Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [Rozwiązany] KDE problemy po instalacji  (Przeczytany 685 razy)
eskimoss
Miętowy krzew

Distro: Mint 11 Katya Gnome2

« : Czerwiec 14, 2010, 06:12:00 »

Właśnie zainstalowałem KDE, chyba z repozytoriów Ubuntu - po prostu menadżerze pakietów zaznaczyłem wszystko z KDE. Okazuje się, że nie mam dźwięków. Oczywiście nie są wyciszone. Zresztą w Gnome działają prawidłowo. Co mogę sprawdzić?
Przy okazji czy jest jakieś polecenie, które by sprawdzało czy wszystko się prawidłowo zainstalowało, chodzi mi o zależności, konflikty czy kiedy czegoś brakuje...
Dodatkowo nie pokazuje mi się opcje wyłącz komputer. Jest tylko opuść. Zaznaczenie opcji wyłącz w Ustawieniach Menu nic nie daje. Po prostu jest niewidoczne. Piszę to tu bo w Gnome jest wszystko w porządku.

Dodam jeszcze, że KDE zainstalowałem tylko dlatego, żeby mieć programy z KDE, Efekty wizualne nie są mi potrzebne. Czy da się odinstalować KDE-desktop (tak się chyba nazywa część odpowiedzialna za pracę desktop) i sprawić żeby można było mieć dostęp do aplikacji z KDE pod Gnome? To byłoby optymalne rozwiązanie dla mojego komputera. Bo obecnie przy KDE grafika nawet w GNOME jakiś wolniej mi działa. Np. kiedy minimalizuję aplikację widzę zmniejszającą się  czarną linię obwodu aplikacji, chociaż wszystkie efekty specjalne mam wyłączone.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 03:29:14 wysłana przez eskimoss » Zapisane
kosa1
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 14, 2010, 09:47:24 »

po prostu menadżerze pakietów zaznaczyłem wszystko z KDE
Czy faktycznie tak zrobiłeś?
Wiesz, widzę, że Twoje działania są nastawione na samodestrukcję. Najpierw coś robisz - następnie pytasz.
Oczywiście - można korzystać z programów dla KDE w Gnome nie instalując w tym celu wszystkiego z KDE w nazwie.
Można mieć również dwa, czy więcej środowisk graficznych zainstalowanych, w czasie uruchamiania systemu wybiera się to środowisko, które akurat jest potrzebne.
Zawsze wiąże się to z pewnym spowolnieniem systemu.
Jak masz teraz wyjść z tego - usuwając wszystko z KDE.
Link z informacjami: http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Instalacja_innych_środowisk_graficznych

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
eskimoss
Miętowy krzew

Distro: Mint 11 Katya Gnome2

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 15, 2010, 01:56:11 »

Usunąłem wszystko z KDE. Jak by to kogoś interesowało to odsyłam do forum Ubuntu:
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=42781&page=5

Kod:
sudo apt-get remove kubuntu-desktop kde* --fix-missing

Kod:
sudo apt-get autoremove
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 03:28:50 wysłana przez eskimoss » Zapisane
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 15, 2010, 01:56:11 »

Ryoko
Miętowa sadzonka
**

Distro: LMDE KDE 64-bit

« Odpowiedz #3 : Lipiec 30, 2010, 01:04:03 »

Też miałem problem z dźwiękiem. W starszych wersjach Ubuntu wiązało to się z zaznaczeniem jednego ptaszka. Pomyślałem że tu będzie podobnie i nie myliłem się. uruchomiłem odtwarzacz muzyki i zacząłem grzebać w ustawieniach. Po wyciszeniu "IEC958 Optical RAW" wszystko gra i buczy.
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: