Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Lexmark X5450 - udostępnianie (samba)  (Przeczytany 426 razy)
ScorpionX
Miętowa sadzonka
**

Distro: Mint 9 Isadora "Miętowy Remix"

Komu miętuska?

« : Sierpień 05, 2010, 02:24:21 »

Powitać ^^

Wynikła mi taka sprawa. Z racji na brak jakichkolwiek sterowników do drukarki Lexmark X5450 zmuszony zostałem do udostępniania jej poprzez XP. Także udostępniłem ją pod windowsem, z kolei na linuxie zainstalowałem sambę i poprzez System > Administracja > Drukowanie dodałem swoją drukarkę jako Drukarki sieciowe > Windows Printer via Samba. Podałem do niej pełną ścieżkę, wszystko ładnie wykryło także postanowiłem wydrukować stronę testową i tu niestety klops... Dostaję komunikat, że plik został wysłany - na windowsie wyskakuje mi okienko z postępem drukowania, z tym że śmiga sobie pasek postępu do 99%, zatrzymuje się na chwilę po czym dobija do 100% i się wyłącza... Oczywiście nic nie drukując.

Także jak dla mnie skonfigurowałem poprawnie tylko zabrakło mi jakiejś małej pierdółki Chichot Inaczej nie byłoby wogóle tego postępu drukowania.

PS. Odpalając gedit i próbując wydrukować wpisany tekst dostaję info, że pobierane są dane o drukarce. Po chwili jest wszystko poprawne i mogę rozpocząć drukowanie.. Tyle, że poza paskiem postępu na xp nie dzieje się nic.

| Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
66FF00_Zielony
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Distro: Arch Linux, Fedora, Linux Mint, openSUSE

Happy Ctrl + Alt + F1

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Sierpień 07, 2010, 10:24:46 »

Witaj

Ja ze swoją drukarką (HP Deskjet F4580) miałem też wiele problemów. Żadnych sterowników akurat do tego nie było. Co prawda z Sambą nie kombinowałem ale u mnie pomogło zainstalowanie w CUPS sterownika do innej drukarki. Zrobiłem to oczywiście metodą prób i błędów. W moim przypadku zadziałał sterownik do Deskjet series 4450. Wszystko śmiga bardzo dobrze. Jestem dosyć świeżym userem linuksa także mogę się nie znać  Mrugnięcie ale możesz spróbować tej metody.

Following the Arch way with green color...
Samsung RC520 | Intel i5 (2 x 2.3GHz) | 4GB RAM | NVIDIA GeForce 520M/Intel HD 3000 | 500 GB
ScorpionX
Miętowa sadzonka
**

Distro: Mint 9 Isadora "Miętowy Remix"

Komu miętuska?

« Odpowiedz #2 : Sierpień 10, 2010, 06:56:44 »

Jako, że drukarkę mam podpiętą do komputera stacjonarnego, a drukować chcę pliki z laptopa także zainstalowanie sterowników do drukarki (nawet jakby były) nic nie pomoże Uśmiech Chcę udostępnić ją tak, by przesyłać pliki z Minta bezpośrednio do drukarki pracującej pod kontrolą XP.

Wszystko ładnie skonfigurowałem, proces drukowania na monitorze się rozpoczyna tylko drukarka nic sobie z tego nie robi...

| Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Sierpień 10, 2010, 06:56:44 »

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: