Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [Solved] Coś nie tak z regulacją głośności - Mint 9 x64  (Przeczytany 1112 razy)
promat3
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: Mint 11

« : Maj 11, 2010, 03:11:12 »

Witam panów
Od niedawna testuje sobie Minta 9 x64 i jak zawsze początkującemu piach w oczy. A cały problem tyczy się dźwięku a dokładniej regulacji głośności, ponieważ owa regulacja nie jest tak czuła jak w Mint 8 bądź Windows 7 to znaczy dźwięk da się słyszeć ale dopiero mniej więcej w połowie zakresu tej całej regulacji głośności. Moje "pechowe" głośniki to Logitech Z-5 (na USB). I teraz nie wiem czy to defekt wersji RC czy po prostu przypadłość dodam że w Ubuntu 10.4 jest jeszcze gorzej (mniejszy zakres regulacji) tutaj przynajmniej mam od połowy wzwyż, piszę z omawianym problemem ponieważ cała sytuacja raczej nie jest normalna i w finalnej wersji minta nic się już raczej nie zmieni dlatego wolę już teraz zapytać o jakiekolwiek wskazówki czy da się coś z tym zrobić żeby to było tak jak tutaj opisuje. Uśmiech Dziwna przypadłość no ale jednak.
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2010, 10:01:06 wysłana przez promat3 » Zapisane
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Maj 11, 2010, 03:20:34 »

Sprawdź czy w ustawieniach są wszystkie suwaki w górnych położeniach.

HP 2510p || HP 8510w ||
promat3
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2010, 04:11:37 »

Screen -> http://img156.imageshack.us/img156/6026/mint9.jpg

Udokumentowałem wszystko screenami. Myślę że tak będzie najlepiej a teraz objaśnię o co chodzi mi w „rysunkach”:

1.Mimo znacznego przesunięcia suwaka dalej nic nie słychać
2.Tutaj już coś słychać (szczekanie psa) ale dalej strasznie cicho
3.„Normalny” zakres głośności to znaczy nie za cicho, nie za głośno (na Windows 7 byłoby to 8% na starszym mincie pewnie też coś koło tego)
4.Screen z ustawieniami
5.Screen z ustawieniami
6.Screen z ustawieniami
7.Tutaj jest to troche zastanawiające ponieważ zakres głośności koło zegara jest już na ful a mimo to ten głowny dalej tak jak na obrazku numer 3

Dla porównania dodam obraz z zakresu głośności ze starego minta gdzie jak widać wystarczyło trochę ruszyć w górę i już jest efekt opisywany w punkcie 3

Screen -> http://img200.imageshack.us/img200/6384/mint8.jpg

Wiąże jeszcze nadzieje ze stabilną wersją dziewiątki gdzie być może wszystko będzie ok
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 04:41:32 wysłana przez promat3 » Zapisane
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2010, 04:11:37 »

mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Maj 11, 2010, 07:03:39 »

Źle mnie zrozumiałeś, powinna być taka opcja, z kilkoma suwakami, ale teraz Ci nie powiem gdzie to jest.

HP 2510p || HP 8510w ||
promat3
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2010, 07:57:52 »

w takim razie pozostaje czekać, mimo wszystko dzięki za czas. Poszperałem trochę w tych całych ustawieniach pulsaudio, ale to nie to. Dziwi mnie że na starym gnome wszystko grało a tutaj na nowym taki zonk no nic być może to efekt przestawienia regulacji z pionowej na poziomą hah - żarty żartami

[Solved] - Nie przyszło mi do głowy żeby odpalić chociażby muzyke z youtube dla próby (nie zrobiłem tego wcześniej ponieważ przez mój stan uszu staram się unikać wszelakiej muzyki, a więc gdy puściłem muzyke z YT okazało się że wszystko gra, to znaczy mimo iż suwak jest niżej o wiele niżej niż przedtem to mimo to muzyke słychać - czyli norma - a ta cała sytuacja to po prostu mój błąd. Wracając jeszcze do głośności jest ona trochę "inna" dlatego tak wyszlo a nie inaczej z opisywanym problemem - Dziekuje bogu ze mam minta bo na ubuntu by pewnie w ogole nie zaskoczylo. Reasumujac teraz suwak chodzi nie od połowy tylko od ćwiartki. Dziekuje i przepraszam Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2010, 10:00:42 wysłana przez promat3 » Zapisane
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: