Koyot
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Distro: Linux Mint 9 Isadora
|
 |
« : Czerwiec 07, 2010, 06:14:49 » |
|
Czy istnieje szansa na to, że będą się jak niegdyś, ukazywać wersje "main edition PL", czy userzy będą skazani na miętowe remixy, chcąc korzystać z minta w języku polskim?
Nie żebym miał coś do remixów, ale polonizacja a remix, moim skromnym zdaniem, to powinny być dwie różne rzeczy. Chcę tylko polskiej Isadory, a w przymusowym zestawie muszę brać wszystkie zmiany remixa. Troszkę brak wolności wyboru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 07, 2010, 06:18:06 » |
|
Przecież jak zainstalujesz main, to już podczas instalacji wybierasz język polski, a później tylko dociągasz ew. brakujące polskie pliki.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 07, 2010, 06:21:38 » |
|
Miętowy remix to to samo co było wcześniej, tylko nie dostałem od 1 sierpnia 2009 praw do nazwy i ją zmieniliśmy, a tak to jest dokładnie to samo.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 07, 2010, 06:21:38 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 07, 2010, 07:29:56 » |
|
Czy istnieje szansa na to, że będą się jak niegdyś, ukazywać wersje "main edition PL", czy userzy będą skazani na miętowe remixy, chcąc korzystać z minta w języku polskim?
Nie żebym miał coś do remixów, ale polonizacja a remix, moim skromnym zdaniem, to powinny być dwie różne rzeczy. Chcę tylko polskiej Isadory, a w przymusowym zestawie muszę brać wszystkie zmiany remixa. Troszkę brak wolności wyboru.
Zastanów się nad tym co piszesz  Niby czemu miętowy remix jest "brakiem wolności wyboru" ? Mint PL miał takie same zmiany jak Miętowy Remix. Poza tym, nie ma przymusowego zestawu! Nikt cię nie zmusza do pobierania, mati75 nie stoi z pepeszą nad twoją głową i nie mówi "Da swidania" jeśli powiesz "A nie pobiorę!!!". Jeśli masz router, to podczas instalowania z livecd będziesz miał dociągnięte polskie pakiety językowe. Jeśli nie - poświęcasz 15 minut i masz gotowe. Warto tak marudzić?
|
|
|
|
|
|
Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661 
|
|
|
Koyot
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Distro: Linux Mint 9 Isadora
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2010, 10:03:22 » |
|
Miętowy remix to to samo co było wcześniej, tylko nie dostałem od 1 sierpnia 2009 praw do nazwy i ją zmieniliśmy, a tak to jest dokładnie to samo.
Dobra, dzięki za wyjaśnienie sprawy z licencją. Dlatego warto pytać, bo można się czegoś dowiedzieć;) Siedzę teraz na siódemce i czekam na remixa Isadorę. A martwiłem się o użytkowanie remiksów, z racji tego, że przeglądając forum widzę, że tworzący remixy są raczej przeciwnikami graficznych rozwiązań i zwolennikami konsoli. Więc przypuszczam, że remiksy mogą z biegiem czasu odbiegać w stronę bardziej fachowych użytkowników. W sensie "na co komu te bajery, delete" a mi być może by się przydały:D Więc dobrze też wiedzieć, na przyszłość, że maina można po prostu zainstalować w języku polskim. Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 10:05:30 wysłana przez Koyot »
|
|
|
|
|
|
Spox5
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 07, 2010, 10:16:48 » |
|
Nic w tym stylu, w Remixie dojdą po prostu programy, które Wy chcielibyście ujrzeć (nie wszystko się zmieści więc zostanie dodany skrypt ułatwiający instalację). Wersja Lite Remixu to wersja dla tych co chcą sami dostosować system do własnych wymagań.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 10, 2010, 09:29:49 » |
|
Chciałbym sobie zainstalować wydanie main Live DVD i386, ze strony głównej http://www.linuxmint.com/download.php. Bo on ma zainstalowanego Gnoma. A ja chcę mieć aplikacje Gnoma i KDE. Jeśli się mylę to proszę o korektę. Czy potem będę mógł dodać: "- kompletne spolszczenie oraz - nasze repozytorium" z remixa? Jak to zrobić? Mnie też trochę zaniepokoił ten wątek o tym, że chcecie iść w stronę pisania w konsoli i ta uwaga, że to ubuntu jest bardziej windowsowe. Ja właśnie chciałbym mieć takiego windowsowego minta. Jak dla mnie system ma służyć do tego żebym mógł korzystać z programów, a nie się głowić nad poleceniami. Najlepiej jak bym mógł zapomnieć o systemie zaraz po jego instalacji  . I wcale nie musi to się odbywać kosztem jakości i stabilności systemu. Jak sądzę to tylko kwestia dobrego programowania.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2010, 09:39:45 wysłana przez eskimoss »
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 10, 2010, 09:47:06 » |
|
Nie mam nawet najmniejszego zamiaru pisania samej konsoli. Po 5 latach używania linuksa odzwyczailem się trochę od klikania.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 10, 2010, 10:43:29 » |
|
Nie mam nawet najmniejszego zamiaru pisania samej konsoli. Po 5 latach używania linuksa odzwyczailem się trochę od klikania.
Trochę niezrozumiała ta twoja odpowiedź. Możesz rozwinąć? Przede wszystkim czy remix będzie w jakimś stopniu odchodził od głównego minta czy to będzie zawsze główny mint, trochę bardziej spolszczony i z pozmienianymi aplikacjami? I jeszcze proszę o odniesienie się do "- kompletne spolszczenie oraz - nasze repozytorium". Czy jest do nich dostęp po zainstalowaniu głównego minta (z tej angielskiej strony). Jak widać jestem bardzo początkujący i mam niezły chaos w odróżnianiu co jest czym i czym się różni. Gdyby ktoś chciał zrobić minta dla kilkających, takiego ClickMint to byłoby fajnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 10, 2010, 02:32:27 » |
|
Remix = oryginalny mint ze zmienioną grafiką i aplikacjami, a repozytorium to zbiór naszych paczek.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 10, 2010, 09:04:08 » |
|
Remix to Mint dostosowany do WASZYCH upodobań, to WY dajecie pomysły co tam powinno się znaleźć.
|
|
|
|
|
|
Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661 
|
|
|
|