Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Przywracanie GRUB-a po instalacji MS Windows  (Przeczytany 1479 razy)
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Administrator
Miętowa plantacja

Distro: Debian testing x86_64, Arch Linux x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« : Marzec 02, 2010, 05:48:27 »

UWAGA!!! PORADA DOTYCZY "STAREGO" GRUB-a. Porada do nowego znajduje się TUTAJ

Zdarza się, że Windows będzie wymagał ponownego zainstalowania. Instalujesz..... i TRACH! Znika możliwość wyboru pomiędzy Linuksem a Windowsem. Nowicjusz w takiej sytuacji reinstaluje także Linuksa, tracąc niepotrzebnie dane i czas potrzebny na konfigurację. Nie trzeba tak, zaraz umieszczę stosowną poradę Uśmiech Nie jest moja, z góry zaznaczam, ale przedwczoraj uratowała mi skórę Uśmiech Przedstawiam wersję przerobioną na mój użytek, ale może się zdarzyć, że wasza będzie się różniła detalami (hda2 zamiast sda2 na przykład)

Odpalamy system z dysku Live Cd

Następnie wszystko w konsoli:

Kod:
sudo mkdir /mnt/root
sudo mount -t ext3 /dev/sda2 /mnt/root

gdzie w moim przypadku /dev/sda2 to partycja gdzie mam zainstalowanego Ubuntu, oczywiście system plików jaki wpiszemy jest zależny od tego jaki jest na naszej partycji, u mnie jest ext3 u Ciebie może być ext2, itp. więc odpowiedni zmodyfikuj ten wpis, lub wpisz zamiast ext3 auto

Kod:
sudo mount -t proc none /mnt/root/proc
sudo mount -o bind /dev /mnt/root/dev
sudo chroot /mnt/root /bin/bash
sudo grub

Teraz gdy grub zgłosi sie nam znakiem zachęty grub> wykonujemy:

Kod:
find /boot/grub/stage1

U mnie znalazło (hd0,1)

Teraz wykonujemy:

Kod:
root (hd0,1)
setup (hd0)
quit

UWAGA!!!

Mam nadzieję że każdy kto tu zajrzy wie przynajmniej jakie ma dyski w komputerze, jaki układ partycji itp. Jeżeli nie to po odpaleniu Ubuntu Live Cd mamy w "MintMenu -->Wszystkie aplikacje --> Administracja" narzędzie do partycjonowania dysków i tam dowiemy się wszystkiego.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2010, 05:45:31 wysłana przez sir_lucjan » Zapisane

AMD Athlon 64 X2 6000+| 2 GB RAM| GeForce 8600 GT 256 MB|500 GB HDD
Linux Register User: #536661

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: