że przez miesiąc wideo się ani razu nie "zepsuje". Dziękuję za ewentualną odpowiedź. Ten dopisek jest na tutejszym forum oraz forum Ubuntu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2010, 10:37:41 wysłana przez lawojku » Zapisane

wojtek
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Styczeń 25, 2010, 12:44:48 »

Niezgodność kodeków, używanych przez te programy z "całością sprawy". Prawdę mówiąc, ja mam Chromium, nie Chrome i działa dobrze, żaden z wymienionych przez Ciebie programów nie lądował w /opt. Chromium ściąga kodeki, ale one nie gryzą się z innymi, jest jeden jedyny plik kodeków, który od razu przy próbie aktualizacji blokuję (libavutil49), bo Synaptic od razu krzyczy, że jest w opozycji do innych, które są w systemie.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

« Odpowiedz #7 : Styczeń 25, 2010, 06:31:28 »

libavutil49 - tego pakietu nie mam zainstalowanego. Niestety nie wiem nadal, co jest przyczyną urywania się dźwięku przy wideo. Programy w opt, jakie miałem, to zasób adobe, ubudsl, tlen, google-chrome i picasa.
Wyrzuciłem część (tlen, chrome) w razie czego.
Chromium też używam, chciałem jednak też przetestować Chrome - beta - prototyp [chyba].

Sprawdzam dalej, nie wiem też czy może karta dźwiękowa lub graficzna może takie psikusy robić. Kartę graficzną mam nową Geforce 6200/AGP/SSE2. Audio adapter - stary: ICH4 - Intel ICH5.

Instalowałem ubuntu wcześniej wiele razy, zawsze potrafiłem sobie poradzić z tego typu problemami. Teraz na ubuntu i Mint - ten sam problem i nie radzę sobie. Może to wina powyższego sprzętu? Niestety nie znam się na tym, ale dziękuję. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł, to dziękuję jeszcze bardziej)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2010, 06:36:57 wysłana przez lawojku » Zapisane

wojtek
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

« Odpowiedz #8 : Luty 04, 2010, 07:56:35 »

Temat zakończony, problem nierozwiązany. Nie znam przyczyny. Najprawdopodobniej zakończy się to wymianą komputera. Dziękuję.

wojtek
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: