Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Lexmark X5450 - brak sterowników  (Przeczytany 634 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ScorpionX
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Distro: Mint 9 Isadora "Miętowy Remix"

Komu miętuska?

« : Czerwiec 05, 2010, 06:53:58 »

Wiedziałem, że z Lexmarkiem będą problemy po przejściu na Linuxa... Podczas wykrywania drukarki i sterowników dla niej odpowiednich, jedyny sensowny wybór z listy to Lexmark 5400 Series, ale nijak się on ma do mojej drukarki.. Jak nie działała, tak dalej nie działa.

Przeszukałem trochę wątków na różnych forach, ale nigdzie nie było sensownego rozwiązania, praktycznie w ogóle nie było rozwiązania. Tak samo na stronie Lexmarka, sterowników pod LX brak... Orientuje się ktoś jak mógłbym taką drukarkę uruchomić?

| Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 05, 2010, 07:06:44 »

Lexmark i Epson mają fatalny support pod Linuksa, szukałem i znalazłem taki wątek http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=407100, może się przyda.

Trafiłem na dość nieeleganckie strony typu http://www.printcountry.com/drivers/LEXMARK_X5450_DRIVER_DOWNLOAD.htm, które niby oferują pomoc, w gruncie rzeczy guzik dają, przynajmniej tu nic nie dało

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

ScorpionX
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Komu miętuska?

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2010, 10:31:10 »

Hmm, czyli raczej nie znajdę, żadnego rozwiązania. Przejrzałem sporo stron, tą printcountry także - poświęciłem tam nawet czas by wyszukać sterowniki podając email itp (już sam fakt, że im to potrzebne jest dziwny), a w wiadomości zwrotnej otrzymałem jakieś marne linki do forum czy stron z google.com...

A coś takiego jak emulacja drukarki czy też jej sterowników poprzez wine jest w ogóle możliwe? Bo jeśli nie, to pozostanie mi ewentualnie przesyłanie plików do komputera z WinXP i spod niego drukowanie :X

| Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2010, 10:31:10 »

ScorpionX
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Komu miętuska?

« Odpowiedz #3 : Sierpień 10, 2010, 08:03:23 »

Sterowników jak nie było tak nie ma.. I najprawdopodobniej dłuuuugo nie będzie.

Temat jak dla mnie do zamknięcia.

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: