Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: mintupadate+ nvidia drivers  (Przeczytany 538 razy)
TheWebber4
Miętowe nasionko
*

« : Marzec 07, 2010, 08:49:09 »

Witam wszystkich forumowiczów!! mam pytanie do Was w jaki sposób mogę sprawdzic swoje hasło do mintupdate- otóż miałem ustawione hasło do logowania identyczne z hasłem mintupdate, przy czym przy ostatnim mam cały czas komunikat o błędnym haśle stąd moje pierwsze pytanie.

Ma to znaczenie bo tą wersją linuxa bardzo wolno chodzi mi internet. Pod windowsem zainstalowanym na drugim komputerze działa on znacznie szybciej, w jaki sposób można temu zaradzić?
Dziękuje z góry za podpowiedzi i pozdrawiam!
aviaton
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Linux OpenSuse 12.1 x86 _64 AMD

stan wolny

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2010, 09:47:11 »

A jakie hasło Ci działa przy
Kod:
sudo apt-get update

AMD 64 X  3800+ MSIK9N Neo V3  GF 7300GT 2 GB RAM
TheWebber4
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 10, 2010, 02:04:50 »

Po wpisaniu w terminalu  komendy jak wyżej jest próba połączenia i następnie na całą stronę komunikaty o nieudanych połączeniach i błędzie pobierania. Wczoraj działał bez zarzutów ( karta wifi netgear wg 111v2+ livebox) tzn. i tak wolniej jak pod windowsem ale bez trudu zaktulizowalem programy za pomocą mint update. Dzisiaj cały czas mam komunikat jak włącze kompa z networks managera żebym wpisywał hasło- podaje takie jak się loguje - i nic!!! Gdy wcisnę przycisk odmów wpisuję klucz wep 40/128 i nie zawsze mam aktywny przycisk połącz.Jeśli uda się otworzyć połączenie to po włączeniu mozilli nawet onet nie mogę włączyć - błąd połączenia. Dioda na karcie słabiuteńko świeci - chociaż po włączeniu karty na 2 kompie pod windowsem śmiga szybciutko net. Przy każdym włączeniu kompa nie pamięta klucza podanego wep 40/128 i muszę wpisywać od nowa ( jak mówiłem nie zawsze zadziała w ten sposób). Pomóżcie proszę bo podaba mi się ten system ( x64 helenamint 8)ale przez te perturbacje z netem odechciewa mi się włączyć kompa. pozdrawiam !!!!!
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Marzec 10, 2010, 02:04:50 »

aviaton
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Linux OpenSuse 12.1 x86 _64 AMD

stan wolny

« Odpowiedz #3 : Marzec 10, 2010, 04:51:16 »

Zaraz masz problem z hasłem ,po wpisaniu jak wyżej pyta o hasło w MintUpdate będzie takie samo i do logowania  też ,zakładam że jesteś głównym użytkownikiem , masz router pewnie tam leży problem ,żle zadałeś pytanie musisz doprecyzować bo tak naprawdę nie wiadomo o co chodzi .

AMD 64 X  3800+ MSIK9N Neo V3  GF 7300GT 2 GB RAM
TheWebber4
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 10, 2010, 05:13:01 »

Wyraźnie napisałem, że mam po pierwsze problem z hasłem w networks managerze - bo jak wpisuje hasło z logowania to nic to nie daje - każe znowu wpisać hasło- tylko jakie i jak to sprawdzić?
Po drugie są kłopoty z połączeniem internetowym ( jak odmówię wpisania hasła w netw. manag. jak w poprzednim zdaniu  to wpisuję wep 40/128 i za każdym razem muszę je wpisać bo mint ich nie pamięta) nie zawsze ono chce działać . Jeśli ustanowi połączenie to i tak nie ma szans nawet na przeglądanie stron!!!!
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Debian Squeeze x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Marzec 10, 2010, 05:14:05 »

Chyba pozostaje instalacja wicd i próba połączenia.

HP 2510p || HP 8510w ||

Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
TheWebber4
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 10, 2010, 06:37:40 »

Rzeczywiście zainstalowałem wicd. na razie działa net - wicd pamięta klucz wep. Jednak prędkość netu jest nieco mniejsza niż pod windowsem- czy w jakichś sposób można temu zaradzić?
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Debian Squeeze x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Marzec 10, 2010, 08:39:55 »

Ja mam dsl, ale mi się wydaje że to wina dnsów. Może ktoś z użytkowników neo wie.

HP 2510p || HP 8510w ||

Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Marzec 10, 2010, 10:56:10 »

Trzeba zrobić edycję pliku resolv.conf. Jest na Forum, albo: http://kosa1.blogspot.com/2009/11/o-ubuntu-910-cd.html

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
TheWebber4
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 11, 2010, 11:28:39 »

Dziękuję za podpowiedz! Mam jednak zasadnicze pytanie jak to zmienić ten plik? gdy próbuje zmienić wpisy tak jak podanym linku i chę je zapisać mam komunikat ze nie mam uprawnień do zapisania pliku- mam sprawdzić czy wprowadzone położenie jest poprawne i spróbować ponownie! Tak na sucho wpisałem w terminalu komendę sudo chatrr....... i mam komunikat command not found. Proszę o wyrozumiałość!!!!
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Distro: arch

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Marzec 11, 2010, 11:46:44 »

musisz edytować ten plik poprzez sudo ale i musisz uruchomić w jakimś edytorze, albo graficzny, albo w konsoli: np. nano lub graficzny gedit: ale musisz go mieć zainstalowanego.

np. sudo aptitude install gedit

a potem otwórz ten plik z konsoli w gedicie:

sudo gedit /etc/resolv.conf

no i dasz rade zapisać.

THE POWER OF LINUX Mrugnięcie
http://www.youtube.com/watch?v=ASAMs5S8-N8

PRZESTROGA DLA SŁABYCH PSYCHICZNIE:
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/loadingreadyrun/1726-Installation-Anxiety-2010

M61PME-S2P, AMD Phenom x3 2300 Mhz x64, 1GB KINGSTON, HDD 250 GB, Geforce 8500GT 512 ram
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: