Powiem Wam tak, nie można narzekać na to ze wine jest do dupy. Bo ktoś rozwija aplikację, która umozliwia uruchamianie aplikacji windowsowych. Microsoft nie udostępnił żadnych info jak uruchamiać gdy na linuxie. To ktoś ma silną wolę i sie przeciwstawia i daje możliwość uruchomienia aplikacji. Moim zdaniem wine jest świetne ! Czyste wine nie potrafi uruchamiać wszystkiego, ale jest dużo poradników jak je skonfigurować i jakie biblioteki windowsowe do niego dodać, żeby działało. Kolejna rzecz to winetricks, któro jeszcze bardziej ułatwia ten proces. Trzeba się pobawić, ale warto. Mi np. było przykro jak musiałem uruchamiać ponownie komputer, żeby sobie zagrać coś na windowsie. Ale pokombinowałem i nie muszę

to jest bardzo dużo. Np. właczam windowsa żeby pograć, nagle włacze stronke i przeczytam coś o linuksie i kursor myszki idzie do góry do docka, zeby włazyć konsolę (z przyzwyczajenia) a tu dupa, to windows

A tak na linuxie gram, wyłączam grę i do konsoli

i wszystko działajak powinno. Co do crossover to jest duża różnica między 7 a 8

zresztą w crossover można podpatrzeć jakie instaluje biblioteki i wtedy wiadomo co w wine dodawać.
Co do wine sa takie proste triki, gdy np. nie można uruchomić gry w w większej rozdzielczości jak 800x600, wtedy się zaznacza "emuluj wirtualny pulpit" i wpisuje rozdzielczość taką jaka ma być i wtedy w opcjach gry wybiera tą rozdzielczosć, to zazwyczaj działa.
Tak samo jak np. przy uruchomieniu gry wyskakuje okienko, że karta ma za mało pamięci, to wiadomo, że trzeba w konsoli uruchomic regedit dodać odpowiedni klucz, ja mam :
"OffscreenRenderingMode"="fbo"
"UseGLSL"="enabled"
"VideoMemorySize"="512"
i odpowiednie pliki directX.
i takie tam podobne.
zrobie parę wpisów z przepisami jak uruchomić gry pod wine, które ja uruchomiłem, dla przykładu

co do cracków, jeśli masz oryginał gry i nie działa na oryginalnym execu, to masz prawo uruchomić grę z cracka

żeby działała.