Strony: 1 [2]
Drukuj
Autor Wątek: Bootowalny pendrive z własnymi hasłami do programów - jak?  (Przeczytany 841 razy)
jaco2002
Dorodna miętowa sadzonka

Distro: Linux Mint LMDE x32

« Odpowiedz #15 : Lipiec 23, 2010, 03:16:29 »

Netbooka kupiłem " analogowo". Nie ma więc mowy o zwrocie towaru. A co do gwarancji, to każdy producent określa sobie jej zasady i basta. To już nie czasy PRL-u, że książka skarg i wniosków leżała u kierownika ;-))

Netbooka używa mała córcia. Nie chcę dopinać zewnętrznych dysków na USB , bo tu nie o to chodzi. Pozostaje pendriv albo karta SD, z której i tak na razie nie mogę odpalić Minta, bo nie za bardzo bios na to pozwala. A z tego co wiem, to instalka Minta musiałaby być na dysku :C.

mati75
Podzwoń. To jest państwo w państwie! Micro$oft twierdzi, że nie pisze sterowników, więc za nie nie odpowiada. Samsung uważa, że skoro zainstalowali $hita, to oni biorą odpowiedzialność za wadliwie działający soft. Szkoda gadać,  działają według zasady " to w każdym bądź razie ja..."

Muszę znaleźć sposób na spreparowanie pendriva z Mint9 zawierającym moje hasło do wi-fi i będzie po temacie.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2010, 03:18:25 wysłana przez jaco2002 » Zapisane
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : Lipiec 23, 2010, 07:19:26 »

Jaco, ja cię obrażać nie chcę, poważnie, zero jakiejś agresji z mojej strony, ale :
1. To nie czasy PRLu. Właśnie. Teraz możesz sprawę wytoczyć prezydentowi i ją wygrać. Nikt cię jak w powieściach Konwickiego nie zmusza do siedzenia cicho jak mysz pod miotłą. Trzeba walczyć o swoje i to walczyć konkretnie.

2. Co to znaczy "podzwoń" ? Twój interes czy nie twój ? Ok, Mati nie znosi niesprawiedliwości i się z nożem w kłach rzuca na pierwsze oznaki, że ktoś jakieś jaja sobie robi, ale nie wykorzystuj tego. Stać cię na netbooka, stać się na jeden telefon. Skontaktuj się z Samociągiem niezależnie - niech mają świadomość, że kilku ludziom coś nie pasuje, a nie jednemu oryginałowi. Pierwsze co zrobisz podczas rozmowy to poproś jeszcze raz o wyraźne podanie nazwiska, to ludzi trochę deprymuje, potem powiedz, że jesteś po rozmowie z rzecznikiem spraw konsumenckich i nim pchniesz sprawę dalej musisz uzyskać konkretną deklarację od dawcy gwarancji, w związku z czym nagrywasz całą rozmowę... A potem wyłuszcz o co chodzi. Uśmiech

Ja osobiście mam BARDZO dobre wspomnienia z Samsungiem. Nie wiem jak jest teraz, ale złego słowa nie powiem.

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Debian Squeeze x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Lipiec 23, 2010, 07:27:09 »

jesterraiin ja jestem tego ciekawy i tak tego nie zostawie.

HP 2510p || HP 8510w ||

Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #17 : Lipiec 23, 2010, 07:27:09 »

jaco2002
Dorodna miętowa sadzonka

« Odpowiedz #18 : Lipiec 23, 2010, 08:39:54 »

Kol. jesterraiin

Mam telefon Samunga, telewizor Samsunga, pokusiłem się netbooka. Telewizor drugi, bo w pierwszym padła tuż przed końcem gwarancji  matryca ( na moje szczęście ) . Nie mówię, że żałuję. Mówię tylko, że nadal traktują nas jak przedmiot, a nie podmiot. A ja po prostu za stary jestem, żeby kopać się z koniem. Za mało życia zostało, żeby go spędzić w sądzie.Nie , że lękliwy jestem albo leń. Nie warto kruszyć kopii. Zainstaluję w końcu jako drugi system Minta9 i będzie po temacie. Niech się dzieje wola nieba!

A na marginesie. W sklepie w którym kupiłem netbooka sprzedawca przez kwadrans próbował za dodatkowe 25% ceny zakupu , wcisnąć mi przedłużenie gwarancji na 3 lata, niestety  bezskutecznie. Ale nie wpadł na to, żeby powiedzieć mi jakie jest hasło do Windy. Listę nonsensów i bezsensów można mnożyć w nieskończoność. I co? Wszystkich pod sąd? Życia nie starczy...

Dlatego wolę obcować z osobami Waszego pokroju, którzy w razie wystąpienia problemu starają się go rozwiązać, a nie zrzucą go na barki innych, bo tak wygodniej i cool...

DODANO 24.07.

OK. Zainstalowałem Mint9 w miejsce Ubuntu na innym laptopie. Powpisywałem hasła tam , gdzie trzeba. Ale teraz jest następny problem. Otóż, gdy odpalałem Miętówkę z bootowalnego pendriva, to na pulpicie miałem ikonkę " Zainstaluj system na pendrivie". Po instalacji na dysk twardy komputera, ikonki nie ma. Cały misterny plan poszedł w p....ierjod! Ręce i nogi opadają . Idę się przespać. Może rano coś wymyślę...

« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2010, 12:27:12 wysłana przez jaco2002 » Zapisane
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : Lipiec 24, 2010, 01:01:07 »

Jaco, wypróbuj to :
http://www.qimo4kids.com/default.aspx - dystrybucja bazowana na Ubuntu specjalnie dla dzieci, dużo gier, dużo programów edukacyjnych, sprawdza się doskonale (z doświadczenia) w szkole, w bibliotece i paru innych podobnych placówkach
http://www.virtualbox.org/ - darmowa aplikacja, która pozwoli ci zainstalować system wewnątrz systemu bez ryzyka popsucia tego głównego. Nic nie jest naruszane, żadna gwarancja, nic.
- Nie przeceniaj możliwości córy. Aby dostać się do ulubionej gry dzieciaki kilkuletnie (świetlica) są w stanie zapamiętać nie tylko loginy i hasła, ale dużo więcej.

Garść takich pytań szybkich :
- Skąd założenie, że otaczają cię wyłącznie młodsi od ciebie ludzie ?
- Skąd założenie, że masz tutaj największe doświadczenie z produktami Samsunga ?
- Dlaczego o tym jacy to sprzedawcy są nieprofesjonalni słyszymy my, a nie oni i czemu teraz, a nie podczas zakupów ?
- Czy ktoś ci trzymał pistolet przy skroni zmuszając do kupowania tego produktu, na takich warunkach, w tej firmie ?
- Kto jest winny temu, że zaakceptowałeś umowę po zbóju, mimo, że miałeś czas na dokładne zapoznanie się z nią ?
- Dlaczego - co szczególnie mnie irytuje i powoduje nadmierne wydzielanie się adrenaliny - pozwalasz, żeby Mati odwalił za ciebie robotę poświęcając na to swój czas i kasę, a wszystko czym go za to obdarzasz to "dowal im, dowal młody", w miejsce "jestem bardzo wdzięczny" ?

W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
Fluttershy
Kucyk
Siewca Mięty
Pole mięty

Distro: My Little Linux

Yay!

« Odpowiedz #20 : Lipiec 24, 2010, 07:53:42 »

DODANO 24.07.

OK. Zainstalowałem Mint9 w miejsce Ubuntu na innym laptopie. Powpisywałem hasła tam , gdzie trzeba. Ale teraz jest następny problem. Otóż, gdy odpalałem Miętówkę z bootowalnego pendriva, to na pulpicie miałem ikonkę " Zainstaluj system na pendrivie". Po instalacji na dysk twardy komputera, ikonki nie ma. Cały misterny plan poszedł w p....ierjod! Ręce i nogi opadają . Idę się przespać. Może rano coś wymyślę...
Administracja >> Asystent dysku uruchomieniowego - to to samo Mrugnięcie
mati75
Master psuja
Administrator Portalu
Miętowa plantacja

Distro: Debian Squeeze x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : Lipiec 24, 2010, 08:12:02 »

Dlaczego - co szczególnie mnie irytuje i powoduje nadmierne wydzielanie się adrenaliny - pozwalasz, żeby Mati odwalił za ciebie robotę poświęcając na to swój czas i kasę, a wszystko czym go za to obdarzasz to "dowal im, dowal młody", w miejsce "jestem bardzo wdzięczny" ?
Chciałem pewnej osobie kupić laptopa samsunga, ale widzę że tak różowo nie jest. Na to wychodzi, że nawet formatu nie można zrobić. Za przeproszeniem gówno to ich obchodzi co ja na dysku trzymam. Zepsuło się z nie mojej winy mają naprawić. W poniedziałek będę dzwonił i się dowiadywał jak z tym jest.

HP 2510p || HP 8510w ||

Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
jaco2002
Dorodna miętowa sadzonka

« Odpowiedz #22 : Lipiec 24, 2010, 08:57:35 »

Kol. jesterraiin

Bardzo dziękuję za cenne linki. Poczytam i spróbuję.
Chcę zaspokoić Twoją ciekawość i odpowiedzieć na szybkie pytania:

ad.1. Córcia ma 4 lata. Jest nieczytata i niepisata. Klika jedynie w okienka.
ad.2. Założenie to opieram na obserwacji ludzi, z którymi obcuję dokonując zakupów np, w sklepach RTV, AGD, Komputerowych, ect, ect.
ad.3. Który punkt moich poprzednich wypowiedzi świadczy wg. Ciebie o moim największym doświadczeniu z produktami Samsunga? Uwierz mi, że lodówkę ma Samsunga, pralkę Elektrolux a żarówki Osram...
ad.4. Uwierz mi, że sprzedawcy już swoje usłyszeli , uszy im zwiędły a policzki zaróżowiły
ad.5. Swój zakup oparłem o recenzje sprzętu zamieszczone na stronach internetowych ( pisanych chyba na zlecenie lub przez osoby sprzedające, a nie faktycznych użytkowników). Mój zakup to przemyślana praca ludzi z z PR.
ad.6. Zawsze w czasie zakupów ( szczególnie wędlin , pieczywa i nabiału) , czytam wszystkie warunki gwarancji, rękojmi, reklamacji , opinie sanepidu, referencje ubojni, sprawdzam badania osoby dokonującej uboju, dojarki, certyfikat zboża, protokół kontroli młyna,ect,ect. Zresztą podobnie jak reszta krajan.
ad.7. Jestem BARDZO WDZIĘCZNY Tobie , mati75 oraz innym Koleżankom i Kolegom za okazaną pomoc i cierpliwość. W żadnym wypadku nie prosiłem kogoś o załatwienie moich prywatnych spraw swoim kosztem, zwłaszcza finansowym. Jeśli Kol. mati75 chce się na własne uszy przekonać , jakie jest tłumaczenie w/w pracowników infolinii, to jest jego wolna wola a nie moje polecenie czy prośba. Każdy ma prawo wyrobić sobie swoją opinię o ludziach, którzy tam pracują a nie opierać się jedynie na opinii ludzi tam pracujących.

Na koniec opiszę Ci jeszcze jeden numer. Netbook, wg. opisu, powinien posiadać funkcję Hyper Space. Niestety, funkcja ta nie działa. Poszedłem do sklepu gdzie kupiłem sprzęt. Pracownik walczył pół godziny, poległ i polecił zadzwonić na infolinie Samsunga.Zadzwoniłem. Po 45 minutach tłumaczenia i konsultacji z paroma osobami padło stwierdzenie, że wina leży po stronie Micro$oftu. Zadzwoniłem na infolinię $hita. Kolejne 45 minut tłumaczenia, przełączania od Annasz do Kajfasz. Finał - wina leży po stronie Samsunga. Kolejny telefon na Szajsunga. Idź Pan do sklepu. Sklep - idź Pan do Rzecznika Konsumenta, on rozstrzygnie , kto jest winien, bo ktoś na pewno.

Ale ja nic w tej sprawie nie robie, tylko zwalam wszystko na czyjeś barki. Jak nie pracowników infolinii Samsunga, to na Mocro$oft, to na sprzedawców. Normalnie, wieczny malkontent....

Kol.Tracerneo

Widziałem tę aplikację . Ale jak wskazać system zainstalowany na dysku twardym? Z tego co widzę, to tam jest jedynie opcja wypalenia CD lub DVD , a mnie chodzi o bootowalnego pendriva.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2010, 09:01:20 wysłana przez jaco2002 » Zapisane
Fluttershy
Kucyk
Siewca Mięty
Pole mięty

Distro: My Little Linux

Yay!

« Odpowiedz #23 : Lipiec 24, 2010, 09:11:37 »

Kol.Tracerneo

Widziałem tę aplikację . Ale jak wskazać system zainstalowany na dysku twardym? Z tego co widzę, to tam jest jedynie opcja wypalenia CD lub DVD , a mnie chodzi o bootowalnego pendriva.
Myślę, że masz obraz iso lub płytę z wypalonym Mintem LiveCD, więc w okienku wskazujesz płytę lub jej obraz (przycisk Inne...), a poniżej wybierasz napęd do zainstalowania (zazwyczaj /dev/sdb1). Na samym dole wybierasz "Przechowywanie w zarezerwowanym obszarze dodatkowym", a suwakiem ustalasz ilość miejsca do użycia (najlepiej max).

Potem uruchamiasz system, wpisujesz hasła i powinno je zapisać.
jaco2002
Dorodna miętowa sadzonka

« Odpowiedz #24 : Lipiec 24, 2010, 09:23:48 »

Zainstalowałem Minta na dysku twardym z pendriva, na którem nie mam hasła do wi-fi...
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #25 : Lipiec 26, 2010, 07:39:40 »

Jaco, spoko, ale ja i tak uważam, że źle robisz. Ludzie, w sensie klienci nie powinni odpuszczać nigdy jeśli są oszukiwani przez sprzedawców. Nie ma co tu się zasłaniać "kopaniem z koniem", trzeba zakasać rękawy i wytoczyć ciężkie działa. Marketing tak właśnie kombinuje - na ile jeszcze można sobie pozwolić, zanim się klienci zbulwersują.

A co do fifi, ja ci powiem tak - jeśli masz router, to weź go sobie skonfiguruj tak, żeby nie podawał żadnych haseł, żadnej "authentication", tylko wpuszczał do siebie konkretne notebooki, t.j. ten Samociąga i po sprawie. Żadnych haseł, żadnego problemu.

jaco2002
Dorodna miętowa sadzonka

« Odpowiedz #26 : Lipiec 30, 2010, 05:48:50 »

Netbooka kupiłem z myślą o wakacyjnym wyjeździe, żeby nie brać ciężkich, prądożernych  hebli. Zakupu dokonałem dwa dni przed wyjazdem, " kopnie z koniem" troszkę trwało. Pan sprzedawca zaproponował oddanie sprzętu na naprawę gwarancyjną, ale wtedy byłbym bez netbooka i bez kasy, a nie o to chodziło. Tak więc po powrocie z urlopu, mając naładowane baterie, ruszam do boju. A od Was , Koledzy, potrzebowałem pomocy w sprawie odpalenia i zainstalowania Miętówki w sposób mnie interesujący. Jak na razie uzyskałem połowiczne efekty, ale i tak jest lepiej , niż na $hicie...

JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #27 : Lipiec 30, 2010, 06:34:58 »

A czemu panie nie zrobisz prostego myku, czyli backup systemu, który wypalisz sobie na jakieś płytce i wrzucisz do szuflady, następnie spokojnie zainstalujesz Minta czy inne distro, a jak będziesz oddawał sprzęt to przywrócisz Windę z kopii ?

Ewentualnie w ogóle może przed oddaniem wypierdzielisz pod cholerę partycje i powiesz, że "coś się zesrało, ja tam panie nie wiem co, a zresztą nic dziwnego, skoro mi taki bubel wcisnęliście".

jaco2002
Dorodna miętowa sadzonka

« Odpowiedz #28 : Sierpień 18, 2010, 10:10:25 »

Zainstalowałem Minta jako kolejny system. Niech się dzieje wola nieba...Nie po to kupowałem sprzęt, żeby się z nim teraz bujać po serwisach, gdzie odsyłają od Annasza do Kajfasz. Jak tylko Mint spełni moje oczekiwania, to wy..dalę Windę do nieba...

Dziękuję za okazaną cierpliwość i cenne uwagi.
Strony: 1 [2]
Drukuj
Skocz do: