weber
Miętowe nasionko
Distro: MINT 8
|
 |
« : Marzec 05, 2010, 10:20:16 » |
|
ściągnąłem iso, wypaliłem, odpaliłem live cd- było miło. Więc ze smiercią w oczach zainstalowałem Minta  . Po powtórnym uruchomieniu komputera wybrałem zamiast windowsa, Helenę nasza kochaną. Na ekranie przez chwile widniał znaczek Minta, potem poczerniało wszystko i pojawił sie napis: Universal Edition henry-desktop tty1henry-desktop login.... jaki login, kurde?  password....i w tym momencie klawiatura juz nie działa przy wpisywaniu logina- działa, potem nie.. hasło pamietam, ale nie daje się wprowadzić. O loginie nie wiem nic.. Heniek mam na imie i stąd henry( o ile ma to znaczenie)  Doczytałem się jak wyrzucic linuxa, ale to ostateczność.. Wdzięczny będę za każdą sugestię
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aviaton
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

stan wolny
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2010, 10:59:17 » |
|
Podczas instalacji Minta należało podać login i hasło i oto pyta , podczas wpisywania hasła nie jest ono widoczne ,więc może z tąd problem , no i druga sprawa czy oby na pewno prawidłowo wpisujesz login i hasło , takie rzeczy trzeba zapisywać podczas instalacji .
|
|
|
|
|
|
AMD 64 X 3800+ MSIK9N Neo V3 GF 7300GT 2 GB RAM
|
|
|
|
stefan1948
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2010, 12:13:54 » |
|
Myślę że jak sobie nie przypomnisz hasła i loginu to na Twoim miejscu najprostsze rozwiązanie reinstalka , tylko zapamiętaj lub zapisz swoje dane , stracisz mniej czasu niż na kombinacjach z doszukiwaniem się wprowadzonych danych osobowych , hasło wpisuje się dwa razy to samo . POWODZENIA  PS. Podałbyś więcej szczegółów jak to zrobiłeś jeszcze takiego czegoś tu nie było , Twój błąd może stać się nauczką dla innych niekoniecznie zielonych . POZDRAWIAM Stefan
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 12:23:58 wysłana przez stefan1948 »
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2010, 12:13:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2010, 12:20:11 » |
|
Po instalacji znalazłeś się na tty1??? Coś nie tak poszło, środowisko graficzne nie wstało... a w konsoli widać wpisywany login, potwierdza się enterem, natomiast hasła nawet w postaci kropek nie widać, wpisuje się na ślepo i dusi enter.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
weber
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2010, 10:28:50 » |
|
Stefanie,nie mam pojęcia jak to zrobiłem  . Rzekłbym, to zrobiło sie samo. Ale prawidłowym jest wniosek, ze coś poszło..nie tak, bo po uruchomieniu kompa, niekiedy grub (sądzę, że używam własciwej nazwy) natychmiast odpala Minta, innym razem uprzejmie czeka, aż wybiorę system i nacisnę enter. Jego działania nie są powtarzalne, są nieprzewidywalne. Więc jednak wyrzucę Linuxa..Ale pewnie znów go zainstaluję, wrócę i będę zadawał dziwaczne pytania. Pozdrawiam  weber
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aviaton
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

stan wolny
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 06, 2010, 11:04:35 » |
|
Fakt może to być problem żle działającego gruba w nowej wersji czyli 2 jest on nieprzewidywalny , a czasami znika całkowicie z systemu to znaczy jest zainstalowany ale nie jest widoczny , sam mam taką sytuację i nie udało mi się tego naprawić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stefan1948
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2010, 01:29:00 » |
|
Może z Windowsa przygotowałeś partycję pod linuxa i pominąłeś formatowanie podczas instalacji Minta , tu mogą wychodzić błędy . Gdzieś na forum jest " Poradnik dla osób początkujących " , byłoby dobrze byś zapoznał się z nim , wiele problemów rozwiążesz sam dzięki jego pomocy. POZDRAWIAM Stefan  http://www.przeklej.pl/plik/poradnik-dla-poczatkujacych-mint-pdf-zip-0006i93ld2qo
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 01:35:05 wysłana przez stefan1948 »
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
weber
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 06, 2010, 11:19:32 » |
|
Więc nie.. Partycję przygotował i sformatował instalator Minta. Ale.. to nie koniec atrakcji  teraz komputer, zaraz po uruchomieniu przeskakuje do Gruba (zniknął zielony ekran wyboru systemu) i reset niczego nie zmienia, bo do Windowsa ani myśli wracać. Czyli jest w Grubie i wyrzucić go stamtąd nie potrafię. Robi to zapewne jakaś prozaiczna komenda, ale rozumiecie..na jakiś czas straciłem chęć do eksperymentów. A Windows potrzebny, by Minta usunąć- chyba, że istnieje inny..nieznany mi sposób na reinstalację Linuxa i możliwość używania Windowsa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stefan1948
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 07, 2010, 09:20:13 » |
|
Masz jeszcze jeden wybór , w Mincie 7 Glorii jest starszy Grub chyba 1.5 i nie zauważyłem by ktoś sygnalizował jakiekolwiek z nim problemy , podczas instalacji na miejscu Heleny sam wyszuka inne systemy i doda Ci do Gruba i wstawi go na drugą pozycję . Mam oba na jednym dysku , ale chętniej korzystam z Glorii , chociaż Helena szybciej startuje i wyłącza się , a różnice są niewielkie , jak chcesz możesz spróbować "do odważnych świat należy" nikt za Ciebie tego nie zrobi . POZDRAWIAM Stefan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 07, 2010, 09:57:56 » |
|
W 7 jest grub 0.97
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
weber
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 07, 2010, 10:47:14 » |
|
Panowie, rodzina zamierza mnie po obiedzie rozszarpać na strzępy- bo nagle okazało się, że WSZYSCY potrzebują SPRAWNY komputer. Pytanie brzmi: jak wyłączyć gruba i wrócic do windows (by ujść z życiem). Cała reszta, gdy emocje opadną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aviaton
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

stan wolny
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 07, 2010, 10:56:02 » |
|
Trzeba zainstalować na Mincie menedżer urachamiania i tam wybrać opcje aby system ładował Windowsa --- sudo install StartupManager jeśli dostaniesz się do Minta .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 11:09:13 wysłana przez aviaton »
|
|
|
|
|
weber
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 07, 2010, 11:15:40 » |
|
Ech.. po włączeniu kompa pojawia się czarny ekran: GNU GRUB version 1.97beta4. Dalej w języku zagranicznym napisanym jest, że jeśli nacisnę TAB uzyskam lists possible commands (dziwnie przypomina to starego DOS-a) pytanie brzmi: czy przy pomocy krórejś z tych komend mogę wrócić do windowsa, czyteż rozwiązaniem jest płyta instalacyjna XP i C:format Proszę o jednoznaczną odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aviaton
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

stan wolny
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 07, 2010, 11:23:20 » |
|
Najprościej było by zainstalowanie jeszcze raz Minta ale 7 Glorie na partycji Heleny8 tam jest starsza wersja Gruba z nią nie ma problemów dostaniesz się do Windy i tak nic nie tracisz .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 07, 2010, 01:27:10 » |
|
Wykonaj: sudo update-grub2 i na liście pokaże się windows.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
|