Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [Solved] Wifi - długie oczekiwanie na połączenie.  (Przeczytany 806 razy)
Stregobor
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Distro: Mint9

« : Czerwiec 08, 2010, 07:05:49 »

Zainstalowałem sobie wczoraj minta9 lite no mam pewien problem. Jako że chciałem uniknąć pytania o hasło do bazy kluczy zgodnie z radą z forum ubuntu nie podałem go przy pierwszym połączeniu z wifi i zostawiłem niechroniony. Niestety po restarcie okazało się że system nie zapamiętał klucza WPA, tym razem podałem hasło do bazy kluczy(i tym razem się pytał), niestety po restarcie musiałem odblokowywać bazę. Zgodnie z radą z naszego forum zainstalowałem wicd. Wyłączyłem standardowe zarządzanie połączeniem coby 2 ikon w trayu nie mieć i restart. podałem parametry połączenia do wicd i kupa - błąd hasła(było oczywiście dobre). Po restarcie wicd się połączył(ale trwało to wieki), na wieczór zahibernowałem komputer, po odhibernowaniu wicd znów odmówił współpracy pisząc iż hasło jest nieprawidłowe. Wyłączyłem więc w programach startowych wicd i włączyłem domyślnego managera(już lepiej jak łączy z hasłem niż wcale, żona jakoś przeżyje) i restart. Tym razem domyślny manager też niebardzo chce się łączyć, łaczy się, po chwili zrywa, potem łączy itd. Dodam też że na liveUSB po instalacji wicd miałem takie same objawy.

Mój komputer to lenovo thinkpad r61i z kartą intela 3945 na pokładzie. Co mam zrobić żeby mint się łączył "bezinterwencyjnie" z wifi i odnawiał połączenie po hibernacji.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2010, 04:37:23 wysłana przez Stregobor » Zapisane
Spox5
Prawie jak Admin
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 8 - Helena x86

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 08, 2010, 09:02:56 »

Wicd albo menadżer połączeń. W skrócie odinstaluj jedno z nich, bo z pewnością wchodzą sobie w paradę.

Stregobor
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 08, 2010, 10:01:13 »

Czy wyłączenie 1 z nich w autostarcie nie wystarcza?
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 08, 2010, 10:01:13 »

Spox5
Prawie jak Admin
Miętowy krzew

Reputacja 0

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 08, 2010, 10:44:09 »

Na moje oko nie, ale nie jestem pewny. We wcześniejszych wersjach systemu czyli Linux Mint 8 i niżej, zależności były tak układane, że instalacja wicd wymuszała usunięcie network menagera i na odwrót. W Linux Mint 9 tak nie jest, ale moim zdaniem to niedopatrzenie ze strony twórców.

Stregobor
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 08, 2010, 10:48:12 »

Hmm, przetestuję jak tylko wrócę do domu. Szczerze mówiąc to jak dla mnie to też ewidentnie wyglądało na konflikt.
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 08, 2010, 01:03:44 »

2 na raz nie działają, albo jeden albo drugi.
Na moje oko nie, ale nie jestem pewny. We wcześniejszych wersjach systemu czyli Linux Mint 8 i niżej, zależności były tak układane, że instalacja wicd wymuszała usunięcie network menagera i na odwrót. W Linux Mint 9 tak nie jest, ale moim zdaniem to niedopatrzenie ze strony twórców.
Od wicd 1.7 w debianie jest tak samo.

HP 2510p || HP 8510w ||
Stregobor
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 08, 2010, 04:37:54 »

Wielkie piwo panowie! Działa, wykopałem network managera i wicd działa jak złoto!
Spox5
Prawie jak Admin
Miętowy krzew

Reputacja 0

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 08, 2010, 05:08:28 »

To cieszę się i temat zamykam.

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: