Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [HowTo] Instalacja najnowszej wersji OpenOffice  (Przeczytany 1344 razy)
FadeMind
Miętowa sadzonka
**

Distro: Kubuntu 11.10 @ TOSHIBA NB500-108

Zobacz profil WWW
« : Czerwiec 05, 2010, 10:10:35 »

Co pewien czas Oracle wydaje nowszą wersję pakietu biurowego OpenOffice.org.
W niniejszym HowTo opiszę łatwy sposób aktualizacji pakietu biurowego dla systemów opierających się na paczkach DEB (Debian, Ubuntu, Linux Mint).

1. Pobieramy najnowsze archiwum dla naszego systemu:

Systemy 32 bitowe

Systemy 64 bitowe

2.Rozpakowujemy archiwum na pulpit.

3.Wykonujemy poniższe polecenia w terminalu:

Kod:
sudo apt-get remove openoffice*.*
sudo dpkg -i ~/Pulpit/OOO320_m18_native_packed-1_pl.9502/DEBS/*.deb
sudo dpkg -i ~/Pulpit/OOO320_m18_native_packed-1_pl.9502/DEBS/desktop-integration/openoffice.org3.2-debian-menus_3.2-9502_all.deb

Cieszymy się najnowszą wersją pakietu.

sir_lucjan: Póki co przyklejam. Zobaczymy, czy działa stabilnie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 02:21:45 wysłana przez FadeMind » Zapisane

ScorpionX
Miętowa sadzonka
**

Distro: Mint 9 Isadora "Miętowy Remix"

Komu miętuska?

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 05, 2010, 01:58:11 »

1. Popraw linki - dokładnie po pierwszym "ftp" brakuje dwukropka ^^ Inaczej linki nie działają.

2. Ja zamiast "Pulpit" musiałem wpisać "Desktop", inaczej nie chciało zaskoczyć.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 02:11:07 wysłana przez ScorpionX » Zapisane

| Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
FadeMind
Miętowa sadzonka
**

Distro: Kubuntu 11.10 @ TOSHIBA NB500-108

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2010, 02:25:16 »

1. Popraw linki - dokładnie po pierwszym "ftp" brakuje dwukropka ^^ Inaczej linki nie działają.

2. Ja zamiast "Pulpit" musiałem wpisać "Desktop", inaczej nie chciało zaskoczyć.

Zależnie od wersji językowej folder pulpitu to :

Desktop lub Pulpit

adresy ftp poprawione  Spoko

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2010, 02:25:16 »

ScorpionX
Miętowa sadzonka
**

Komu miętuska?

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2010, 02:30:44 »

Zależnie od wersji językowej folder pulpitu to :

Desktop lub Pulpit

Też prawda ^^

Obecnie przeszedłem przez instalację i nie uświadczyłem żadnych problemów, a nowa wersja OO jakaś taka przyjemniejsza w odbiorze - ładniejsze logo startowe i bardziej schludne menu wewnątrz programu.

| Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
degus
Miętowa sadzonka
**

Distro: mint 8

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 15, 2010, 11:14:05 »

witam,
mam malenki problem po instalacji najnowszego Open office 3.2.1.
kiedy naciskam przycisk "otwórz plik" pojawia się okno, w którym nie ma możliwości wyszukiwania plików w innych partycjach (np. D, E). Mogę poruszać się tylko w forlderach users???

pomocy

V.Degulis
ScorpionX
Miętowa sadzonka
**

Komu miętuska?

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 15, 2010, 12:01:52 »

Musisz w okienku Otwórz cofnąć się bezpośrednio do / ^^ Swoje partycje z Windows masz wówczas w katalogu media.

W moim przypadku jest to na przykład /media/winxp

MultiOrg
Miętowa sadzonka
**

Distro: LMDE

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 15, 2010, 04:42:24 »

Zrób sobie skrót na pulpicie (dowiązanie, tak to się nazywa) do partycji z katalogu /media i zmień mu nazwę na zgodną z literą dysku. Będziesz potrzebował praw roota, aby zrobić to dowiązanie.

Jeżeli wydaje ci się, że za każdym drzewem czyha wróg, to niekoniecznie popadasz w paranoję.
Może ci się dobrze wydawać...
degus
Miętowa sadzonka
**

Distro: mint 8

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 15, 2010, 06:25:41 »

hej,
dzięki pomogło, widzę wszystkie partycje.

V.Degulis
MultiOrg
Miętowa sadzonka
**

Distro: LMDE

« Odpowiedz #8 : Lipiec 06, 2010, 08:42:33 »

Jeżeli ktoś nie lubi za dużo pisać w terminalu, może to zrobić nieco szybciej, ale trzeba uważać:

1.
Sprowadzamy archiwum OOo z Internetu i zapisujemy gdzie się nam podoba, a następnie wydajemy polecenie:
Kod:
sudo apt-get remove openoffice*.*
co usunie openoffice ...i parę innych rzeczy, głównie słowniki sprawdzające tekst w innych aplikacjach (Tomboy), ale nie ma się co płoszyć. Jeżeli jednak obawiasz się że nakasujesz zbyt dużo, użyj Synaptic, aby usunąć dokładnie to, co chcesz.

2.
Wydajemy polecenie:
Kod:
sudo pcmanfm
zakładając, że mamy zainstalowanego pcmanfm ...ale najczęściej jest już zainstalowany.
Po tym poleceniu jesteśmy w pcmanfm pracującym w trybie superużytkownika. Trzeba uważać.

3.
Teraz należy wyciąć sprowadzone archiwum z miejsca gdzie zostało zrzucone i wkleić do katalogu /root/Desktop, po czym je tam rozpakować.

4.
Z kolei należy wejść do nowo utworzonego katalogu, a w nim do podkatalogu z paczkami, o nazwie DEBS i tam nacisnąć klawisz F4, aby uruchomić terminal, drugi, bo w pierwszym pracuje pcmanfm. Możliwe, że trzeba będzie najpierw skonfigurować ten terminal. Ponieważ ten (drugi) terminal został uruchomiony z wnętrza pcmanfm, to także posiada niezbędne uprawnienia.

5.
Jesteśmy w katalogu, w którym powinniśmy być, należy wobec tego wydać polecenie:
Kod:
dpkg -i *.deb
aby zainstalowac Open Office

6.
Po zakończeniu pierwszej części instalacji zamykamy terminal i przy pomocy pcmanfm (wciąż pracującym w trybie superużytkownika) przechodzimy do podkatalogu, ma on nazwę bodaj desktop-integration.

7.
Znowu naciskamy F4, aby uruchomić terminal i znowu piszemy zupełnie to samo, co w p.5., czyli:
Kod:
dpkg -i *.deb
Wiem, że tam jest tylko jedna paczka, ale ma zbyt długą nazwę, żeby bawić się w jej przepisywanie.

8.
Po zakończeniu tej części instalacji, można już zamknąć terminal i pcmanfm razem z trybem superużytkownika. Jeżeli ktoś ma ochotę, żeby korzystając z okazji zrobić jeszcze to i owo, niech weźmie na wstrzymanie. Nie ma co kusić licha.

9.
W pierwotnym terminalu należy teraz wydać polecenie:
Kod:
sudo openoffice.org3
aby dokonać wstępnej konfiguracji, co jest przydatne zwłaszcza, kiedy na komputerze mają konta jeszcze inne osoby. Wtedy będą mogły korzystać ze wspólnych rozszerzeń. Rozszerzenia te instalujemy przez Menedżer rozszerzeń, wybierając opcję "dla wszystkich". Oto polecane przeze mnie rozszerzenia, które można zainstalować wszystkim:

• LanguageTool - kontroluje gramatykę wpisywanego tekstu, co pozwala na unikanie niejednoznaczności i (często) bełkotliwych wypowiedzi. LanguageTool potrafi pracować samodzielnie i można do jego okna wklejać teksty lub otwierać pliki tekstowe;
  • OOOP-accessories-nonfree - różne bajerki, które wychodzą razem z Oxygen OOo (takim rozszerzonym);
  • Sun_ODF_Template_Pack2_en-US - szablony rozmaite;
  • sun-pdfimport - pozwala otworzyć pliki .PDF w OODraw (ale musimy mieć do nich prawa); jeżeli chcesz zrobić to lepiej, używaj FoxitReader; najnowszą wersję można zainstalować przez Wine;
  • svg-import - pozwala otworzyć pliki .SVG w OODraw (ale już nie w postaci wektorowej); jeżeli chcesz otwierać lepiej, użyj Inkscape.

Następujące rozszerzenie trzeba udostępnić poszczególnym użytkownikom osobno:
  • modern-templates - eleganckie (i po polsku) szablony do prezentacji

10.
Należy uruchomić Open Office jako zwykły użytkownik i sprawdzić, czy wszystko działa. U mnie działa (standardowy tekst :-), od razu pojawiła się współpraca z Java i inne takie.

11.
Teraz można powtórzyć czynność z p.2., wejść do katalogu /root/Desktop i pozbyć się niepotrzebnych plików instalacyjnych.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2010, 10:35:50 wysłana przez MultiOrg » Zapisane

Jeżeli wydaje ci się, że za każdym drzewem czyha wróg, to niekoniecznie popadasz w paranoję.
Może ci się dobrze wydawać...
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: