Znalazłem funkcjonalny program do nauki zwrotów i słówek -Anki.
Niestety nie wiem jak można dodawać pliki mp3.
U mnie Anki widzi te które są zapisane jako wav, niestety nie potrafię go przymusić do rozpoznania mptrójek.
Program jest napisany w Phytonie w którym nie wiem jakie pliki należy wyedytować aby tę funkcję uzyskać, jest też opcja poprzez gui, ale nie działa.
opierałem się przy rozwiązywaniu problemu na FAQ
http://ichi2.net/anki/wiki/FrequentlyAskedQuestionshttp://groups.google.com/group/ankisrs/browse_thread/thread/9af3600eb1e1e553/a74cbc2ea13d4859?lnk=gst&q=mp3#a74cbc2ea13d4859oraz innych materiałach.
Nie wiem czy to u mnie jest ten problem używam Linux Mint 8, czy też dotyczy innych dystrybucji?
będę wdzięczny za podpowiedzi
Pozdrowienia
EDYTA
Anki u mnie dalej nie widzi mp3.
Nie szkodzi. W formacie mp3 są zapisane zwroty i słówka na stronce z której do tej pory korzystałem i polecam
http://howjsay.com/Aby zautomatyzować czynności z tworzeniem nowych kart i talii doradzono mi zainstalować wtyczkę
English Helper for Chinese v0.08A ona spełnia więcej niż oczekiwałem:
-dodaje plik dżwiękowy co prawda jako wav, z wymową
-ściąga pliki samodzielnie
-podaje definicję słownikową
-podaje pisownię chińską (w dzisiejszych czasach już dla przyszłych pokoleń bezwzględnie potrzeba nauka tego języka

)
i w Anki jest na karcie po dodaniu sam termin i tłumaczenie na język polski.
Problem dla mnie rozwiązany
Można zamknąć lub usunąć pozostawiam woli Aministratora, aby nie zaśmiecał Forum
Dziękuję za uwagę
Pozdrowienia
======================================================================
EDYTA IINiestety wtyczka nie spęłnia swojej roli i powoduje bardzo liczne błędy. Zmuszony zostałem do jej wyłączenia.
Program Anki nie sprawia żadnych kłopotów pod Windows widzi pliki mp3 i bez problemu mozna je dodawać do kart.
Również zainstalowałem Anki pod dystrybucja Sidux KDE i tu zaskoczenie
Anki widzi pliki mp3 i można je dodawać!Mam prośbę i pytanie czy tylko u mnie w Linux Mint Helena - Anki sprawia problem, czy też u innych użytkowników.
Oczywiście mam zainstalowane MPlayer oraz Gnome Mplayer z tego odtwarzacza korzysta Anki.
Program Anki był również reinstalowany bez uzyskania oczekiwanych efektów.
Mają Koleżanki i Koledzy doświadzczenie z tym programem pod Mintem?
Jak to naprawić?
Jezeli chodzi pod Siduxem to i pod Mintem nie powinno być kłopotów, jak to wymusić?
Liczę na pomoc.
Pozdrowienia
PS Program jest do nauki słówek i zwrotów super. Potworzyłem bazy (talie) i tylko przeniósłbym je pod Minta.
==========================================================================================================Kocham kolor różowy================================================================================================================EDYTA III i ostatnia wątek do zamknięciaProblemu pod Heleną niestety nie rozwiązałem. Wielka szkoda, że żaden z użytkowników Mint Helena nie zainstalował chociażby na próbę tego niewątpliwie fantastycznego programu do nauki języka.
Wiedział bym wtedy czy problem był związany tylko z moja instalacją, czy dotyczył całej dystrybucji.
Po instalacji Isadory okazało się, że w domyślnych repozytoriach nie ma pakietu Anki. Jednak instalacja jest prosta ze strony domowej autora należy ściągnąć pakiet deb i po prostu tradycyjnie zainstalować. Można też źródełka ale tego nie testowałem.
Po instalacji Anki od razu zobaczył pliki mp3.
Zaimportowałem swoje bazy utworzone pod Windows i cieszę się rewelacyjnym programem pod Linux Mint Isadora.
Pozdrowienia