Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Mint nie loguje na konta[SOLVED]  (Przeczytany 917 razy)
Draqun
Miętowe nasionko
*

Distro: LinuxMint9 z KDE

« : Sierpień 07, 2010, 09:48:16 »

Otóż wczoraj bawiłem się trochę w systemie plasmą próbując urozmaicić swój system. Niestety chyba coś poszło nie tak i nie moge się teraz zalogować na moje konto. Ba nie mogę się zalogować na żadno inne poza kontem Root. Coś mi tam wywalało o błedzie w pliku .ICEauthority. Plik taki istniał w katalogu domowym ale był kompletnie pusty. Co jest dziwne bo na PC mam ubuntu i w pliku tym jest trochę danych binarnie zapisanych. Jako, że miałem opcje autologowania podczas próby autologowania dostaje taki błąd.

Kod:
process 374:GLiB-WARNING **: getpwuid_r(): failed due to unknow user id(0)

Nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić. Czy da się jakoś coś usunąć, przestawić aby można było odzyskać możliwość logowania do innych kont niż root'a?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2010, 10:27:51 wysłana przez Draqun » Zapisane
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Sierpień 07, 2010, 11:45:51 »

"This is a quite harmless message during boot that is present on many (possibly even most) systems, but which is usually hidden by the plymouth splash screen. Hit escape to make the plymouth splash screen go away and you may see it on your system too.

When something goes wrong and the machine doesn't properly boot for ANY reason, it is likely that this message will then be seen, decieving people into thinking it is the cause of their problem."

W skrócie : ta wiadomość pojawia się w Ubuntowych distrach, ale najczęściej jest "zakrywana" przed oczami użytkownika. Wg Ubunciarzy nie ma ona nic wspólnego z problemem logowania, o którym piszesz. Błąd "failed due to unknown user" ja mam bardzo często podczas instalacji niektórych distr, ZANIM jeszcze zostanie stworzony jakikolwiek użytkownik.
Cokolwiek się u ciebie dzieje, to nie jest związane z tym komunikatem niezależnie od tego jak poważny się wydaje.

Spróbowałbym na twoim miejscu założyć nowego usera i spróbować się na niego zalogować.

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
Draqun
Miętowe nasionko
*

Distro: LinuxMint9 z KDE

« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2010, 10:27:22 »

Odpaliłem Mint w trybie awaryjnym i z konta Root'a i stworzyłem inne konto i potem w tym trybie je zalogowałem. Potem gdy już normalnie odpaliłem system mogłem korzystać z tego konta. Miałem trochę pracy przy zmienianiu grup dla plików/folderow portowanych z tamtego konta. No i teraz mogę logować się na konto root'a i odpalać programy z GUI jako root, bo wcześniej nie mogłem.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2010, 10:27:22 »

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: