Agent Tomasz
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« : Czerwiec 03, 2010, 09:48:05 » |
|
Witam, co należy zrobić aby na górnym panelu wyświetlane były ikonki uruchomionych programów (np. pidgin, transmission, firefox i inne)? Dodanie do tego panelu "Obszar powiadamiania" nie rozwiązuje problemu.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2010, 06:15:10 wysłana przez Agent Tomasz »
|
|
Problemy są po to, aby je rozwiązywać.
|
|
|
|
Spox5
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 03, 2010, 09:57:19 » |
|
Chodzi Ci o tackę systemową czy może o wyświetlanie uruchomionych programów na pasku?
Jeśli mówisz o tym drugim to musisz dodać aplet "lista okien", jeśli chcesz by były wyświetlane wyłącznie ikony uruchomionych programów możesz doinstalować aplet docbarx.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2
Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2010, 10:19:45 » |
|
Można taką ikonkę z pulpitu przeciągnąć i puścić na tym pasku jeżeli nie ma jej w "dodaj do panelu" a to jest gdy klikniesz ppm na tym pasku
|
|
|
|
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2010, 10:19:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agent Tomasz
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2010, 10:20:01 » |
|
Nie, nie rozchodzi mi o aplet "lista okien" ten mam zainstalowany na dolnym panelu. Chciałbym aby na górnym panelu były ikony otwartych programów, żeby otwarty program "chował się" po kliknięciu na tę ikonkę. W fedorze i ubuntu to było, bez apletu DockbarX. Dodany: Czerwiec 03, 2010, 10:26:10 stefan1948 Ty napisałeś co zrobić, aby na panelu była ikona która włącza dany program. Mnie zależy na tym aby były ikony włączonych programów. Natomiast po wyłączeniu tego programu, żeby te ikony znikały. Spox5 podpowiedziałeś mi o aplet DockbarX prawdopodobnie to jest coś podobnego na czym mi zależy.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 10:26:10 wysłana przez Agent Tomasz »
|
|
|
|
|
|
Spox5
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2010, 10:35:22 » |
|
to może dockbar? Dodany: Czerwiec 03, 2010, 10:36:27 Jeśli to nie to to najszybciej będzie jak znajdziesz obrazek przedstawiający ten aplet, szybciej się wtedy dojdzie do tego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agent Tomasz
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 03, 2010, 11:15:03 » |
|
"to może dockbar? Jeśli to nie to to najszybciej będzie jak znajdziesz obrazek przedstawiający ten aplet, szybciej się wtedy dojdzie do tego." http://linux.pl/~arek/art/ubuntu/zrzutekranu.png Spójrz w prawy górny róg, chłopak ma włączony dwa razy- kadu, skype, amarok i opere. Dodany: Czerwiec 03, 2010, 11:44:10 Teraz dopiero zrobi się zamieszanie  bo gdy włączam GNOME MPlayer, Rythmobox XChat, VLC to ikonka się pojawia. Natomiast gdy inne np. pidgin, totem, transmission, thunderbird, firefox, to ikonka nie pojawia się. Czyli aplet powiadamiania robi swoje, tylko dlaczego nie wyskakują ikonki innych otwartych programów??? W szczególności pidgin i firefox.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 11:44:10 wysłana przez Agent Tomasz »
|
|
|
|
|
ScorpionX
Miętowa sadzonka

Reputacja 0
Komu miętuska?
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 04, 2010, 02:12:08 » |
|
U mnie bez żadnych problemów Pidgin jak i Thunderbird pojawia się na górnym pasku tuż po uruchomieniu. Zapewne Mozilla też by się tam pojawiła, ale nie wiem jak ją można do traya zminimalizować :X
A wszystko to po dodaniu do panelu "Obszaru powiadamiania"
|
|
|
|
|
|
 | Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
|
|
|
|
Spox5
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 04, 2010, 08:51:56 » |
|
z tego co mi wiadomo nigdy w Ubuntu firefox, totem, thunderbird, do tray'a się nie minimalizował chyba że są jakieś wtyczki które to umożliwiają ale ja o takich nie słyszałem.
Czyli skoro dodałeś "Obszar powiadamiania" to masz to czego chciałeś. Teraz jeśli chcesz minimalizować wszystkie ikonki do tray, musisz poszukać takiego dodatku który to wykona.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2
Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 04, 2010, 10:24:51 » |
|
  Czy chodziło Ci o to ?
|
|
|
|
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
Agent Tomasz
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 04, 2010, 03:58:33 » |
|
"z tego co mi wiadomo nigdy w Ubuntu firefox, totem, thunderbird, do tray'a się nie minimalizował chyba że są jakieś wtyczki które to umożliwiają ale ja o takich nie słyszałem. "
Nie wiem jak w Linux Mint (użytkuje niecały tydzień) , ale w ubuntu (bodajże w trzech ostatnich wersjach) firefox i totem się minimalizowały, w fedorze z tego co pamiętam też.
"Czyli skoro dodałeś "Obszar powiadamiania" to masz to czego chciałeś. Teraz jeśli chcesz minimalizować wszystkie ikonki do tray, musisz poszukać takiego dodatku który to wykona."
Może wiesz co to za dodatek?
Najbardziej mi zależało na tym aby pidgin można było "schować do ikonki". Rozwiązanie problemu tkwiło w ustawieniach programu pidgin. Mianowicie włączamy Pidgin>Narzędzia>Preferencje>Interfejs - Wyświetlanie ikony obszaru powiadamiania: (ustawiamy) - Zawsze. To samo z Transmission, włączamy Transmission>Edycja>Preferencje>Pulpit (i zaznaczamy " v ")-Wyświetlanie ikony programu Transmission w obszarze powiadamiania Co do firefoxa i totem to być może jest tak jak pisze Spox5.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2010, 06:25:50 wysłana przez Agent Tomasz »
|
|
|
|
|
|
Spox5
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 04, 2010, 07:03:08 » |
|
jest taki dodatek alltray sudo apt-get install alltray która wrzuca wszystkie wybrane programy do tacki. Wypróbuj go, może przypadnie Ci do gustu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|