marekca
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« : Marzec 24, 2010, 04:07:42 » |
|
Witam wszystkich Mint'owców. Zainstalowałem Minta 8 Helena na laptopie HP, i z pomocą forum udało mi się zmusić kamerkę Creative VF0470 do współpracy z Skype, więc zaznaczyłem aby skype uruchamiał się po zalogowaniu, a w "Programy startowe" w "Polecenie" wpisałem "env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype". Po zalogowaniu się do Minta, uruchamia się Skype z "Programy startowe", działa pięknie z kamerką, ale uruchamia się także drugi Skype, w którym nie działa moja kamera. Moje pytanie: gdzie i czego szukać aby ten drugi Skype się nie uruchamiał. Jeśli w "Programy startowe" odznaczę Skype, to uruchamia się jeden, ale oczywiście ten z którym nie działa kamera. Czy ktoś pomoże rozwiązać ten problem początkującemu w Linuksie?
//popraw temat na zgodny z problemem - chciałbyś w przyszłości przeglądać wszystkie wątki o nazwie "skype" szukając swojego rozwiązania? //Spox5
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 02:50:44 wysłana przez marekca »
|
|
|
|
|
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2
Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2010, 08:50:59 » |
|
Spróbuj ppm kliknij na ikonce skype w rozwijanym menu są właściwości tam to wklej <env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype> , a w programach startowych <skype> , ja mam bez wpisu w programach startowych dlatego że nie chcę mieć skype cały czas na chodzie  POZDRAWIAM Stefan
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2010, 08:54:46 wysłana przez stefan1948 »
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
marekca
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2010, 11:31:25 » |
|
Dziękuje kolego Stefan za poradę, ale to nie to, może mnie źle zrozumiałeś. Jeśli odznaczę Skype w "Programy startowe" to i tak po zalogowaniu uruchamia sie Skype, ten niedziałający z kamerą, bo gdyby kamerka chodziła w tym Skype, to byłbym happy, bo chcę aby Skype uruchamiał się sam po logowaniu. Gdzie mam szukać przyczyny uruchamiania się Skype po logowaniu, skoro w "Programy startowe" jest odhaczony?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2010, 11:31:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 25, 2010, 07:49:33 » |
|
W ustawieniach nie masz włączony autostart?
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 25, 2010, 09:28:23 » |
|
Wejdź do Menadżera pakietów Synaptic tam kliknij na lornetkę i wpisz skype , zobaczysz czy nie masz zainstalowanych dwóch skype jeżeli tak to całkowicie usuń skype-mid on nie chodzi , ewentualnie ppm. kliknij na skype i < zaznacz do całkowitego usunięcia > następnie < zastosuj > potem ponów instalację skype z pobranej paczki < http://www.skype.com/intl/pl/download/skype/linux/choose/ > wersja dla ubuntu 32 lub 64 bit w zależności jakiego masz Minta , zainstaluj wg. wskazań potem dodaj < env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype > jak już wyżej opisałem ( wcześniej już ktoś inny to wykombinował ) i powinno pomóc . Cały zabieg około 15 minut . POZDRAWIAM Stefan 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2010, 03:11:59 wysłana przez stefan1948 »
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
marekca
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 25, 2010, 11:37:56 » |
|
Ok. zrobiłem, działa jak trzeba, uruchamia się jeden i kamera pracuje w nim. Dzięki za pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 26, 2010, 12:58:06 » |
|
@marekca Pozostało jeszcze magiczne słowo [solved] w pierwszym poście .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 01, 2010, 10:46:44 » |
|
Spróbuj ppm kliknij na ikonce skype w rozwijanym menu są właściwości tam to wklej <env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype> , a w programach startowych <skype> , ja mam bez wpisu w programach startowych dlatego że nie chcę mieć skype cały czas na chodzie  POZDRAWIAM Stefan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|