Dziękuję Koleżance „kosa1” za wskazanie strony:
https://help.ubuntu.com/community/Grub2Znalazłem tam bardzo prosty sposób na zamianę Grub2 na Grub legacy (0.97). W ten sposób moje 3 Linuxy zainstalowane na dysku 1 i 2 Linuxy (w tym Mint 8 ), zainstalowane na dysku 2, uruchamiają się bezproblemowo przy pomocy bardzo wygodnego bootloadera GAG.
Jednak niepokoi mnie następująca sprawa: Grub2 ma na pewno wiele zalet w stosunku do tradycyjnego Grub. Prawdopodobnie oprócz funkcji uruchamiania systemów operacyjnych spełnia też inne funkcje, których nie znam. W ten sposób użytkownicy Linuxów, którym te nowe funkcje Grub2 są potrzebne, pozbawieni są możliwości używania bardzo wygodnych bootloaderów, takich jak np. GAG i BootMagic.
Być może moje spostrzeżenia dotyczące Grub2 są błędne, ale ze względu na to, że w innych forach dotyczących Linuxa znalazłem wiele pytań w jaki sposób można zamienić Grub2 na Grub, musi być jakaś tego przyczyna.
Moim zdaniem przy opracowywaniu Grub2 popełniono jakiś błąd, i może należało by zadać na ten temat pytanie twórcom tego programu. Niestety ja nie mogę tego zrobić, gdyż nie znam języka angielskiego, a moja wiedza informatyczna jest niedostateczna.
Zadałem pytanie dotyczące Gruba2 również na forum Ubuntu.pl, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.
Z poważaniem,
ajan