Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [mplayer] kodeki oraz optymalna konfiguracja  (Przeczytany 6591 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
lib3rty1
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: linux mint

« : Październik 06, 2008, 02:14:50 »

podczas odpalania filmow pod mplayer w konfiguracji x11 x11 (ximage/shm) dzwiek w filmie na xvidzie nie nadaza za obrazem oraz lekko sie przycina, a na x264.mkv to juz calkowicie sa klatki

przy konfiguracji gl x11 (openGL) filmy na xvidzie nie chodza wcale, obraz jest caly zamazany w paskach a na x264.mkv wszystko chodzi idealnie.
w totemie nie mam tego problemu, wszystko chodzi idealnie

wiec jak ustawic albo co zrobic z mplayerem aby dzialal idealnie ??
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2008, 04:18:41 »

Zainstaluj SMplayer - z Synaptica.
Do tego lektura:
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=74308
http://www.forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=45827
Jeśli dalej będzie źle, napisz, ale podaj kartę graficzną, sterowniki, czy używasz Compiza.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
lib3rty1
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2008, 07:14:57 »

pobawilem sie smplayerem jest lepiej ale nie tak jak powinno byc...
filmy w xvidzie zanim sie zrowna glos z obarzem mine chwila, a w x264 jest nawet ok, ale widac w niektorych scenach spowolnieine lub przeskakiwanie obrazu.....

sprzet to amd athlon x2 1,9 ati hd 3200 (wsparcie dla odtwarzania wideo jest, wiec nie powinno byc problemu z niewydolnoscia sprzetu) ogolnie jest to lapek z platforma puma hp 6735s

sterowniki sa do karty, te z synaptica... rendering dziala bo gralem juz na nim a czy uzywam compiza to nie wiem, bo nie wiem jak sie go wlacza i jak to sie sprawdza
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2008, 08:05:35 wysłana przez lib3rty1 » Zapisane
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2008, 07:14:57 »

DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Linux Mint Isadora Gnome

« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2008, 09:54:34 »

pobawilem sie smplayerem jest lepiej ale nie tak jak powinno byc...
filmy w xvidzie zanim sie zrowna glos z obarzem mine chwila, a w x264 jest nawet ok, ale widac w niektorych scenach spowolnieine lub przeskakiwanie obrazu.....

sprzet to amd athlon x2 1,9 ati hd 3200 (wsparcie dla odtwarzania wideo jest, wiec nie powinno byc problemu z niewydolnoscia sprzetu) ogolnie jest to lapek z platforma puma hp 6735s

sterowniki sa do karty, te z synaptica... rendering dziala bo gralem juz na nim a czy uzywam compiza to nie wiem, bo nie wiem jak sie go wlacza i jak to sie sprawdza

sprawdziłem na swoim starym komputerze Athlon 64 3000 z kartą graficzną nVidia 7600GS pod kontrolą Mint Elyssa
pliki  ISO MPEG-4 Xvid ffmpeg odtwarzane są w bardzo dobrej jakości następującymi aplikacjami:
1.Mplayer
2.VLC
3.Totem
Tak samo dobrze odtwarzane są filmy zakodowane ISO mpeg-4 DivX ffmpeg
Tak samo dobrze odtwarzane są filmy zakodowane Xvid-Saphire rmvb
Jak również inne z nieokreślonym kodowaniem

Dźwięk odtwarza się idealnie.

Sprawdziłem na kilku płytach.

Jeżeli dobrze pamiętam oprócz standartowych aplikacji dołączonych do Minta instalowałem tylko RealPlayer-a

Pozdrowienia

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
lib3rty1
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2008, 10:00:27 »

a jak masz poustawianego mplayera ??

btw. jak wlaczyc kodowanie polskich znakow w smplayerze ??
wlaczylem iso western i central europe i na zadnym nie wyswietlaly sie poprawnie....
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Październik 06, 2008, 10:25:56 »

Wejdź w opcje SMplayer -> zakładka 'Wydajność' i sprawdź czy masz włączoną synchronizację Audio/Video . Jeżeli tak to spróbuj zmieniać współczynnik ( standardowo to 100 )
.
To gdzieś znalazłam, więcej Ci nie podpowiem, bo nie "przerabiałam", u mnie jakos wszystkie filmy dobrze są odtwarzane, ale doinstalowałam vlc i z niego korzystam (również jako wtyczka do FF)
Compiz - zobacz w Centrum Sterowania (w tej chwili nie jestem na Mincie, więc nazwa taka, albo podobna) - ekrany, tam powinien być gdzieś status efektów pulpitu.
Czcionki: Slavic/Central European Windows (CP1250), do tego czcionka DejaVu Sans Mono.
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2008, 10:29:09 wysłana przez kosa1 » Zapisane

Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #6 : Październik 06, 2008, 10:59:28 »

a jak masz poustawianego mplayera ??

odtwarzam przy domyślnych ustawieniach.
Sporadycznie odtwarzam filmy w zwiąku z czym "krzaczące" literki mi nie przeszkadzają.
A jeżeli korzystam to używam VLC następnie Mplayer  natomiast faktycznie nie używam Totema.

pozdrowienia

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
lib3rty1
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2008, 11:32:35 »

i vlc jako wtyczka do FF rowniez odtwaza Ci wszystkie filmy w FF np, z divix networks lub apple itp ??

i jak ustawic w vlc aby dobrze odtwarzal napisy, bo wiem, ze vlc ma przypadlosc nie wyswietlania wszystkch napisow w pliku...
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2008, 11:56:48 »

Jako wtyczka: podaj jakis adres, napiszę, czy mam kłopot, do tej pory odtwarzam nawet na Onecie. Napisy: U mnie działa na domyślnych ustawieniach. Wskazujesz osobno plik filmowy i w osobnym miejscu plik tekstowy. Nic więcej nie robiłam.

DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #9 : Październik 08, 2008, 12:55:13 »

i vlc jako wtyczka do FF rowniez odtwaza Ci wszystkie filmy w FF np, z divix networks lub apple itp ??

i jak ustawic w vlc aby dobrze odtwarzal napisy, bo wiem, ze vlc ma przypadlosc nie wyswietlania wszystkch napisow w pliku...

DivXNetworks jest producentem różnych wersji kodeków. Podaj link do niedużego objetościowo pliku, który sprawia Ci kłopot, a sprawdzę czy mogę go odtworzyć.
 Próbowałem szukać znalazłem stronę
http://www.stage6.com/
gdzie jest zamieszczony plik DivX u mnie w locie odtwarza się, ale ze względu na niską szybkość łącza bardzo mocno klatkuje. Sprawdziłem na FF i Operze.
Mam ściągnięte różne pliki w jakości HD zamieszczone przez producentów do testów i odtwarzam je bez problemu. Tak samo odtwarzałem zakodowane płyty zarówno Divx jak i Xvid oraz ogg theora, wmv i różne na stronach internetowych.
Może masz użyte do zakodowania swoich filmów egzotyczne formaty? Sprawdź we właściwościach i podaj jakie to sprawdzę u siebie.

Pozdrowienia

EDIT: po ściągnięciu (całkowitym zbuforowaniu) testowy film ze strony jw odtwarza się w oknie i na pełnym ekranie przeglądarki FF w bardzo dobrej jakości
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 04:49:41 wysłana przez Yano » Zapisane

Lao-Tsy
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Październik 08, 2008, 08:38:43 »

U mnie jest tak samo, w locie trudno, ale ściągnięty przez FF filmik odtwarza bez zająknięcia np. Totem.

lib3rty1
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #11 : Październik 08, 2008, 11:08:54 »

u mnie mplayer nie odtwarza wcale plikow w FF jak wtyczka niby sciaga plik i wogole ale wcale sie nie chce odpalic ;/

totem jedzie po calosci i nie ma problemow z zadnym filmem, tylko napisow nie czyta....
a formaty sa standardowe xvid i x264 do filmow HD....

ehhhh.. a jak ustawilas, ze Ci w FF sie wlacza VLC a nie mplayer ??

kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Październik 08, 2008, 11:40:06 »

FF -> Preferencje -> Aplikacje tam jak podświetlisz, to masz rozwijany wybór, łącznie z ręcznym wskazywaniem programu.
Do ściągania wszelkich klipów, muzyji (np. Wrzuta itp.) uzywam Download Helper 3.3
http://www.downloadhelper.net/

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: