Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Całkowita zwieszka systemu  (Przeczytany 724 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
nemesis
Gość
« : Październik 14, 2008, 04:58:52 »

Od jakiegoś czasu zwykle podczas uruchamiania filmu avi (który zazwyczaj działa) ale nie tylko, system totalnie przestaje reagować
Nie działa reset: ctrl+alt+f1 również nie działa, ani żadna inna kombinacja klawiszy, system całkowicie przestaje reagować, trzeba wyłączyć laptopa - wyłączyć - bo nie da się zresetować.
Z tego powodu że to już 3 zwieszka w ciągu tygodnia, proszę o pomoc, co zrobić by ustalić przyczynę tego.
Co sprawdzić i jakimi komendami by się dowiedzieć co się dzieje?
Nie chciałbym wywalać Minta ale jeśli sytuacja będzie się powtarzać wrócę na Mandrivę - na niej takich akcji nie było.
Mam laptopa intel core duo 2.0 ghz, 1 gb ram, minta 5.0 elyssa.
Proszę o pomoc!

DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Linux Mint Isadora Gnome

« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2008, 08:14:42 »

Witaj!

Rozumiem, że po instalacji Minta-a odtwarzanie filmów działało bezbłędnie. Problemy wystąpiły po aktualizacji?
W takim razie co było aktualizowane? Może trzeba powrócić do starej wersji?

Czy zawieszenie wystepuje przy korzystaniu z określonej aplikacji, czy przy  różnych? Jaki format  avi (podany jest w właściwości -> audio/video -> kodek) - Divx, Xvid  czy też inny powoduje problem?
Do odtwarzania multimedów można między innymi używać: Totem, VLC, Mplayer dodatkowo można zainstalować Realplayer, który doinstalowuje pewne kodeki, przydatne do odtwarzania niektórych formatów. Jeżeli problem powodowała tylko jedna określona aplikacja spróbuj użyć innej.

A może problem występuje przy odtwarzaniu w oknie przeglądarki www. Spróbuj użyć zamiast FF - Operę.

Informacje o występujących problemach w systemie powinny zostać zapisane w /var/log np. syslog, dmesg, ale w ich interpretacji Ci nie pomogę.

Nie wiem na ile Ci pomogłem, ale takie mam pomysły.

Trzykrotne zawieszenie to jeszcze nie tragedia, ale na pewno bardzo denerwujące. Jeżeli problem wystąpił po aktualizacji to niebawem zostanie usunięty. Dlatego najczęściej aktualizaje nie związane z bezpieczeństwem wykonuję z opóźnieniem i tak robię we wszystkich używanych dystrybucjach.

Pozdrowienia

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2008, 10:04:30 »

No i sprawa dość istotna przy lapkach - temperatura? Wiem z praktyki na swoim PC, że podczas odtwarzania filmów lubi podskoczyć!

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2008, 10:04:30 »

DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2008, 11:30:17 »

Na laptopie HP nx7400 mam porównywalną do nemesis konfigurację sprzętową , ale nigdy podczas pracy nie miałem takich objawów, a używam podobnego (niektórym może się to nie spodobać - mam na myśli określenie "podobnego") systemu Debian Lenny.
Podobne objawy natomiast miałem na Win XP gdzie obraz "zamrażał się" i musiałem wykonywać tawrdy reset. Był  to nieokreślony problem sprzętowy, oczywiście podczas wizyt w serwisie wszystko działało, a który został rozwiązany dopiero po wymianie sprzętu na nowy. Trwało to baaaardzo długo.
 Ale taki nie występuje w tym przypadku pod Mandrivą sprzęt działał dobrze.
U mnie reinstalacje nie pomagały.

Pozdrowienia

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Październik 16, 2008, 03:23:28 »

komputer zasilany z baterii czy z zasilacza?

HP 2510p || HP 8510w ||
DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Październik 16, 2008, 03:49:50 »

komputer zasilany z baterii czy z zasilacza?
Problem z WinXP dotyczył  komputera zasilanego poprzez zasilacz.

Lao-Tsy
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: