|
piotrekq
|
 |
« : Luty 12, 2010, 07:55:55 » |
|
http://img85.imageshack.us/img85/6126/zrzutekranu1n.pngNa tym obrazku widać o co mi chodzi . Dzisiaj po świeżej instalacji systemu mam taki dziwny przypadek. Nigdy wcześniej się z czymś takim nie spotkałem . Od razu dodam , że nie mam sterowników do karty graficznej ,bo ich na linuksa nie ma  . Do tej pory na kubuntu nie było problemu a tu na miętówce taka niespodzianka .Czy ktoś mógłby mi pomóc ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aviaton
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

stan wolny
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2010, 08:48:03 » |
|
Miałem ten problem , ale dokładnie nie pamiętam co pomogło wiem ze instalowałem kwin .
|
|
|
|
|
|
AMD 64 X 3800+ MSIK9N Neo V3 GF 7300GT 2 GB RAM
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2010, 08:48:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekq
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2010, 10:25:47 » |
|
Po pierwsze, podaj parametry swego kompa. Procesor, ilość RAM, kartę graficzną. Wtedy będziemy w stanie ci pomóc  Sempron 3400+ 1.6GHz , 2,5 giga ram , radeon xpress 1100 (brak sterowników własnościowych). Kwin teraz jakoś działa ale nie wszystkie efekty .Poza tym nie mam natywnej rozdzielczości 1200x800 tylko 1024x768. Glxgears podaje mi wartość " 608 frames in 5.0 seconds " a wczoraj na kubuntu pokazywało mi około 4500 frames . http://img204.imageshack.us/img204/1796/zrzutekranu2f.pngjak sprawdzić tą konfigurację x-ów ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2010, 10:44:31 wysłana przez piotrekq »
|
|
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2010, 10:57:41 » |
|
sudo cat /etc/X11/xorg.conf To jest polecenie Gnome, nie wiem, co zastępuje cat w KDE.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
|
piotrekq
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2010, 11:15:47 » |
|
piotrek@piotrek-laptop ~ $ sudo cat /etc/X11/xorg.conf [sudo] password for piotrek: Section "Device" Identifier "Configured Video Device" Driver "vesa" EndSection
Section "Monitor" Identifier "Configured Monitor" EndSection
Section "Screen" Identifier "Default Screen" Monitor "Configured Monitor" Device "Configured Video Device" EndSection piotrek@piotrek-laptop ~ $ /quote] to mi nic nie mówi , może znacie jakies repo z najnowszymi sterami do sterowników otwartych ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stefan1948
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 13, 2010, 11:30:58 » |
|
Wczoraj bawiłem się tym ale w Mandrive Xtreme >wznów kompozycję > zastosuj > potem skrót klawiaturowy i tam poszukaj jaki ( w Xtreme to " ctrl + F11)
|
|
|
|
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2010, 11:41:27 » |
|
No i mamy przyczynę. Twoja karta ma pracować na xserver-xorg-video-ati lub xserver-xorg-video-radeon ( nie: radeonhd!). Jak to zrobić? http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,1104.0.htmlW linku kolega walczył z ATI trochę nowszą i inny xorg był potrzebny, u Ciebie sposób postępowania taki sam, w sekcji Device ma być "ati" lub "radeon". Niech Cie nie kusi zainstalowanie sterowników fglrx - będziesz miał kłopoty.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
|
stefan1948
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 13, 2010, 11:51:53 » |
|
W Mincie 7 Gloria Gnome : Wchodzisz w menu > centrum kontroli > menadżer ustawień CompitzConfig > dwukrotnie klikasz LPM na interesującym Cię przełączniku i tam otworzy się tabelka skrótów klawiszowych . Przypuszczam że podobnie będzie w KDE  POZDRAWIAM Stefan @ kosa1 Może przyda się komuś innemu kosa1: Pewnikiem komuś innemu, bo piotrekq na vesie do u... śmierci może przełączać...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2010, 11:57:38 wysłana przez kosa1 »
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
|
piotrekq
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 13, 2010, 12:00:22 » |
|
No i mamy przyczynę. Twoja karta ma pracować na xserver-xorg-video-ati lub xserver-xorg-video-radeon ( nie: radeonhd!). Jak to zrobić? http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,1104.0.htmlW linku kolega walczył z ATI trochę nowszą i inny xorg był potrzebny, u Ciebie sposób postępowania taki sam, w sekcji Device ma być "ati" lub "radeon". Niech Cie nie kusi zainstalowanie sterowników fglrx - będziesz miał kłopoty. A moze trochę bardziej łopatologicznie ?  W synapticu mam od groma xorgów http://img141.imageshack.us/img141/8987/zrzutekranu3p.pngMogę prosić co mam odinstalować ? Twoja komenda z podanego postu będzie właściwa ? sudo apt-get remove --purge xorg-driver-fglrx sudo apt-get install xserver-xorg-video-vesa sudo apt-get install xserver-xorg-video-radeonhd sudo /etc/init.d/gdm stop sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg sudo /etc/init.d/gdm start Tylko po co radeonhd ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 13, 2010, 12:15:46 » |
|
Toż przecie pisałam, że radeonhd - nie!. Masz zainstalowane to co potrzeba. Jeśli masz też zainstalowany xserver-xorg-video-fglrx - to go usuń. Teraz dalej, piszę komendami dla Gnome, więc miej to na uwadze, że w KDE musisz zmienić: sudo gedit /etc/X11/xorg.conf W sekcji Device zmieniasz "vesa" na "ati" Zapisz, zamknij. Zrestartuj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekq
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 13, 2010, 12:38:09 » |
|
No to teraz restart , jak się odezwę to znaczy , że pomogło Dodany: [time]Luty 13, 2010, 12:58:17 [/time]Piszę z windy  . Powitał mnie ekran z napisami i tu się skończyła moja przygoda z miętówką . Czyli jeszcze raz do dzieła i formatowanie systemu czy w tym trybie tekstowym można go jakoś naprawić ? Teraz zajarzyłem co zrobiłem źle , gdy wpisałem w synapticu xserver-xorg-video-fglrx to mi wyskoczyło xserwver-xorg -video-radeon chyba i ja matolek to usunąłem . Następnie wyedytowałem xorg.conf zgodnie z twoją radą . Czyli jak dobrze rozumiem w trybie tekstowym mogę wpisać komendę sudo apt-get install xserver-xorg-video-radeon i potem startx ? Niestety nie można odnaleźć pakietu bla bla bla . W związku z tym pytanie jak w tym trybie tekstowym mieć połączenie z netem ? Bo chyba bez netu nie można nic z repo instalować ? Łączę się przez wi-fi .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2010, 01:17:10 wysłana przez piotrekq »
|
|
|
|
|
aviaton
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

stan wolny
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 13, 2010, 01:54:11 » |
|
Stwórz nowy Xorg ,wpisz w konsoli Xorg -configure potem startx .
|
|
|
|
|
|
AMD 64 X 3800+ MSIK9N Neo V3 GF 7300GT 2 GB RAM
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 13, 2010, 04:18:42 » |
|
Można uratować. Konsola i: sudo nano /etc/X11/xorg.conf Zmień na "vesa", to pewnikiem nie usunąłeś. Będziesz miał podpowiedzi, jak zapisać plik i wyjść. Zrestartuj. Powinien wystartować w takim stanie, w jakim był przed Twoją akcją. A w najgorszym przypadku w trybie bezpiecznym, no i dalej to już z górki sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati sudo apt-get install xserver-xorg-video-radeon
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|