Raveren
Miętowe nasionko
|
 |
« : Maj 01, 2010, 05:26:58 » |
|
Witam, to moj pierwszy post, więc chciałbym serdecznie powitać wszystkich forumowiczow. Jako początkujący użytkownik Heleny (Grub) mam problem z ustawieniem karty sieciowej. Aby połączyć się z internetem muszę ograniczyć prędkość karty sieciowej do 10Mb/s. Używam komendy: sudo ethtool -s eth0 speed 10 duplex full autoneg off Wszystko jest OK do restartu systemu. Nie wiem jak zapamiętać to ustawienie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 05:30:18 wysłana przez Raveren »
|
|
|
|
|
tegesiq
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 01, 2010, 11:37:10 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 11:56:54 wysłana przez tegesiq »
|
|
Jak r*chać to tylko ksiezniczki, a jak Linux to tylko Mint 
|
|
|
Raveren
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2010, 09:17:32 » |
|
Dzięki za dobre chęci, ale: - pierwszy sposób skutkował utratą istniejącej definicji połączenia sieciowego, a nowa która pojawiła się na jego miejscu nadal nie działa - drugi sposób odnosi się do LILO na przyszlosc jednak polecam wujka google Słyszałem gdzieś, że coś takiego istnieje.  A na poważnie. Przejrzałem kilkaset "cudownych" propozycji i jakoś żadna nie była tą właściwą. Znalazłem np takią poradę: Jeśli potrzebujesz tylko 10 Mbs, bez pół duplex to tutaj -> man mii-tool, kod odnosi się do eth0 jak masz inaczej to zmień w poniższym przykładzie jeśli używasz Debiana utworzyć skrypt w katalogu / etc / init . d / katalogu i uruchomić update-rc.d polecenie do aktualizacji skryptu. Kod:
sudo gedit /etc/init.d/10Mbs
wklej: Kod:
#!/bin/sh MII_TOOL="/sbin/mii-tool" DEV="eth0" SPEED="10baseT-FD" case "$1" in start) echo -n "Setting eth0 speed 10 duplex half..."; $MII_TOOL -F $SPEED $DEV; echo " done.";; stop) ;; esac exit 0 zapisz Kod:
sudo chmod +x /etc/init.d/10Mbs
Kod:
sudo update-rc.d 10Mbs defaults 99
mi po restarcie komputera już dhcp zadziałał bo karta była 10 Mbs i w pół duplex A mnie po restarcie nie działa! Jakieś inne pomysły??? Jak już wcześniej pisałem jestem początkującym użytkownikiem Minta i jeszcze nie bardzo mogę się połapać w tajnikach konfiguracji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2010, 09:17:32 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tegesiq
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 02, 2010, 10:20:54 » |
|
Dodany: [time]Maj 02, 2010, 10:22:08 [/time]To moze pokaz nam : sudo cat /etc/network/interfaces ifconfig -a ethtool eth0 Nie wydaje mi sie zeby 1 sposob popsul konf. pokaz wyniki to zobaczymy 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2010, 10:26:48 wysłana przez tegesiq »
|
|
|
|
|
Raveren
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 02, 2010, 06:30:57 » |
|
Aby wyeliminować skutki poprzednich eksperymentów zainstalowałem system na nowo. Wykonałem wszystkie czynności z podanego linku. Efekt był jak poprzednio. robert@ravmint ~ $ sudo cat /etc/network/interfaces [sudo] password for robert: auto lo iface lo inet loopback iface eth0 inet dhcp pre-up /etc/network/duplex auto eth0
robert@ravmint ~ $ sudo ifconfig -a eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:25:86:d9:e4:47 BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) Interrupt:18 Base address:0xc000
lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:480 (480.0 B) TX bytes:480 (480.0 B) robert@ravmint ~ $ sudo ethtool eth0 Settings for eth0: Supported ports: [ TP MII ] Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full 100baseT/Half 100baseT/Full 1000baseT/Half 1000baseT/Full Supports auto-negotiation: Yes Advertised link modes: Not reported Advertised auto-negotiation: No Speed: 10Mb/s Duplex: Full Port: MII PHYAD: 0 Transceiver: internal Auto-negotiation: off Supports Wake-on: pumbg Wake-on: g Current message level: 0x00000033 (51) Link detected: yes
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2010, 08:42:24 wysłana przez Raveren »
|
|
|
|
|
tegesiq
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2010, 11:06:04 » |
|
A probowales statycznie ustawic ip? Sprobuj ustawic http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=104048Dziwnie ze nie chce ci sie laczyc pokazuje ze masz ustawione 10 duplex a moze wina lezy po stronie polaczenia dhcp nie chce ci przypisac adresu ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2010, 11:10:13 wysłana przez tegesiq »
|
|
|
|
|
Raveren
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 03, 2010, 11:28:16 » |
|
No właśnie! Wszystko wygląda OK, ale nie działa. W okienku menadżera sieci zamiast poprzednio istniejącego automatycznie zdefiniowanego połączenia "Auto eth0" mam teraz "ifupdown(eth0)" To nowe połączenie nie daje się w żaden sposób edytować, i nie można dodać nowego (po zamknięciu okienka nowy wpis znika). W związku z tym nie mogę dodać statycznego adresu IP.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tegesiq
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 03, 2010, 11:33:25 » |
|
Zastosuj sie do tego watku co podalem ci wyzej i powinno byc wszystko dobrze a z jakiego menadzera korzystasz? NetworkManager czy wicd ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raveren
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 03, 2010, 02:46:43 » |
|
Używam NetworkManager 0.7.996 Po wykonaniu instrukcji z Twojego ostatniego postu (i dołączeniu ich do porzedniego rozwiązania) w Network Managerze znów pojawił się "eth0". Jednak po restarcie systemu nadal muszę ręcznie wpisywać ograniczenie prędkości. Oto stan aktualny: $sudo cat /etc/network/interfacesauto lo iface lo inet loopback iface eth0 inet static adress x.x.x.x netmask 255.255.255.0 gateway x.x.x.x pre-up /etc/network/duplex Auto eth0
$ sudo cat /etc/network/duplex#!/bin/bash ethtool -s eth0 speed 10 duplex full autoneg off
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2010, 02:50:43 wysłana przez Raveren »
|
|
|
|
|
tegesiq
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 03, 2010, 03:46:57 » |
|
To wejdz w /etc/network/interface i daj tak: auto lo iface lo inet loopback auto eth0 iface eth0 inet static adress x.x.x.x netmask 255.255.255.0 gateway x.x.x.x pre-up /usr/sbin/ethtool -s eth0 speed 10 duplex full autoneg off
chyba ze ethtool masz w innej lokalizaji to najpierw sprawdz sobie whereis ethtool i ewentualnie zmien sciezke dostepu z /usr/sbin/ ale polaczenie masz tylko musisz duplexa recznie ustawiac tak?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2010, 03:51:40 wysłana przez tegesiq »
|
|
|
|
|
Raveren
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 03, 2010, 05:07:27 » |
|
Połączenia miałem zawsze, tylko karta nie synchronizowała się z routerem. Po obniżeniu prędkości do 10 jest OK. Przetestowałem to na 3 różnych kartach sieciowych. Chyba jednak nie ma znaczenia czy wpiszę adres statycznie, czy dam na automatyczne wykrycie. Zastosowałem ostatnie wskazówki i nadal brak efektu. Muszę ręcznie wpisać "ethtool -s eth0 speed 10 duplex full autoneg off", kliknąć ikonę menedżera i dopiero od tego momentu jest dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tegesiq
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 03, 2010, 06:24:26 » |
|
bardzo dziwne recznie idze a tak nie daje rady to dopisz sobie ta komende do autostartu zeby nie bawic sie w reczne wpisywanie stworz w katalogu domowym plik .autostart + chmod +x i wpisz #!/bin/bash ethtool -s eth0 speed 10 duplex full autoneg off i dodaj go do autostartu Menu > System > Preferencje > Programy startowe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raveren
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 04, 2010, 10:06:40 » |
|
Stworzyłem plik, nadałem uprawnienia +x, po drodze zmieniłem LXDE na Gnome bo w pierwszym nie było menadżera "Programy startowe", wpisałem nową pozycję do menadżera (Polecenie: ".autostart"), wykonałem restart i ... nadal jak było! PS Chilowo radzę sobie tak: 1. utworzyłem na pulpicie aktywator - Typ: program w terminalu - Nazwa: 10mbs - Polecenie: sudo ethtool -s eth0 speed 10 duplex full autoneg off 2. po kliknieciu otwiera się okno terminala i pyta o hasło - wpisuję hasło 3. Lewym przyciskiem myszy otwieram Network manager, klikam na połączenie eth0 i już mam internet! --- PS Widzę, że nie ma już żadnych nowych pomysłów. Dzięki tegesiq za chęć pomocy i poświęcony czas!
Jako ciekawostka: Zainstalowałem najnowszy Mint 9 RC. Polecenie mii-tool -A 10baseT - owszem włącza sieć (taki dostaje komunikat), ale już Fox tego nie widzi. Ethtool chyba w ogóle nie jest zainstalowane. Wróciłem do Heleny LXDE i po staremu uruchamiam sieć z konsoli.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2010, 01:43:39 wysłana przez Raveren »
|
|
|
|
|
|