Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [solved] MOC - brak znaków diakrytycznych  (Przeczytany 588 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ScorpionX
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Distro: Mint 9 Isadora "Miętowy Remix"

Komu miętuska?

« : Czerwiec 11, 2010, 10:24:52 »

Po dłuższym babraniu się plikami zauważyłem, że w to w odtwarzaczu Music on Console nie są wykrywane polskie znaki diakrytyczne.. Jakimi edytorami tagów bym nie pracował to MOC nie chce widzieć polskich znaków, a dałbym głowę, że jeszcze wczoraj normalnie były wyświetlane :O Przynajmniej bym zauważył gdyby coś było nie tak..

Także obecnie jakim programem nie przerobię tagów i odtworzę w programach typu Exaile czy Banshee wszystko jest ładnie i literki takie jak ł czy ą są widoczne.. Tylko MOC ma problem, a jedynym polskim znakiem jaki wyświetla obecnie jest "ó"...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2010, 03:16:30 wysłana przez ScorpionX » Zapisane

| Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2010, 07:11:23 »

Czcionki w terminalu nie zmieniałeś?

HP 2510p || HP 8510w ||
ScorpionX
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Distro: Mint 9 Isadora "Miętowy Remix"

Komu miętuska?

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2010, 10:21:49 »

Ogólnie w terminalu cokolwiek by miało wyświetlać, czy sam bym wpisywał to czcionka normalnie działa. Natomiast jak poprzez MOC otworzę katalog z piosenkami, to w miejscu ł, mam aktualnie kropkę... Wygląda na to jakby, źle czytało tagi piosenek, ale... wcześniej było wszystko dobrze, a jestem 100% pewien, że nic się z czcionkami nie bawiłem...

Jedyne co robiłem to tagował płytkę za pomocą Ex Falso, po tym z każdej piosenki zniknęły mi znaczki "ł", "ś" i tym podobne.. W nautilusie wyświetlają się poprawnie, w każdym innym programie również.
Dodany: Czerwiec 13, 2010, 12:11:52
O dziwo plik muzyczny, na którym testowałem przeróżne kodowanie tagów działa dzisiaj normalnie... Ale nie zmienia to faktu, że zniknęły mi znaczki z całej mojej kolekcji muzyki co już jest dość dziwnym zjawiskiem.. Chyba w czasie aktualizacji, nic się w kwestii czcionek nie zmienia w systemie..
Dodany: Czerwiec 13, 2010, 03:16:01
Ok, rozwiązałem wreszcie swój problem.

Znalazłem taką stronę jak - http://copyme.jogger.pl/kategoria/aplikacje/3 - a tam wszystko mam ładnie wyjaśnione. Okazało się, że MOC czytał tagi z pierwszej wersji Tagów (ID3v1;) i dlatego w miejscu polskich liter pojawiały się krzaczki. Dlaczego MOC obudził się tak późno i zaczął źle wyświetlać tagi? Nie mam pojęcia, ważne, że doszedłem do tego co jest nie tak.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2010, 03:16:01 wysłana przez ScorpionX » Zapisane

| Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2010, 10:21:49 »

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: