Strony: 1 2 [3]
Drukuj
Autor Wątek: E17 - Mint Enlightenment?  (Przeczytany 4009 razy)
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 04, 2010, 08:04:04 »

Ok. Dajemy na off top?

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 05, 2010, 11:17:34 »

Tu jest inaczej , ale to nie wymysł tego forum a jedynie przekładnia forum Ubuntowego które jest wrogie z natury w stosunku do KDE , używając Debiana przez okres 2 lat nigdy nie toczyłem ani jednego sporu o te środowiska ,liczył się zawsze system a środowisko to tylko efekt wizualny ,bez znaczenia .
W Debianie używasz środowiska jakiego chcesz i nikt nie ma do Ciebie, że używasz to co Ci się podoba. To tylko chore podejście ma społeczność ubuntu.

HP 2510p || HP 8510w ||
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 05, 2010, 11:26:20 »

Ja uważam podobnie tylko nie oznacza to przytakiwania, że środowisko KDE/Gnome itp jest najlepsze. Jest lepsze dla tego, kto je używa.

« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2010, 04:26:42 wysłana przez sir_lucjan » Zapisane

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 05, 2010, 11:26:20 »

marueire2
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: mint 9 i 8

« Odpowiedz #33 : Maj 15, 2010, 01:10:19 »

Witam!

Ponoć to działa nawet całkiem całkiem.....jak mi tam pisali na www.linuxmint-italia.org  no ale jeszcze nie próbowałem, walne próbe to napisze...a jak to sie robi? o tak....   http://www.webupd8.org/2009/12/install-enlightenment-e17-in-ubuntu.html      jak ktoś ma nowy minciak to tylko musi zamienić w repo karmic z lucid. ....
a zapomniałem   środowisko zamienia sie podczas logowania tak więc ( ctrl+alt+bakespace ) po instalacji i wio
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2010, 01:22:10 wysłana przez marueire2 » Zapisane

Acer 5520 &  3xAMD 8450 Triple-core / 4125 Mb Ram / ATI Radeon HD 4650 / HDD 1,5 TB
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #34 : Maj 15, 2010, 01:14:23 »

Napisz, napisz!
Mnie takie misz-masze na dobre nie wychodziły, robił się totalny bałagan, ani to, ani sio, a trudno później dojść do ładu.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
marueire2
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: mint 9 i 8

« Odpowiedz #35 : Maj 15, 2010, 01:39:52 »

no dałem sie skorcić ...i go zainstalowałem....  mam pewne problemy, ale siedze na mincie italia i mi radzą jak co robić, jak dojde do ładu to napisze całość za pare dni.
Na razie działa i mi sie podoba.

Acer 5520 &  3xAMD 8450 Triple-core / 4125 Mb Ram / ATI Radeon HD 4650 / HDD 1,5 TB
outslider
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Mint 8

« Odpowiedz #36 : Sierpień 29, 2010, 02:58:18 »

Witam społeczność!

Trafiłem przypadkiem, ale napiszę w temacie coś od siebie. Z e17 pod Mintem 8 zacząłem korzystać jakiś miesiąc temu i uważam tą przesiadkę za bardzo udaną. Mój starzejący się laptop najpierw śmigał na WinXP, dalej GNOME (Ubu 7.10), potem, jak ociężało, przeszedłem na KDE 3.5, przesiadki na KDE 4 nie wytrzymałem (śliczne toto, ale 512 RAM było mało). Wróciłem do GNOME, ale kiedy i ono zaczęło ponownie ciążyć zacząłem szukać czegoś nowego.

Z e17 zetknąłem się już kiedyś, ale ani mi się podobało, ani to działało. Ale teraz odmiana - pierwszy udany kontakt - PCLinuxOS z e17. Zainstalowane na pendrajwie. Śmiga, wygląda ładnie i w ogóle... do tego apt jako manager, no zadowolenie. Ale że na lapku mam zainstalowany Mint 8, postanowiłem na nim postawić Oświecenie.

No i tak, postawiłem. Miałem tylko kilka drobnych problemów:

- ustawienia sieci, domyślny manager sieci wifi nie działał jak należy, ale uruchomienie gnomowego nm-applet całkowicie poprawiło sytuację

- wygląd aplikacji GTK i QT - wyglądały koszmarnie, zwłaszcza na tle ślicznego e17... okazało się, że dodanie do startupu polecenia gnome-settings-daemon przywróciło wiarę w "from freedom came elegance"

- wygląd przeglądarki plików - nie, nie dałem się przekonać do tej oświeceniowej, uwielbiam Nautilusa lub Konquerora, dlatego teraz, pod e17, korzystam z Nautilusa

- dźwięk - ostatnia niezaleczona niedogodność, domyślnie mam wyciszony dźwięk po włączeniu i muszę otwierać okienko z kontrolkami po każdym logowaniu (o ilę chcę czegoś słuchać) (wątek opisany tu: http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=131245)

Poza tym jestem niesamowicie zadowolony z nieznośnej lekkości e17, z jego naturalnej 'ładności'.

Podsumowując: korzystanie z e17 bez wsparcia GNOME czy KDE byłoby raczej uciążliwe, niemniej jednak kombinacja wystroju e17 na fundamencie GNOME/KDE daje niesamowite wrażenia.

Jestem obiema rękami za stworzeniem nowego Distro Mint E17, byłoby to coś lekkiego i ślicznego zarazem.

Pozdrawiam!

PS. Jak ktoś chce zobaczyć, mój pulpicik wygląda teraz tak:
http://w415.wrzuta.pl/obraz/0APaxWVPk7m/e17

EDIT:

Jest coś prawie jak Mint E17, to znaczy MoonOS. Jak domniemują autorzy tego wpisu: http://en.wikipedia.org/wiki/Moon_OS System ten opiera się na Mincie. Jeszcze go nie testowałem, ale mam zamiar:)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 11:52:13 wysłana przez outslider » Zapisane
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Arch+e17

« Odpowiedz #37 : Październik 18, 2010, 02:24:35 »

Dzieki za spory opis.
wyglada ladnie. zaciagne tego moona odpale z pendraka. Zobaczymy.

sir_lucjan: Datę poprzedniego posta widziałeś? Tutaj nie kółko archeologiczne, by babrać się ze starociami.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2010, 02:29:16 wysłana przez sir_lucjan » Zapisane

MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
Strony: 1 2 [3]
Drukuj
Skocz do: