Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [SOLVED] Anki nie widzi mp3  (Przeczytany 874 razy)
DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Linux Mint Isadora Gnome

« : Kwiecień 30, 2010, 05:40:27 »

Znalazłem funkcjonalny program do nauki zwrotów i słówek -Anki.
Niestety nie wiem jak można dodawać pliki mp3.
U mnie Anki widzi te które są zapisane jako wav, niestety nie potrafię go przymusić do rozpoznania mptrójek.

Program jest napisany w Phytonie w którym nie wiem jakie pliki należy wyedytować aby tę funkcję uzyskać, jest też opcja poprzez gui, ale nie działa.
opierałem się przy rozwiązywaniu problemu na FAQ http://ichi2.net/anki/wiki/FrequentlyAskedQuestions
http://groups.google.com/group/ankisrs/browse_thread/thread/9af3600eb1e1e553/a74cbc2ea13d4859?lnk=gst&q=mp3#a74cbc2ea13d4859
oraz innych materiałach.

Nie wiem czy to u mnie jest ten problem używam Linux Mint 8, czy też dotyczy innych dystrybucji?

będę wdzięczny za podpowiedzi

Pozdrowienia

EDYTA
Anki u mnie dalej nie widzi mp3.
Nie szkodzi. W formacie mp3 są zapisane zwroty i słówka na stronce z której do tej pory korzystałem i polecam http://howjsay.com/
Aby zautomatyzować czynności z tworzeniem nowych kart i talii doradzono mi zainstalować wtyczkę English Helper for Chinese v0.08
A ona spełnia więcej niż oczekiwałem:
-dodaje plik dżwiękowy co prawda jako wav, z wymową
-ściąga pliki samodzielnie
-podaje definicję słownikową
-podaje pisownię chińską (w dzisiejszych czasach już dla przyszłych pokoleń bezwzględnie potrzeba nauka tego języka Mrugnięcie)
i w Anki jest na karcie po dodaniu sam termin i tłumaczenie na język polski.

Problem dla mnie rozwiązany

Można zamknąć lub usunąć pozostawiam woli Aministratora, aby nie zaśmiecał Forum

Dziękuję za uwagę

Pozdrowienia

======================================================================
EDYTA II
Niestety  wtyczka nie spęłnia swojej roli i powoduje bardzo liczne błędy. Zmuszony zostałem do jej wyłączenia.

Program Anki nie sprawia żadnych kłopotów pod Windows widzi pliki mp3 i bez problemu mozna je dodawać do kart.
Również zainstalowałem Anki pod dystrybucja Sidux KDE i tu zaskoczenie Anki widzi pliki mp3 i można je dodawać!

Mam prośbę i pytanie czy tylko u mnie w Linux Mint Helena - Anki sprawia problem, czy też u innych użytkowników.
Oczywiście mam zainstalowane MPlayer oraz Gnome Mplayer z tego odtwarzacza korzysta Anki.
Program Anki był również reinstalowany bez uzyskania oczekiwanych efektów.

Mają Koleżanki i Koledzy doświadzczenie z tym programem pod Mintem?
Jak to naprawić?
Jezeli chodzi pod Siduxem to i pod Mintem nie powinno być kłopotów, jak to wymusić?

Liczę na pomoc.

Pozdrowienia

PS Program jest do nauki słówek i zwrotów super. Potworzyłem bazy (talie) i tylko przeniósłbym je pod Minta.

=============================================================================
=============================Kocham kolor różowy===================================
=============================================================================

EDYTA III i ostatnia wątek do zamknięcia
Problemu pod Heleną niestety nie rozwiązałem. Wielka szkoda, że żaden z użytkowników Mint Helena nie zainstalował chociażby na próbę tego niewątpliwie fantastycznego programu do nauki języka.
Wiedział bym wtedy czy problem był związany tylko z moja instalacją, czy dotyczył całej dystrybucji.

Po instalacji Isadory okazało się, że w domyślnych repozytoriach nie ma pakietu Anki. Jednak instalacja jest prosta ze strony domowej autora należy ściągnąć pakiet deb i po prostu tradycyjnie zainstalować. Można też źródełka ale tego nie testowałem.
Po instalacji Anki od razu zobaczył pliki mp3.
Zaimportowałem swoje bazy utworzone pod Windows i cieszę się rewelacyjnym programem pod Linux Mint Isadora.

Pozdrowienia

« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2010, 02:08:52 wysłana przez DadaD » Zapisane

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Mint 11 Katya Gnome2

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 14, 2010, 08:22:23 »

Witam użytkowników Anki. Chciałem dodać od siebie jak otworzyć plik Anki skopiowany z innego systemu, czy nośnika. Może się komuś przyda ta informacja. Otwarcie opcją otwórz w Anki nie jest możliwe, bo w Anki nie widać ukrytych katalogów. Import też nie ma sensu, bo mogą się nie zaimportować powtórki. Nie sprawdzałem, ale tak mi się wydaje. Rozwiązanie jest bardzo proste, chociaż jako początkujący użytkownik linuksa trochę się nad nim głowiłem. Trzeba po zainstalowaniu Anki wkleić plik Anki oraz odpowiadający mu katalog media do katalogu .Anki i na kliknąć na plik anki, Wtedy pojawi się okienko z wyborem programu jakim trzeba otworzyć plik. Wskazujemy na Anki i załatwione.
DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Linux Mint Isadora Gnome

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 14, 2010, 09:02:32 »

Witaj!

Bez kłopotu można dokonywać importu talii np utworzonych pod Windows.
Zaimportowany plik zachowuje informacje o powtórkach.
Zalecanym sposobem skorzystania z innych talii jest "import" lub "pobierz" z serwerów, który przecież dobrze działa więc nie warto stosować innych sposobów, co dla mniej doświadczonych użytkowników może spowodować niespodziewane konsekwencje.

Pozdrowienia

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 14, 2010, 09:02:32 »

sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 14, 2010, 09:07:21 »

Zamykamy.