Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Dyski sieciowe w "Miejsca"  (Przeczytany 551 razy)
kali
Miętowe nasionko
*

Distro: mint

« : Lipiec 27, 2010, 11:08:20 »

Witam,
Dopiero zaczynam przygodę z Linuxem i próbuję rozwiązać problemy samemu ale z tym nie mogę sobie poradzić.

Otóż chodzi o te "Miejsca" gdzie jest System plików, Sieć, kosz itd.
Dodałem sobie folder sieciowy(smb) poprzez plik-> połącz z serwerem
Wszystko fajnie, widać go w tych miejscach gdy wejde w Komputer, natomiast problem pojawia się, gdy chcę np. zapisać pobierany plik gdzieś w sieci. W oknie wyboru gdzie zapisać plik te dodane foldery jak i samo miejsce "Sieć" znika z tej listy i jest możliwość wyboru tylko lokalnych katalogów...
Jak dodać te miejsca sieciowe na stałe do tej listy?

Nie wiem czy wystarczająco jasno to opisałem, w razie czego wspomogę się screenami Uśmiech

pozdrawiam
Paweł
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2010, 07:35:02 »

Czy tak się dzieje gdy próbujesz zapisać plik spod jakiejś aplikacji, np obrazek spod Gimpa, czy dokument tekstowy spod OpenOffice ?
Zainstaluj sobie (o ile to nie problem) gnome commander (w ZARZĄDZANIU OPROGRAMOWANIEM) - to taki menedżer plików podobny do Total Commandera i zobacz czy on też tak wariuje przy próbach przesłania pliku do folderów sieciowych.

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
Fluttershy
Kucyk
Siewca Mięty
Pole mięty

Distro: My Little Linux

Yay!

« Odpowiedz #2 : Lipiec 28, 2010, 09:21:41 »

Otwórz /media/ i tam znajdź swój dysk sieciowy. Przeciągnij folder na lewą stronę okna, pod listę lokacji (Pulpit, Dokumenty, Muzyka, itd.). Powinien dodać się do zakładek.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Lipiec 28, 2010, 09:21:41 »

eskimoss
Miętowy krzew

Distro: Mint 11 Katya Gnome2

« Odpowiedz #3 : Lipiec 28, 2010, 11:08:13 »

Może to kwestia uprawnień. A gdy widzisz ten folder sieciowy normalnie to możesz na nim zapisywać? Bo to że go 'normalnie' widzisz to jeszcze nie daje informacji o zapisywaniu.
kali
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2010, 02:03:43 »

@jesterraiin
Gdy chcę zapisać plik z gimpa lub Openoffice to w zakładach w lewo tam gdzie Pulpit, System plików itd. pokazuje się ten folder sieciowy, natomiast brakuje "Sieć"
Zainstaluje ten program i napiszę, czy pomogło.

@Tracerneo
Problem w tym, że w /media nie mam nic oprócz cdrom, a że jest to netbook to i cdromu nie posiada.

@eskimoss
Tak, gdy wejdę na niego poprzez Komputer -> "ten folder", ewentualnie Komputer -> Sieć -> Sieć windows itd. to mogę na nim bez problemu zapisywać, usuwać.

Edyta:
Gnome Commander działa dobrze, mogę przesyłać pliki na foldery sieciowe.

Problem leży tylko w tym, że przy wyborze lokalizacji w aplikacjach takich jak Firefox, brakuje tych folderów w tej liście Miejsca.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2010, 02:08:49 wysłana przez kali » Zapisane
Fluttershy
Kucyk
Siewca Mięty
Pole mięty

Distro: My Little Linux

Yay!

« Odpowiedz #5 : Lipiec 28, 2010, 02:11:42 »

Otwórz dysk sieciowy i podaj jaka jest do niego ścieżka. Otwórz folder nadrzędny i przeciągnij folder dysku do zakładek po lewej.
kali
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 28, 2010, 02:20:42 »

smb://10.0.10.5/udostepnione/

http://yfrog.com/5pzrzutekranucdp

NAS a udostepnione to to samo.
Gdy próbuje zapisać plik z FF to brakuje mi tutaj, Sieć NAS, udostepnione.
pozdrawiam

Tak to wygląda, gdy próbuje zapisać mp3.
http://yfrog.com/2mtaktowyglodaj
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2010, 02:29:29 wysłana przez kali » Zapisane
eskimoss
Miętowy krzew

Distro: Mint 11 Katya Gnome2

« Odpowiedz #7 : Lipiec 28, 2010, 02:58:32 »

A nie możesz po prostu sobie zrobić na pulpicie jakiegoś aktywatora (skrótu) do tych sieciowych folderów? Może w ten sposób uda się przejść.
Zobacz jeszcze kto ma uprawnienia dla firefox i czy ten user może zapisywać do tych katalogów sieciowych. Może to jakieś zabezpieczenia bezpieczeństwa. Sprawdź jeszcze może opcje samby. Nic innego sensownego nie przychodzi mi do głowy.
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: