Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Mint 8 nie współpracuje z bootloaderem GAG (ROZWIĄZANY)  (Przeczytany 409 razy)
ajan
Miętowe nasionko
*

« : Luty 13, 2010, 08:13:59 »

Witam Koleżanki i Kolegów na Forum.

Na dysku twardym mam jedną partycję podstawową (dysk C), zawierajjącą pliki rozruchowe Windowsa XP i partycję rozszerzoną, podzieloną na kilka dysków logicznych. Na dyskach logicznych mam dane do Windowsa XP (dysk D), Windows XP (dysk E), dane do Linuxów (home), a na pozostałych dyskach logicznych mam zainstalowanych kilka Linuxów.

Wyboru systemu operacyjnego dokonuję przy pomocy bardzo wygodnego bootloadera GAG, który pozwala na wybieranie do 9-ciu systemów operacyjnych. Ze względu na to, że dystrybucje Linuxów zmieniają się często, mogę w każdej chwili sformatować dowolny dysk logiczny i zainstalować następnego Linuxa, bez naruszania sposobu wybierania systemów operacyjnych.

Niestety, z chwilą pojawienia się Linuxa Mint 8, posługującego się programem rozruchowym Grub2, ten doskonały bootloader GAG przestał działać prawidłowo. Wybiera jedynie Windowsa i starsze linuxy, posługujące się tradycyjnym programem rozruchowym Grub.

Niestety, okazało się, że bootloader GAG faworyzuje Windowsa XP i wprowadza do MBR trwałe zmiany, powodujące, że po odinstalowaniu GAG-a, nie da się już uruchomić żadnego nowo zainstalowanego Linuxa, za każdym razem uruchamia się jedynie Windows. A więc pozostaje jedynie ponownie zainstalować GAG i uruchamiać stare Linuxy posługujące się starym Grubem.

Oczywiście można uruchomić nowego Linuxa Mint 8, jednak w bardzo uciążliwy sposób pośredni, to znaczy, zainstalować w pierwszej kolejności Linuksa Mint8, a następnie jakiegoś starego Linuxa tylko po to, aby dał się uruchomić Linux Mint 8 przy pomocy Gruba starego Linuxa.

Prawdopodobnie można zregenerować MBR usuwając z niego pozostałości GAG-a i stosować tradycyjny sposób wyboru systemów operacyjnych, polegający na tym, że posługujemy się Grubem ostatnio zainstalowanego Linuxa. Jednak po pewnym okresie posługiwania się bardzo wygodnym bootloaderem Gag, ten tradycyjny sposób wybierania systemów operacyjnych wydaje mi się nie do przyjęcia.

Wszystko wskazuje na to, że twórcy programu Grub2 nie zauważyli, że nie współpracuje on z powszechnie stosowanymi bootloaderami. Robiłem próby z bootloaderem BootMagic i stwierdziłem, że też nie współpracuje on z nowym programem Grub2. Na forach anglojęzycznych opisany przeze mnie problem jest omawiany, lecz jedyną poradą, jaką znalazłem, jest odinstalowanie Grub2 i zainstalowanie tradycyjnego Gruba. Nie posiadam jednak odpowiedniej wiedzy i cierpliwości, aby taką skomplikowaną dla mnie operację prawidłowo wykonywać po każdej zmianie Linuxa.

Uprzejmie proszę o informacje dotyczące przedstawionego przeze mnie problemu.

Pozdrawiam Koleżanki i Kolegów na Forum,

ajan
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2010, 08:09:10 wysłana przez ajan » Zapisane
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2010, 10:51:01 »

https://help.ubuntu.com/community/Grub2
Każdy bootloader wpisuje się w MBR dysku.
Teraz, żeby przejść na Grub2 (opis w linku), który w doskonały sposób zawiaduje wszystkimi systemami musisz po kolei:
Usunąć Gag, naprawić MBR XP (jeśli nie wiesz jak, napiszę), zainstalować Mint8 z Grubem2, dopisać kolejne systemy do Grub2.
Potrzebujesz znać oznaczenia partycji, gdzie co jest. Zakładam, że pozostałe systemy posiadają swoje Gruby?
Zacznij od linku, bo Grub2 inaczej liczy partycje i inaczej się go edytuje, niż Grub starego typu. Czego nie wiesz, lub nie rozumiesz - pytaj?
Przy instalacji Mint8 możesz wybrać automatyczną lokalizację Gruba2 (masz jeden dysk, jak rozumiem?)

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
ajan
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2010, 08:26:02 »

Dziękuję Koleżance „kosa1” za wskazanie strony:
https://help.ubuntu.com/community/Grub2

Znalazłem tam bardzo prosty sposób na zamianę Grub2 na Grub legacy (0.97). W ten sposób moje 3 Linuxy zainstalowane na dysku 1  i  2 Linuxy (w tym Mint 8 ), zainstalowane na dysku 2, uruchamiają się bezproblemowo przy pomocy bardzo wygodnego bootloadera GAG.

Jednak niepokoi mnie następująca sprawa: Grub2 ma na pewno wiele zalet w stosunku do tradycyjnego Grub. Prawdopodobnie oprócz funkcji uruchamiania systemów operacyjnych spełnia też inne funkcje, których nie znam. W ten sposób użytkownicy Linuxów, którym te nowe funkcje Grub2 są potrzebne, pozbawieni są możliwości używania bardzo wygodnych bootloaderów, takich jak np. GAG i BootMagic.

Być może moje spostrzeżenia dotyczące Grub2 są błędne, ale ze względu na to, że w innych forach dotyczących Linuxa znalazłem wiele pytań w jaki sposób można zamienić Grub2 na Grub, musi być jakaś tego przyczyna.

Moim zdaniem przy opracowywaniu Grub2 popełniono jakiś błąd, i może należało by zadać na ten temat pytanie twórcom tego programu. Niestety ja nie mogę tego zrobić, gdyż nie znam języka angielskiego, a moja wiedza informatyczna jest niedostateczna.
Zadałem pytanie dotyczące Gruba2 również na forum Ubuntu.pl, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Z poważaniem,
ajan  

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2010, 08:26:02 »

kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2010, 12:36:24 »

Świetnie, cieszę się, że wszystko OK. Grub2 jest w fazie testowej. Być może w następnym "wcieleniu" będzie to wszystko bardziej dopracowane. W tej chwili, w normalnym użytkowaniu (bez GAG) działa bardzo dobrze. Dlaczego wiele osób chce wrócić na Grub? Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia, inny sposób edycji. Na drugim komputerze mam trzy systemy, co prawda na jednym dysku, ale wszystko działa dobrze, a na tym - dwa, też na jednym dysku.
Pozdrawiam i proszę o dopisanie do tytułu pierwszego postu magicznego słowa.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: