Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [SOLVED] szum na wejściu_nie działa mikrofon  (Przeczytany 1354 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
raflu
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Maj 25, 2010, 10:00:42 »

Po  instalacji Mint 9 na sony vgnw21MF nie mogę uruchomić mikrofonu. Na windzie działał (wykluczam uszkodzenie sprzętowe). Po zmianach ustawień wg wskazówek z innych postów dot.mikrofonu osiągalny jest tylko szum na wyjściu po testach na rejestratorze dżwięku i skype. Odlinstalowałem pulsaudio i poustawiałem Alsę na alsamixerze. To samo. Wywaliłem Alsę i powalczyłem ponownie na pulsaudio i to samo. Wydaje mi się, że wyczerpałem znane mi możliwości oraz te, które znalazłem na forum. Na tym lapku to pierwszy Linux, na 2 Toshibach nie miałem takich problemów:) Może Ktoś zmęczył mikrofon na Sony, to będę wdzięczny za wskazówki.
Kod:
lspci | grep -i audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV710/730
Kod:
aplay -l
**** Lista PLAYBACK urządzeń ****
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 0: ALC262 Analog [ALC262 Analog]
  Urządzenia podrzędne: 1/1
  Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
karta 1: HDMI [HDA ATI HDMI], urządzenie 3: ATI HDMI [ATI HDMI]
  Urządzenia podrzędne: 1/1
  Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2010, 04:09:04 wysłana przez raflu » Zapisane
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2

Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4

« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2010, 10:17:15 »

Powinieneś mieć to w pulse audio ,ale ze swoją kamerką ,  jeżeli usuwałeś następnie instalowałeś należy restartować kompa .
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2010, 10:30:00 wysłana przez stefan1948 » Zapisane

Linux to wolność.
Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym
rezerwatem.
raflu
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2010, 08:03:08 »

Dzięki, ale jestem sporo dalej, wszystkie gui od alsy i pulsaudio mam za sobą:), konsolę też przećwiczyłem. Ustawienie wejścia (input) zamiast duplex wyłącza dźwięk z głośników lapka, więc nie wchodzi w grę, zresztą i tak nie zmienia nic w sprawie mikrofonu. Nie da się tego ustawić w tak banalny sposób. Przerobiłem wszystkie możliwe ustawienia suwaków, zarówno przy użyciu pulsaudio jak i alsy. Mikrofon nie działa w ogóle, lub (jak zapewne jest prawidłowo wszystko ustawione) generuje szum, który można nagrać i odtworzyć. Instalacja alsy z konsoli wydała mi się bez sensu, w końcu nie po to jest postawiony nowy Mint sprzed paru dni. Sprawa musi tkwić w ustawieniach sterownika niedostępnych z poziomu gui. Może są jakieś ustawienia specyficzne ALC262 dla Sony.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2010, 08:03:08 »

Spox5
Prawie jak Admin
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 8 - Helena x86

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Maj 26, 2010, 10:30:48 »

nie tylko Ty masz problemy z mikrofonem w sony. Zerknij w ten wątek http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1480371

Możesz spróbować też aktualizacji do nowej wersji ALSY http://monespaceperso.org/blog-en/2010/05/02/upgrade-alsa-1-0-23-on-ubuntu-lucid-lynx-10-04/
Dodany: Maj 26, 2010, 10:32:42
Ogólnie należy szukać tematów ze słowami kluczowymi jako "sony; vaio; microphone, ubuntu" zaznaczając by pokazywał wątki zaindeksowane w ciągu ostatniego miesiąca ---> http://www.google.pl/search?q=sony+vaio+microphone+ubuntu&num=50&hl=pl&lr=&pwst=1&tbo=1&output=search&source=lnt&tbs=qdr:m&ei=RNv8S8SVMZGe-AbToITFCw&sa=X&oi=tool&resnum=5&ct=tlink&ved=0CAoQpwU
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2010, 10:32:42 wysłana przez Spox5 » Zapisane

raflu
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Maj 26, 2010, 04:04:15 »

Dzięki serdeczne Spox5, proste i genialne. Problem rozwiązany:
Kod:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-audio-dev/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-alsa-driver-modules-$(uname -r)
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: