ScorpionX
Miętowa sadzonka

Reputacja 0
Komu miętuska?
|
 |
« : Czerwiec 10, 2010, 11:17:36 » |
|
Witam ^^
Przy okazji tematu na stronie ubucentrum.pl przeczytałem o takim aplikacji jak aptitude, która jest odpowiednikiem całego apt-get. Nie omieszkałem tego sprawdzić i doszedłem do wniosku, że aptitude jest jak dla mnie przyjemniejsze i łatwiejsze w odbiorze. Wszystko mam na wyciągnięcie ręki, doskonale widoczne i w konkretnych przypadkach posortowane (apt-cache podaje bezmyślnie wyniki), ale nie o to tu chodzi. Aby przetestować możliwości postanowiłem usunąć jeden program i dostałem nieco przerażające info.
Pakiety do usunięcia - 5 -> przeglądając mogę się zgodzić, że nie są potrzebne
Pakiety instalowane automatycznie dla spełnienia zależności - 14 -> (u takie kwiatki jak przeglądarka chromium i syntezator mowy espeak nieco dziwią, osobiście nie wiem po cholerę miałyby być mi przydatne
Pakiety do instalacji - 148 -> o.O tu już za przeproszeniem od cholery najróżniejszych bibliotek do przeróżnych programów..
Razem w momencie gdy chcę usunąć jeden program, na dysk aptitude każe pobierać mi 220mb danych, które później mają zająć w ostateczności prawie 700 mega - jak dla mnie to nieco przesadzone... Czy faltycznie jest tak, że aktualnie mój system ma takie braki, że aptitude musi to nadrabiać, czy może to ja popełniam jakiś błąd podczas użytkowania aptitude?
|
|
|
|
|
|
 | Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
|
|
|
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2
Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 11, 2010, 07:33:20 » |
|
 W synaptiu masz to samo o czym piszesz , tam gdzie są "+" jest menu rozwijane i możesz to zobaczyć , bez instalacji dodatkowego oprogramowania . POZDRAWIAM Stefan
|
|
|
|
|
|
Linux to wolność. Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym rezerwatem.
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 11, 2010, 07:40:29 » |
|
Po pierwsze - aptitude nie jest zamiennikiem dla APT lecz front-endem tekstowym (graficznym jest Synaptic). Na ubucentrum.net (strona ubucentrum.pl nie istnieje - jest na sprzedaż) często pojawiają się dość kontrowersyjne wypowiedzi, jak np. brak wyszukiwarki w mintMenu lub porównywanie Ubuntu 10.04 do Mint 8. Tak więc do tej strony podchodzę z dystansem  Po drugie - napisz jaki program postanowiłeś usunąć i co instalowałeś? Pokaż wyniki komend, to może coś się wyjaśni.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2010, 07:42:02 wysłana przez sir_lucjan »
|
|
Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661 
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 11, 2010, 07:40:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ScorpionX
Miętowa sadzonka

Reputacja 0
Komu miętuska?
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 11, 2010, 08:24:48 » |
|
W synaptiu masz to samo o czym piszesz , tam gdzie są "+" jest menu rozwijane i możesz to zobaczyć , bez instalacji dodatkowego oprogramowania . Aptitude masz w systemie już od samego początku także o instalacji dodatkowego oprogramowania nie ma mowy ^^ Poza tym zamiast odpalać Synaptica wolę sobie wpisać wszystko w terminalu - jak dla mnie sposób o wiele szybszy i przyjemniejszy niż graficzny Synaptic. Kwestia gustu ^^ Po pierwsze - aptitude nie jest zamiennikiem dla APT lecz front-endem tekstowym (graficznym jest Synaptic). Na ubucentrum.net (strona ubucentrum.pl nie istnieje - jest na sprzedaż) często pojawiają się dość kontrowersyjne wypowiedzi, jak np. brak wyszukiwarki w mintMenu lub porównywanie Ubuntu 10.04 do Mint 8. Tak więc do tej strony podchodzę z dystansem  Najprościej było mi napisać iż aptitude jest zamiennikiem całego apt-get - profesjonalnego słownictwa nie znam, a domyślałem się, że znacie się na rzeczy ;P Co do strony to faktycznie .net, a nie .pl nie wiem czemu taką końcówkę podałem - czasem tam zaglądam, bo i ciekawe info można znaleźć (jak na przykład kopiowanie tekstu z użyciem rolki myszki), a do różnych testów podchodzę na spokojnie uprzednio samemu testując dwie opcje  Po drugie - napisz jaki program postanowiłeś usunąć i co instalowałeś? Pokaż wyniki komend, to może coś się wyjaśni. Nie ważne co bym chciał usunąć to lista Pakiety do instalacji jest taka sama, tylko lista usuwanych zależności się zmienia co jest oczywiście logiczne ^^ Nawet jak przejdę poprzez klawisz g do Pobierz / instaluj / usuń bez uprzedniego wybrania jakiegokolwiek programu do usunięcia pokazuje mi się lista Pakiety do instalacji i 148 pakietów na niej :O A w jaki sposób ukazać te wyniki komend?
|
|
|
|
|
|
 | Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 11, 2010, 01:04:38 » |
|
Dajesz polecenie sudo aptitude install coś lub analogicznie remove i podajesz wyniki jakie wypluje konsola. I na marginesie - różnica pomiędzy słowem zamiennik a front-end jest kolosalna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ScorpionX
Miętowa sadzonka

Reputacja 0
Komu miętuska?
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2010, 01:23:10 » |
|
Pozwoliłem sobie skopiować wszystko, ale nie widzę tam żadnych nieścisłości.. Usuwa wszystko to co powinno, o tych pozostałych pakietach nie wspominając.. sudo aptitude remove enigma [sudo] password for scorpionx: Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: enigma enigma-data{u} enigma-doc{u} enigma-level-previews{u} libxerces-c3.1{u} libzipios++0c2a{u} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 6 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 33,5MB. Kontynuować? [Y/n/?] Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe (Odczytywanie bazy danych ... 182870 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Usuwanie enigma ... Usuwanie enigma-data ... Usuwanie enigma-doc ... Usuwanie enigma-level-previews ... Usuwanie libxerces-c3.1 ... Usuwanie libzipios++0c2a ... Przetwarzanie wyzwalaczy dla menu... Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db... Przetwarzanie wyzwalaczy dla hicolor-icon-theme... Przetwarzanie wyzwalaczy dla desktop-file-utils... Przetwarzanie wyzwalaczy dla python-gmenu... Rebuilding /usr/share/applications/desktop.pl_PL.utf8.cache... Przetwarzanie wyzwalaczy dla libc-bin... ldconfig deferred processing now taking place Przetwarzanie wyzwalaczy dla python-support... Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 11, 2010, 02:01:00 » |
|
Aptitude ma takie same polecenia co apt-get. Ogólnie przyjmuje się, żeby używać albo apt-get albo aptitude i nie mieszać ich nawzajem.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
ScorpionX
Miętowa sadzonka

Reputacja 0
Komu miętuska?
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 11, 2010, 02:06:03 » |
|
No wiem, wiem - ale jak dla mnie aptitude jest przyjemniejsze i łatwiejsze w obsłudze. Apt-get jak dla mnie podaje wszystko tak chaotycznie.. Spod apt-get zainstalowałem może z 10 programów, a teraz chciałem się przerzucić na aptitude, tylko.. Dziwi mnie dlaczego każe mi instalować jakichś 148 pakietów, właściwie jak dzisiaj sprawdziłem to zrobiło się ich 16x o.O Tylko ta sprawa trzyma mnie w niepewności, bo ciężko mi poświęcić 700 mega miejsce na pakiety, o których nie mam zielonego pojęcia po co miałyby być mi potrzebne.. Vide ten syntezator mowy na przykład :O Dodany: Czerwiec 11, 2010, 03:33:07 Ogólnie lista pakietów prezentuje się tak: Pakiety do instalacji - te pakiety zostały ręcznie wybrane do instalacji. adium-theme-ubuntu app-install-data-partner bsh casper chromium-browser chromium-browser-inspector chromium-browser-l10n chromium-browser-ffmpeg couchdb-bin desktopcouch erlang-base erlang-crypto erlang-inets erlang-mnesia erlang-public-key erlang-runtime-tools erlang-ssl erlang-syntax-tool erlang-xmerl esound-clients espeak espeak-data giver gnome-user-share gparted gvfs-fuse gwibber gwibber-service hunspell-en-ca hunspell-en-us indicator-me inxi language-pack-en language-pack-en-base language-pack-gnome-en language-pack-gnome-en-base language-support-pl libart2.0-cil libavagi1.0-cil libcouchdb-glib-1.0-2 libcrypui0 libdebconfclient0 libdebian-installer4 libdesktopcouch-glib-1.0-2 libdotconf1.0 libespeak1 libevent-1.4-2 libgail-gnome-module libglade2.0-cil libglitz-glxl ligblitz1 libgime2.4-cil libgnome-keyring1.0-cil libgnome-vfs2.0-cil libgnome2.24-cil libgnomepanel2.24-cil libgstreamer-perl libgtk-vnc-1.0-0 libhsqldb-java liblaunchpad-integration1.0-cil liblouis-data liblouis0 libmoon libnss-mdns libparted0 libportaudio2 libpurple-bin libservlet2.5-java libspeechd2 libtelepathy-glib0 libtidy-0.99-0 libxml-libxml-perl libxml-xpath-perl libxp6 linux-headers-2.6.32-21 linux-headers-2.6.32-21-generic linux-image-2.6.32-21-generic lupin-casper mint-local-repository mint-meta-gnome mint-meta-main moonlight-plugin-core moonlight-plugin-mozilla mpg321 myspell-en-au myspell-en-gb myspell-en-za nautilus-share obex-data-server onboard openoffice.org-base openoffice.org-base-core openoffice.org-common openoffice.org-core openoffice.org-filter-mobiledev openoffice.org-gnome openoffice.org-gtk openoffice.org-java-common openoffice.org-l10n-common openoffice.org-l10n-pl openoffice.org-officebean openoffice.org-report-builder-bin openoffice.org-style-human padevchooser pidgin-facebokkchat popularity-contest python-beagle python-chardet python-desktopcouch python-desktopcouch-records python-egenix-mxdatetime python-egenix-mxtools python-feedparser python-gtkmozmbed python-louis python-speechd python-elepathy python-twisted-bin python-twisted-core python-twisted-names python-twisted-web python-ubuntuone-client python-ubuntuone-storageprotocol python-uno python-utidylib rhythmbox rhythmbox-plugin-cdrecorder rhythmbox-plugins samba seahorse smbclient speech-dispatcher ssh-asspass-gnome startupmanager sun-java6-bin sun-java6-jre sun-java6-plugin telepathy-butterfly telepathy-haze telepathy-idle telepathy-mission-control-5 tomboy transmission-common transmission-gtk ttf-sil-gentium ttf-sil-gentium-basic ubiquity ubiquity-casper ubiquity-frontend-gtk ubiquity-slideshow-mint-main ubiquity-ubuntu-network ubuntu-standard ubuntuone-client ubuntuone-client-gnome unixodbc user-setup vino wamerican wbritish xchat xchat-common Z tym, że ja ręcznie nie wybierałem nic. Po pierwszym uruchomieni taka lista już widniała..
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2010, 03:33:59 wysłana przez ScorpionX »
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 11, 2010, 04:05:14 » |
|
Wygląda mi to na pakiety, które zostały wyrzucone w remiksie - ale mogę się mylić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ScorpionX
Miętowa sadzonka

Reputacja 0
Komu miętuska?
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 11, 2010, 04:16:14 » |
|
Fakt, też prawda. Możliwe, że Aptitude bazując na tym co powinno być w Ubuntu, patrzy czego brakuje i wyszczególnia mi listę  No, ale lepiej poczekam jeszcze na potwierdzenie ^^ Póki co przy jakimkolwiek działaniu będę sobie odznaczał te pakiety.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 11, 2010, 04:22:09 » |
|
Widzę, że jest tam kernel - daj mi wynik polecenia uname -a to trochę wyjaśni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ScorpionX
Miętowa sadzonka

Reputacja 0
Komu miętuska?
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 11, 2010, 05:50:39 » |
|
Otrzymuję takowe info: Linux scorpionx-desktop 2.6.32-22-generic #36-Ubuntu SMP Thu Jun 3 22:02:19 UTC 2010 i686 GNU/Linux
Jedyne co jestem w stanie wywnioskować to to, że wersja 2.6.32-22, którą posiadam jest nowsza od tego co proponuje mi aptitude o.O
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 11, 2010, 06:01:39 » |
|
A dałeś polecenie sudo apt-get autoremove
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ScorpionX
Miętowa sadzonka

Reputacja 0
Komu miętuska?
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 11, 2010, 08:34:32 » |
|
Użyłem praktycznie wszystkich trzech: sudo apt-get clean sudo apt-get autoclean sudo apt-get autoremove Nawet teraz jak użyję autoremove dostaję info: Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|