Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [SOLVED] Aktualizacja części systemu  (Przeczytany 491 razy)
MultiOrg
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Distro: LMDE

« : Lipiec 02, 2010, 09:28:47 »

Mój problem jest taki:
Mam - upraszczając - Linux Mint 8 "Helena" LXDE, którego nie chcę aktualizować do "9" (przede wszystkim dlatego, że to ciężka i skomplikowana operacja), tylko sprawić, że zostaną w nim zaktualizowane do nowych wersji takie aplikacje, jak Opera, Open Office, Chrome, a także aktualizacje bezpieczeństwa, choćby ostatnia, związana z biblioteką png. Bo na razie uruchamianie Menedżera aktualizacji daje tylko radosny komunikat, że system jest aktualny... co wydaje mi się mało prawdziwe.

Przeczytałem wątki o aktualizacji i jeszcze raz pragnę podkreślić, że nie chodzi mi o aktualizację całego systemu, tylko o poszczególne aplikacje. Czy można to w ogóle zrobić, czy też trzeba pilnować stron producentów i pobierać deb-y?
Czy można zmusić stary system do pobierania i instalowania nowych aktualizacji bezpieczeństwa, czy też darować sobie i instalować cały system od nowa?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2010, 10:01:08 wysłana przez MultiOrg » Zapisane

Jeżeli wydaje ci się, że za każdym drzewem czyha wróg, to niekoniecznie popadasz w paranoję.
Może ci się dobrze wydawać...
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Lipiec 02, 2010, 09:34:13 »

Trzeba w pliku /etc/apt/sources.list zmienić wpisy z karmic na lucid i z helena na isadora. Wyłączyć dodatkowe repozytoria. I wykonać:
Kod:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

HP 2510p || HP 8510w ||
MultiOrg
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Lipiec 02, 2010, 01:13:46 »

Wyłączyć dodatkowe repozytoria.
Rozumiem, że te dodatkowe repozytoria, to takie, które sobie sam dodałem?

Jeżeli wydaje ci się, że za każdym drzewem czyha wróg, to niekoniecznie popadasz w paranoję.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Lipiec 02, 2010, 01:13:46 »

mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Lipiec 02, 2010, 01:25:03 »

Tak

HP 2510p || HP 8510w ||
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #4 : Lipiec 02, 2010, 02:40:55 »

Moment, ale chodziło chyba o aktualizację softu a nie całego systemu?

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

Enlik
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Sabayon

« Odpowiedz #5 : Lipiec 02, 2010, 06:17:33 »

Takie coś jest w praktyce trudne lub niemożliwe. Wersje z nowszego Ubuntu czy Minta potrzebują komponentów z tej samej - nowszej dystrybucji. Ich zainstalowanie pociąga za sobą to, że tak naprawdę cały system się aktualizuje lub przynajmniej jego duża część. Przez to system może źle działać...

Aktualizacja aplikacji do nowszej wersji ma na ogół sens tylko wtedy, jeśli została przygotowana z myślą do pracy w starszej dystrybucji... Dobrym rozwiazaniem będzie znalezienie np. PPA do potrzebnych programów, najlepiej takie, które wygląda na zaufane. ;P
Do OpenOffice.org zapewne też istnieje PPA, łatwo się je pobiera też ze strony internetowej i instaluje.

Co do Chromium, polecam Operę lub Firefoksa. Uśmiech Albo to repozytorium: http://ppa.launchpad.net/chromium-daily/ppa/ubuntu.

No i nadal będziesz mieć aktualizacje bezpieczeństwa, dopóki Linux Mint 8 będzie wspierany (jeszcze z parę miesięcy chyba).

Jeśli to Ci nie odpowiada (ale tak ludzie robią), prościej będzie jednak zaktualizować do Minta 9 lub zainstalować, ale to co wyżej powinno wystarczyć.

Gut lak.

- Wybrałeś czerwony czy zielony?
- Tak.
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #6 : Lipiec 02, 2010, 06:32:36 »

Z reguły lepiej zaktualizować, oprogramowanie będzie zawierało więcej poprawek, poza tym nie wszystkie nowe aplikacje wchodzą do repo starszych wersji.

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Lipiec 02, 2010, 06:56:45 »

Opera ma taki plus, że udostępnia własne repozytorium dla systemów debian-base i działa na wszystkich bez względu na wersję.

HP 2510p || HP 8510w ||
MultiOrg
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

« Odpowiedz #8 : Lipiec 06, 2010, 09:59:56 »

Zajrzałem do readme dla OpenOffice 3.2.1 i znalazłem tam zapis, że działa ono z Gnome 2.6 lub lepszym. Trochę się przestraszyłem, ale ponieważ jestem człowiekiem podejrzliwym, zajrzałem także do readme wersji 2.4.2 i znalazłem tam taki sam zapis, co mnie nieco zdziwiło, jako że sam mam Gnome 2.3 i OOo działa na nim bez kłopotów. Mam wrażenie, że niektórzy lekko przesadzają z wymaganiami. W każdym razie, zainstalowałem i na razie działa. Opera też.

Wszystkim b. dziękuję.

sir_lucjan: Masz Gnome 2.30 jak już. Nie panikuj Duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2010, 08:35:06 wysłana przez sir_lucjan » Zapisane

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: