Hejo.
Ten wpis nie służy udowadnianiu wyższości jednej dystrybucji nad drugą, czy wytykania komuś czegoś, a jedynie do zasygnalizowania problemów jakie napotkałem bawiąc się z Remixem :
Sprzęt : P3 733 Mhz/256 RAM/nVidia gforce 2 mx AGP

)
Ubuntu 9.10 Remix : czas uruchamiania instalatora + instalacja = 30-35 minut (instalacja działa sprawnie i szybko, przechodzi do końca)
Mint 8 Remix : czas uruchamiania instalatora + instalacja
- z wersji Live CD = ponad godzinę, proces instalacji zatrzymuje się w przypadkowych miejscach bez ostrzeżenia (zawiesza się)
- z wersji OEM Installation (która część rzeczy instaluje automatycznie) = jak wyżej, ale proces instalacji po trudach i znojach dochodzi do końca
- z wyłączonym poleceniem OEMu (dzienx Mati) = instalator zaczytuje się ponad 90 minut, działa równie szybko co paralityk po końskiej dawce pavulonu, przy próbach odpalenia narzędzia do partycjonowania dysku miele płytkę przez kilkanaście minut, na koniec instaluje się, po czym wyłącza w przypadkowych miejscach czasami z przypadkowym komunikatem, a czasami kompletnie bez ostrzeżenia
Zmieniałem już :- sprzęt (na identycznej mocy, ale o różnych płytach głównych, dyskach, CDkach, pamięciach itp)
- przepalałem obraz na różne płytki
- ściągałem obraz z różnych miejsc
Różnicy brak.
Co się dzieje ? Skąd te wymagania, skąd te opóźnienia, dlaczego to po prostu nie działa ? Ja wiem, że sprzęt jaki wystawiam to nie high-end, tylko rupieć, ale to nie jest rozwiązanie problemu - jakimś cudem nadrzędna dystrybucja chodzi na nim zadowalająco szybko.