Pierwszy raz na forum, więc po pierwsze witam serdecznie. Pozwoliłem sobie założyć temat "2 w 1", bo problemy są w sumie zbliżone, a nie wypada zaczynać bytności na forum od zaśmiecania tegoż

Ale do rzeczy.
Od jakiegoś czasu szukam jakiegoś fajnego Linuksa na netbooka, parę distro już przerobiłem, niestety, żadne z takich czy innych względów się nie nadawało. Mint jest pierwszą dystrybucją, która ma szansę zostać na tym sprzęcie na stałe, pozostaje jednak kilka szczegółów. Oto one:
Jak to w przypadku sprzętu przenośnego bywa, nie działają klawisze Fn+..., nie jest to jakieś szczególnie uciążliwe, jednak te które odpowiadają za głośność dźwięku oraz jasność matrycy by się przydały, zwłaszcza te od jasności. Dlaczego więc piszę w dziale dotyczącym softu? Ponieważ same klawisze działają, tyle, że nie jest nic do nich "podpięte".
Pierwsze pytanie brzmi: jak w takim razie podpiąć konkretny program pod konkretny klawisz?
Jednak nawet jeśli póki co klawisze nie będą funkcjonowały, da się to przeżyć, czego nie można powiedzieć o drugim problemie. Pomyślałem, że póki nie rozwiążę problemu z klawiszami, będę sterował janością panelu z konsoli, za pomocą programu xbacklight, jedna rzecz więcej do wklepania w terminalu nie robi aż takiej różnicy. Problem polega na tym, że program działa, ale nie trzyma ustawień, tzn. po ustawieniu jasności na np. 50% matryca faktycznie przygasa o połowę, ale tylko na jakiś czas, ~pół minuty, a potem wraca do 100%, co potwierdza wynik polecenia xbacklight -get, który wywala 100.000000, czyli matryca znów "świeci" na 100%. Co mogę z tym zrobić? Problem jest na prawdę uciążliwy.
Sprzęt to Samsung N120, paczki samsung-backlight i samsung-scripts zainstalowane.