Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Problemy z migracją u rodziców - HP 1020, nvidia...  (Przeczytany 529 razy)
w.p.
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« : Luty 15, 2010, 10:41:15 »

Witam!

Niestety cały mój entuzjazm związany z przejściem na LM Helena u rodziców sporo osłabł Uśmiech U siebie mam go na 2 kompach i nie narzekam, ale mam mniejsze peryferia. U rodziców wymagany jest głównie dostęp do do internetu i drukowanie więc linuks wydawał się idealny tym bardziej że sprzęt słaby (Duron 800 MHz, kilkaset MB RAM). Ja pomimo sympati do tego systemu traktuje go raczej jako hobby bo zawodowo zwiazany jestem z Windows i pewnie tak juz zostanie...
Póki co sprawa zakończyła się na:
- drukarka Hp 2010 - drukuje mi ciągle stronę Cover Page pomimo testowania wydruku z poziomu OpenOffice. Sterowniki foo2zjs.
- nvidia geforce 2 - negatywne zaskoczenie bo to działało w Ubuntu 9.04. Teraz sterownik własnościowy wer. 96 po zainstalowaniu u restarcie powoduje "ubuntu is running in low-graphic mode". Po odinstalowaniu jest ok, no ale wiadomo że lepiej mieć sprzętowo dopaloną grafike nawet do stron WWW. Bez tego sterownika pojawia sie też problem z przesunięciem obrazu w prawo na LCD. A nie mogę tego ustawić z poziomu monitora bo póki co (na szczęście jak widać) windows nadal jest alterantywnym systemem (ciągle podstawowym) i nie będę zmuszał rodziców do ciągłych regulacji. Jaką aplikacją można wyregulować położenie obrazu?
I to tyle. Fajnie było by gdyby ktoś mi coś doradził. Nie chcę całego weekendu  spędzić na ustawianiu drukarki Uśmiech Ani też czekać do wersji 9 czy 10 aż zadziałają sterowniki. W końcu wymagania co do tego systemu mam niewielkie, a moja Mama bez możliwości druku dokumentów mogła by wpaść w furię i spowodować u mnie trwały uraz do wszelkich pozahobbystycnych zastosowań systemów spod znaku pingwina Mrugnięcie

FadeMind
Miętowa sadzonka
**

Reputacja -1

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2010, 01:20:07 »

Problem ze sterownikami do kart nvidia starszego typu nie po raz pierwszy jest tu poruszany. Najprościej jest dodać repozytorium :

Kod:
sudo add-apt-repository ppa:nvidia-vdpau/ppa
Kod:
sudo apt-get update

i w Synapticu wybrać odpowiednią wersję Uśmiech

co do drukarki to niestety się nie wypowiem .

Pozdrowił Uśmiech

P.S. Windows to winda. Linux to schody. Widziałeś kiedyś popsute schody ?? Mrugnięcie

sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2010, 05:17:34 »

P.S. Windows to winda. Linux to schody. Widziałeś kiedyś popsute schody

Owszem, widziałem Uśmiech Były częściowo zniszczone, dziurawe, brakowało poszczególnych stopni Chichot

http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=82725 - tu masz przykładowy opis problemów drukarki HP na Mint. Powiem ci szczerze, do tej pory raczej na temat drukarek HP słyszałem dobre opinie jeśli chodzi o support pod Linuksa. Najlepszy ma moim zdaniem Brother (mam od 2 lat i działa idealnie). Największe schody ma Epson.

Słyszałem, że polecenie
Kod:
sudo hp-setup
w wielu przypadkach pomaga.

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2010, 05:17:34 »

kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2010, 11:33:15 »

Z drukarkami HP zwykle nie ma kłopotu, zwykle, ale niestety z tą są:
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=120092
http://foo2zjs.rkkda.com/
Ogólnie:
Z treści angielskiej strony wynika, że udaje się ją zainstalować ściągając sterownik foo2zjs ze strony, którą podalam, jest też tam przepis "prania". I jeszcze jedno, zanim będziesz instalował jeszcze raz - usuń najpierw z systemu wszystko, co było do tej pory, łącznie z hplip i ew. plikami ukrytymi w katalogu home/użytkownik.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: