toudi
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« : Lipiec 07, 2010, 03:11:32 » |
|
Witam. Dzisiaj po raz pierwszy postanowiłem spróbować pracy na linuksie mint. Przeczytałem w necie, że mint jest warty uwagi i chcę go zainstalować. Ściągnąłem Miętowy Remix 9 Isadora, md5sum sie zgadza, wypaliłem na płytkę, reset kompa, boot z CD i... pojawia się "Automatic boot 10..9..1 sek" no to poczekalem i zaczęło się bootowanie. Pojawił się bootscreen taki jak w ubuntu 10,04 tylko z kolorami minta, więc postanowiłem poczekać... Czekam, czekam... niby coś cały czas z płyty czyta a więc czekam... i jak już przestało czytać płytę bootscreen zamarzł, a na klawiaturze zaczęły migać diody caps i scroll locka. Po naciśnięciu czegokolwiek żadnej reakcji ;/ spróbowałem ponownie, tym razem nacisnąłem spację przy odliczaniu "Automatic boot" no i wybrałem "Uruchomienie - instalacja" (nie pamietam dokladnie co tam bylo, ale wybralem instalacje) no i sytuacja jest identyczna... Proszę o pomoc, gdyż chciałbym wypróbować miętowego remixa, a zwłaszcza że przy moim nie najszybszym łączu dość długo się ściągał. Wcześniej miałem Ubuntu, Kubuntu, opensuse to nie było problemów. Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2010, 05:55:28 wysłana przez toudi »
|
|
|
|
|
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0
:I
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 07, 2010, 03:20:57 » |
|
Pobrałeś wersję zwykłą, 64bit czy Lite? Jak będzie odliczanie wybierz pierwszą opcję (Uruchom Linux Mint czy jakoś tak), będziesz musiał trochę poczekać na uruchomienie (ok. 5min). Radzę być cierpliwym. Potem na pulpicie wybierzesz instalację i dalej sobie poradzisz. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toudi
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2010, 03:23:50 » |
|
Wersja Miętowy Remix 9 Isadora (32bit), Mint nie chce się uruchomić... zamarza bootscreen i migają diody... tak jak napisałem w pierwszym poście ; /
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2010, 03:23:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 07, 2010, 03:24:19 » |
|
Jaką masz kartę graficzną?
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
toudi
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 07, 2010, 03:26:56 » |
|
GF FX 5500, tak jak już wspomniałem ubu i kubuntu chodzą, 10,04 jak zamarza to nawet na alt+ctrl+del komp nie reaguje, na nic... tylko reset Dodany: Lipiec 07, 2010, 04:08:00 Fałszywy alarm... Przepraszam za zamieszanie ; / winowajcą był program, którym wypalałem obraz - po użyciu nero wszystko działczy : ) Zaraz zainstaluję minta.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2010, 04:08:00 wysłana przez toudi »
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 07, 2010, 04:25:31 » |
|
Jeszcze magiczne słówko do tylułu tematu i zamykamy
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
toudi
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 07, 2010, 05:55:09 » |
|
Pozwólcie, że jeszcze coś napiszę : ) Ludzie, jak wypalacie płytki programami to nie używajcie żadnych darmowych alternatyw. Wiem coś o tym, próbowałem ashampoo, cdburnerxp, burnaware i wieeele innych programów - tylko NERO nagrywa prawidłowo (może to też zależy od nagrywarki, ale miałem juz nie jedną w swoim życiu i za każdym razem instalacja nero rozwiązywała problem. Instalacja przebiegła bez problemu, teraz pozostała mi tylko konfiguracja. Dziękuję wszystkim za to, że próbowali mi pomóc : ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 08, 2010, 09:27:50 » |
|
Z tym się nie zgodzę. Zdarza mi się nagrywać Ashampoo - i zero błędów. Na Linuksie korzystałem z Brasero, Xfburn i K3b - to samo.
Temat zamykam.
|
|
|
|
|
|
Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661 
|
|
|
|