Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Małe porównanie  (Przeczytany 764 razy)
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« : Luty 26, 2010, 09:04:13 »

Hejo.

Ten wpis nie służy udowadnianiu wyższości jednej dystrybucji nad drugą, czy wytykania komuś czegoś, a jedynie do zasygnalizowania problemów jakie napotkałem bawiąc się z Remixem :

Sprzęt : P3 733 Mhz/256 RAM/nVidia gforce 2 mx AGP Szok)

Ubuntu 9.10 Remix : czas uruchamiania instalatora + instalacja = 30-35 minut (instalacja działa sprawnie i szybko, przechodzi do końca)

Mint 8 Remix : czas uruchamiania instalatora + instalacja
- z wersji Live CD = ponad godzinę, proces instalacji zatrzymuje się w przypadkowych miejscach bez ostrzeżenia (zawiesza się)
- z wersji OEM Installation (która część rzeczy instaluje automatycznie) = jak wyżej, ale proces instalacji po trudach i znojach dochodzi do końca
- z wyłączonym poleceniem OEMu (dzienx Mati) = instalator zaczytuje się ponad 90 minut, działa równie szybko co paralityk po końskiej dawce pavulonu, przy próbach odpalenia narzędzia do partycjonowania dysku miele płytkę przez kilkanaście minut, na koniec instaluje się, po czym wyłącza w przypadkowych miejscach czasami z przypadkowym komunikatem, a czasami kompletnie bez ostrzeżenia

Zmieniałem już :
- sprzęt (na identycznej mocy, ale o różnych płytach głównych, dyskach, CDkach, pamięciach itp)
- przepalałem obraz na różne płytki
- ściągałem obraz z różnych miejsc
Różnicy brak.

Co się dzieje ? Skąd te wymagania, skąd te opóźnienia, dlaczego to po prostu nie działa ? Ja wiem, że sprzęt jaki wystawiam to nie high-end, tylko rupieć, ale to nie jest rozwiązanie problemu - jakimś cudem nadrzędna dystrybucja chodzi na nim zadowalająco szybko.

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Debian Squeeze x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 26, 2010, 10:12:12 »

Mało ramu i może stąd się wiesza.

HP 2510p || HP 8510w ||

Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2010, 10:42:21 »

Raczej nie. 512 założyłem i nic się nie zmieniło.
Zresztą, Ubuntu działa bez problemu, a przecież MINT na nim bazuje...

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2010, 10:42:21 »

mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Debian Squeeze x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Luty 26, 2010, 11:37:00 »

Czyli trochę mnie poprawek przy 9 czeka.

HP 2510p || HP 8510w ||

Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Distro: Linux Mint Isadora Gnome

« Odpowiedz #4 : Luty 26, 2010, 12:40:11 »

W ubiegłym roku testowałem instalacje wielu dystrybucji na podobnym sprzęcie. Problemy z instalacją jak i późniejszą pracą rozwiązały się po dołożeniu RAM-u do 768 MB.

Myślę, że szczególnie uruchamianie jako LiveCD wymaga większej ilości pamięci.

Instalowałem Linux Mint Helena na komputerze z procesorem Atom 330 i 2GB RAM-u sam proces trwał ok 30 - 40 minut natomiast uruchomienie  jako LiveCd nie ulega wątpliwości długo. Teraz po instalacji uruchamia się błyskawicznie.

Pozdrowienia

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: