Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [ROZW] xbacklight nie trzyma ustawień + jak przypisać program do klawisza  (Przeczytany 323 razy)
szczur3k
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Gentoo, Mint 9

« : Luty 14, 2010, 06:57:00 »

Pierwszy raz na forum, więc po pierwsze witam serdecznie. Pozwoliłem sobie założyć temat "2 w 1", bo problemy są w sumie zbliżone, a nie wypada zaczynać bytności na forum od zaśmiecania tegoż Uśmiech Ale do rzeczy.

Od jakiegoś czasu szukam jakiegoś fajnego Linuksa na netbooka, parę distro już przerobiłem, niestety, żadne z takich czy innych względów się nie nadawało. Mint jest pierwszą dystrybucją, która ma szansę zostać na tym sprzęcie na stałe, pozostaje jednak kilka szczegółów. Oto one:

Jak to w przypadku sprzętu przenośnego bywa, nie działają klawisze Fn+..., nie jest to jakieś szczególnie uciążliwe, jednak te które odpowiadają za głośność dźwięku oraz jasność matrycy by się przydały, zwłaszcza te od jasności. Dlaczego więc piszę w dziale dotyczącym softu? Ponieważ same klawisze działają, tyle, że nie jest nic do nich "podpięte".

Pierwsze pytanie brzmi: jak w takim razie podpiąć konkretny program pod konkretny klawisz?

Jednak nawet jeśli póki co klawisze nie będą funkcjonowały, da się to przeżyć, czego nie można powiedzieć o drugim problemie. Pomyślałem, że póki nie rozwiążę problemu z klawiszami, będę sterował janością panelu z konsoli, za pomocą programu xbacklight, jedna rzecz więcej do wklepania w terminalu nie robi aż takiej różnicy. Problem polega na tym, że program działa, ale nie trzyma ustawień, tzn. po ustawieniu jasności na np. 50% matryca faktycznie przygasa o połowę, ale tylko na jakiś czas, ~pół minuty, a potem wraca do 100%, co potwierdza wynik polecenia xbacklight -get, który wywala 100.000000, czyli matryca znów "świeci" na 100%. Co mogę z tym zrobić? Problem jest na prawdę uciążliwy.

Sprzęt to Samsung N120, paczki samsung-backlight i samsung-scripts zainstalowane.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2010, 11:53:44 wysłana przez szczur3k » Zapisane
Spox5
Prawie jak Admin
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 8 - Helena x86

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 14, 2010, 09:42:19 »

żeby na stałe ustawić podświetlenie to wejdź w "Preferencje zarządzania zasilaniem". Jeśli nadal nie trzyma ustawienia spróbuj ustawić to jako root.
Ale fakt to jest tylko obejście problemu. Zerknij na ten wątek http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=57350 może coś Ci podpowie to.

szczur3k
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Gentoo, Mint 9

« Odpowiedz #2 : Luty 14, 2010, 11:53:10 »

Póki co znalazłem aplet jasności ekranu, wrzuciłem na pasek, zmniejszyłem jasność, i ustawienia trzyma, więc problem w zasadzie rozwiązany. Przy okazji zauważyłem, że sterowanie głośnością z klawiszy działa, więc ten problem też mam z głowy. Do tematu dopisania sterowania jasnością za pomocą klawiszy zapewne wrócę, ale póki co daję [ROZW]. Dzięki za pomoc.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Luty 14, 2010, 11:53:10 »

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: