Strony: 1 [2] 3 4 ... 10
Drukuj
Autor Wątek: Plany związane z Isadorą i później polskim remixem  (Przeczytany 6425 razy)
Karolinah
Gość
« Odpowiedz #15 : Marzec 13, 2010, 03:52:20 »

a które to np. ulatwienia których w ubuntu nie ma? Ja dalej obstawiam przy swoim że wyjątkowo centrum oprogramowania z ubuntu jest dla mnie wygodniejsze i estetyczniejsze niz te z minta. Co do Debiana to raczej dla mnie zabawa-testowanie. Nie sugeruj sie nim przy doborze dla mnie odpowiedniej dystrybucji Uśmiech
aviaton
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Linux OpenSuse 12.1 x86 _64 AMD

stan wolny

« Odpowiedz #16 : Marzec 13, 2010, 05:09:49 »

Było wałkowane setki razy  jakie różnice , największą ujżysz zaraz po instalacji obu systemów .
Mniemam że bawiłaś się  centrum oprogramowania z Ubuntu jeśli wiesz że
jest dla mnie wygodniejsze
nie ma problemu co jest na Ubuntu można zainstalować w Mincie .

AMD 64 X  3800+ MSIK9N Neo V3  GF 7300GT 2 GB RAM
Karolinah
Gość
« Odpowiedz #17 : Marzec 13, 2010, 05:24:36 »

No niby tak, tylko wtedy Ubuntu nie będzie już Ubuntu i na odwrót z Mintem. Nie ma sensu mieszać, doinstalowywać jakieś dodatki z drugiej dystrybucji bo można wybrać tą konkretną. Oczywiście nigdy nie będzie na cacy wszystko, dlatego chyba Debian jest takim poligonem gdzie można ów misz-masz wszystkiego wgrać. Jednak jak tak czytam o postępach chociażby skryptu ubuntu http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2010/01/14/demonstracja-nadchodzacego-skryptu-dla-nadchodzacego-wydania-ubuntu-10-04-lucid-lynx-lts/#more-10823 to kto wie, czy z wydaniem 10.04 nie zainstaluję sobie  go zamiast Minta... Nigdy nie próbowałam mieć 3 systemów naraz.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #17 : Marzec 13, 2010, 05:24:36 »

aviaton
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

stan wolny

« Odpowiedz #18 : Marzec 13, 2010, 05:39:14 »

Debian nigdy nie był poligonem ,ten system to skała pod warunkiem że się nie grzebie i pamiętaj tam nie ujrzysz zbyt wielu nowości, taka filozofia .
Na Windowsie nie ma praktycznie żadnego wyboru tutaj w Linuksie możesz wręcz zachłystnąć  się  tą wolnością wyboru .

Karolinah
Gość
« Odpowiedz #19 : Marzec 13, 2010, 05:52:51 »

widać to pod względem elastyczności w zmianie wyglądu. Można sobie pulpit przerobić jak się chce i na Mac'a.
Spox5
Prawie jak Admin
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 8 - Helena x86

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : Marzec 14, 2010, 11:31:39 »

ja sam nie korzystalem nigdy z Centrum oprogramowania... dla mnie zbyteczny gadzet, najwygodniejszy jest Synaptic (sila przyzwyczajenia Mrugnięcie )

sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #21 : Marzec 14, 2010, 12:16:04 »

@aviaton:
My czyli kto?
Ja i Lucek .
Tu nie ma nic z fanatyzmu , jeśli coś dobrze działa to poco komplikować i tak większość  doświadczonych użytkowników korzysta z konsoli ,dlaczego bo jest najłatwiej ,najszybciej i najmniej problemów , w Mincie masz Menedżer Oprogramowania ale ja z niego nie korzystam tylko konsola i Synaptic .
Mint z założenia odcina się od Ubuntu to nie ta filozofia .

A ba. Popieram. Ubuntu to tylko filozofia ale bez przełożenia na realną wygodę. W Mint działa out box i to jest ciekawe. Są naprawione błędy i o to chodzi. Zamiast stawiać na rozdmuchaną filozofię wolności, trzeba postawić na teorię używalności, co Mint robi na piątkę z plusem. Co do Centrum Oprogramowania Ubuntu (wyjątkowo słabe) czy MintInstall (nieco lepsze) - nie dziękuję, używam konsoli lub Synaptica. Tak samo nie chcę, by dodać motywy Bisigi, gdyż moim zdaniem są psu na budę potrzebne. Ktoś chce - to niech sam sobie zainstaluje i po harapie.

Zamiast tego proponuję:

- w miejsce Rhtyhmbox'a zainstalować Exaile
- dodać Kadu
- dodać Ubuntu Tweak (od wersji 0.5.X w pełni kompatybilny w Mintem, czego nie można powiedzieć o wersji 0.4.X)

Ubuntu Tweak to prawdziwy kombajn, ma masę opcji, dzięki czemu w parę kliknięć można osiągnąć bardzo ciekawe efekty. Nie wyobrażam sobie bez niego pracy na Mincie Uśmiech

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

Karolinah
Gość
« Odpowiedz #22 : Marzec 14, 2010, 01:03:02 »

Dziwne, mnie on nie działa na 8-ce. Już się przyzwyczajam, że Ty i aviaton zawsze będziecie mnie bojkotować. No cóż... na Ubuntu poparli moją propozycję co do Bisigi. Motywy są ładne. Nie każdy korzysta tylko z Synaptica i konsoli. Mint to nie Gentoo!! Kadu tym bardziej niepotrzebne, jeśli ktoś używa Pidgina.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 01:05:38 wysłana przez Karolinah » Zapisane
aviaton
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

stan wolny

« Odpowiedz #23 : Marzec 14, 2010, 04:07:44 »

@Karolinah Tak naprawdę to tylko teoria ,a decydować będą mądrzejsze głowy ,
Ty i aviaton zawsze będziecie mnie bojkotować
to nie jest bojkot a racjonalizm i zdrowy rozsądek , zwerbuj jeszcze dwie kumate [Linux] Mrugnięcie koleżanki na te forum i będziecie mieć nad nami przewagę , myślę że i sir_lucjan nie miał by nic przeciwko temu .

Karolinah
Gość
« Odpowiedz #24 : Marzec 14, 2010, 04:23:20 »

ale mnie się nie chce bawić w jakąś przewagę. Nie jestem z tego typu ludzi. A moje koleżanki niestety umieją jedynie obsłużyć pocztę i worda :/ Linux raczej nikogo z mojego środowiska nie interesuje (nawet chłopaków).
DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Linux Mint Isadora Gnome

« Odpowiedz #25 : Marzec 14, 2010, 04:57:26 »

Nie każdy korzysta tylko z Synaptica i konsoli. Mint to nie Gentoo!! Kadu tym bardziej niepotrzebne, jeśli ktoś używa Pidgina.
Menedżer pakietów czyli Synaptic jest bardzo dobrą i prostą aplikacją.
Czytelną, bezawaryjną nie wiem jak można stworzyć bardziej przyjazną użytkownikowi.
Wszelkie wodotrystki są zbędne jak również ułatwienia czytaj udziwnienia.
Synaptic to przecież nakładka na apt.
Apt-get stosowany w komsoli jest również prostym i dobrym łatwym w obsłudze programem.
Podobnie Aptitude.

Ja myślę, że bez kilkuletniego używania różnychn wersji dystrybucji Mint jak również innych alternatywnych niektóre pomysły na temat zmian w kolejnej wersji Minta można traktować jako propozycje z przymrużeniem oka, czyli po prostu żart.

ale mnie się nie chce bawić w jakąś przewagę. Nie jestem z tego typu ludzi. A moje koleżanki niestety umieją jedynie obsłużyć pocztę i worda :/ Linux raczej nikogo z mojego środowiska nie interesuje (nawet chłopaków).
Bo w szkołach nic nie mówią o alternatywnych systemach.
Podobnie i o Windows i programach pod niego nikt w szkole (do średniej) nie uzyska głębszej wiedzy

Pozdrowienia

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

« Odpowiedz #26 : Marzec 14, 2010, 05:03:01 »

@aviaton: A ba, bystre userki Linuksa są bardzo kuszące.Do dyskusji Chichot Choć ja i tak wolę moją żonę Uśmiech

@Karolinah: Ja z reguły jestem w opozycji dla tradycji Język Bigisi jest przesadzone i mam nadzieje, że w remiksie nie przejdzie a co do UT - to jakiej wersji używasz?
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2010, 09:00:18 wysłana przez sir_lucjan » Zapisane

mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #27 : Marzec 14, 2010, 06:41:00 »

Jest też aptitude gtk. Ubuntu robi się co raz bardziej linux dla ludu, czyli zaczynają spełniać swoją ideologię.

HP 2510p || HP 8510w ||
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

« Odpowiedz #28 : Marzec 14, 2010, 06:53:31 »

Ale i tak nie jest tak przyjazny jak Mint.

Karolinah
Gość
« Odpowiedz #29 : Marzec 14, 2010, 07:41:52 »

@ DadaD o jakiej Ty szkole mówisz? Bo ja już swoją edukację zakończyłam wiele lat temu, więc nie myśl że mam naście lat. Skąd Ty w ogóle możesz wiedzieć czego mnie w szkole na informatyce uczyli? Trochę się za bardzo rozpędziłeś w swojej ocenie (niemiarodajnej zresztą). Nie zgodzę się też, że będąc na linuksie trzeba używać konsoli. Dziś już są takie graficzne instalatory i nakładki, że niekoniecznie jest potrzebne używanie konsoli. Z UbuTweak używałam najnowszej wersji, jaka teraz wyszła.
Reasumując, skoro mój temat propozycji to żart i jakieś "wodotryski" (uczepiliście się tego słowa) to możesz Mati75 temat zamknąć. Nie pcham się tam, gdzie mnie nie chcą, a widzę że sir_Lucjan i aviaton nie bardzo mnie tutaj lubią, co da się usilnie odczuć...
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 07:49:02 wysłana przez Karolinah » Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10
Drukuj
Skocz do: