Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Długie uruchamianie pulpitu GNOME  (Przeczytany 638 razy)
rom
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Isadora 32 bit

« : Maj 29, 2010, 10:10:33 »

Mam świeżą instalację Isadory 32 bit. Po wpisaniu hasła w czasie uruchamiania czekam około 4-5 sekund na pojawienie się conky, a następnie kolejne 20-23 sekundy na pojawienie się panelu Gnome i tapety. Na początku tak się nie działo, ale nie pamiętam w którym momencie dokładnie to się zaczęło.
Po instalacji zrobiłem aktualizację, Sterownik z System-Administracja-Sterowniki. Odinstalowałem kilka niepotrzebnych mi programów (Xchat, Pidgin, gnome-color-chooser itp), uruchomiłem i skonfigurowałem Compiza (bez Emeralda), zainstalowałem motyw gtk2 z gnome-look (lokalnie, bez sudo), dodatkowo wpis do /etc/fstab żeby /tmp ładował się do pamięci ram i wyłączyłem niepotrzebne usługi (aktualizacja folderów, ułatwienia dostępu itp., ale nic ważnego)
Próbowałem naprawić i przyśpieszyć to uruchamianie. Wyłączenie Compiza i użycie domyślnego motywu nic nie dało. Zmiana sterownika na inny - też nic. Nie pomogło tez polecenie
Kod:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Usuwając bluetooth wykasował się pakiet gnome-user-share, ale to chyba nie ma wpływu, na to co się dzieje.
Przed chwilą zaktualizował się też kernel z 2.6.32.21 do 2.6.32.22 i tez nic...

Ma ktoś jakiś pomysł jak naprawić gnome?
Zainstalowałem LM9, bo przeczytałem, że polski remix ma być pod koniec czerwca i nie mogłem się doczekać  Duży uśmiech W razie czego jestem skłonny przeinstalować Isadorę, ale wolałbym tego uniknąć.
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2010, 10:15:09 »

Zainstaluj program bleachbit:
Kod:
sudo apt-get install bleachbit
i spróbuj trochę system wyczyścić.

HP 2510p || HP 8510w ||
rom
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Isadora 32 bit

« Odpowiedz #2 : Maj 29, 2010, 10:37:07 »

Wyczyściłem. Program usunął jakieś 2000 plików. Ale nadal żadnej poprawy. Dodatkowo zauważyłem, że kiedy wczytuje się ekran logowania, to najpierw słychać dźwięk a dopiero po 1-2 sekundach pojawia się okienko do logowania.
W Synaptic nie ma uszkodzonych pakietów.
Acha. Przypomniało mi się, że próbowałem włączyć sobie rgba wg.poradnika https://wiki.ubuntu.com/DesktopTeam/LucidRgbaGtk  Niestety nic z tego nie wyszło (pominąłem punkt z wymianą nautilusa na inny), więc cofnąłem wszystkie zmiany oprócz zainstalowanych pakietów, bo nie zwróciłem uwagi, które z nich już miałem wcześniej, a które się zainstalowały.

edycja:
Postanowiłem przeinstalować system pozostawiając nietknięty /home. Dalej to samo. Chyba nie lubi się ten system z moim sprzętem... Ale to nic. Miesiąc jakoś wytrzymam i poczekam na Miętowego Remiksa.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 08:13:14 wysłana przez rom » Zapisane
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Maj 29, 2010, 10:37:07 »

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: