pcz_07
Miętowy liść
Distro: Linux Mint 9 Isodara Miętowy Remix PL LTS
Prawda jest tylko jedna, niepodwarzalna...
|
 |
« : Sierpień 11, 2010, 09:10:33 » |
|
Witam ponownie  Dzisiaj ponownie chciałbym podzielić się moim problemem z pingwinem  Postanowiłem zainstalować Minta Ramix na starej maszynie mojego brata, ponieważ Winda XP delikatnie mówiąc cienko sobie daje rade. Parametry tej rakiety to: Procek Duron 1,2GHz Pamięć 1GB DDR2 Grafika Radeon 9550 HDD 60 GB To chyba najważniejsze rzeczy. Po postawieniu pingwina obok windowsa przeżyłem szok. Myślałem że ten system powinien jakoś znacząco lepiej chodzić na tym sprzęcie od windy ale niestety jest odwrotnie  Wyłączyłem wszystkie efekty wizualne, a nadal w stanie spoczynku mam 30-40% zużycia procesora. Gdy włączę firefoxa automatycznie wzrasta na 100%. Na youtubie filmy się tną  Pomóżcie, proszę 
|
|
|
|
|
|
Czasem gdy wszystko oddala się w głęboki sen, przychodzi przebudzenie a reszta jest prawdą./Memento mint. 
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 11, 2010, 09:21:59 » |
|
Procek Duron 1,2GHz Pamięć 1GB DDR2 chyba ddr1 Ja bym na tym sprzęcie postawił wersję lxde, bo gnome za mocna na ten sprzęt.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 11, 2010, 12:37:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.
Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 11, 2010, 02:11:16 » |
|
Chłopy to nie to. Wypadkowa tego zestawu wcale nie jest taka tragiczna. Tego Radka sam używałem i on niezły całkiem był. Na Duronie o chyba 200 Mhz szybszym Mint działał bardzo w porzu.
Problem gdzie indziej leży i ja bym się doszukiwał raczej uszkodzonego dysku/zwalonej partycji, albo czegoś w tym rodzaju.
|
|
|
|
|
|
Z samego serca Piekieł godzę w ciebie ! W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
|
|
|
pcz_07
Miętowy liść
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 11, 2010, 03:13:57 » |
|
Zatem co radzicie? Owszem mogę spróbować zainstalować inną dystrybucję, lżejszą ale również myślę. że tą powinien udźwignąć a ewidentnie tak nie jest:(
A co do tego dysku, dajcie namiary na dobry program do sprawdzenia jego stanu. Z góry dziękuje za zainteresowanie i odpowiedzi;)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2010, 03:27:03 wysłana przez pcz_07 »
|
|
Czasem gdy wszystko oddala się w głęboki sen, przychodzi przebudzenie a reszta jest prawdą./Memento mint. 
|
|
|
|
66FF00_Zielony
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2010, 10:25:30 » |
|
Właduj na tego minta po prostu LXDE  zobacz czy to coś zmieni 
|
|
|
|
|
|
Following the Arch way with green color... Samsung RC520 | Intel i5 (2 x 2.3GHz) | 4GB RAM | NVIDIA GeForce 520M/Intel HD 3000 | 500 GB
|
|
|
pcz_07
Miętowy liść
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 13, 2010, 11:11:47 » |
|
Zainstalowałem dodatkowe środowisko graficzne ale lepiej jest minimalnie, prawie nie zauważalne, więc to chyba nie to. To chyba jednak coś z dyskiem, idąc waszymi podpowiedziami... Tylko jak go sprawdzić, żeby dało to 100% pewność że to właśnie on?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aras
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 14, 2010, 12:01:17 » |
|
gconf-editor -> desktop -> gnome -> interface -> odznaczyć enable_animations  oraz sudo aptitude remove compiz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eskimoss
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 14, 2010, 01:02:10 » |
|
Ja się niby nie znam, ale jakby u mnie tak było to sprawdziłbym jakie to procesy tak żrą procesor. Co do filmików to może być kwestia całkiem inna, np. kodeków czy ustawień. Poza tym sprawdziłbym konfigurację karty graficznej i czy ma najnowsze, rekomendowane sterowniki. Trzeba otworzyć x server settings (w nazwie jest np. Nvidia lub inaczej) z menu Administracja i przy próbie zmiany i zapisu ustawień powinien pokazać się komunikat o pliku xconfig. Polecenie: sudo nvidia-xconfig tworzy odpowiedni plik. Ja miałem takie skoki, ale w KDE i robił je proces Xorg. Dlatego podejrzewałbym raczej co innego niż dysk. Dopiero na końcu bym próbował z lżejszym środowiskiem graficznym, ale też z instalacją od zera z odpowiedniej płyty, a nie jako drugie środowisko, bo jak się ma dwa to te procesy potrafią się mieszać. Jak miałem dwa to na lxde jakimś cudem widziałem te skaczące xorg z KDE przy uruchamianiu k3b, ale na czystym lxde przy uruchamianiu k3b, tego nie widziałem. No chyba, że jakieś deja vu miałem  .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2010, 07:10:22 wysłana przez eskimoss »
|
|
|
|
|
pcz_07
Miętowy liść
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 30, 2010, 11:24:17 » |
|
Panowie dzięki, ale niestety nadal to samo. Nawet instalacja czystego systemu z różnego rodzaju systemów z innymi lżejszymi nie pomaga;( A dysk jest na pewno dobry. Macie jeszcze jakieś pomysły?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aras
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 30, 2010, 12:40:29 » |
|
wiesz ja też mam 1gb ramu z tą różnicą że to DDR2 i teraz mam 38% wykorzystanej pamięci, z ta różnicą że mam właczonego pidgina, deadbeefa, nautilusa, firefoxa (10 zakładek), awn, conky, akesklets. Czyli coś jest nie tak, bo procka to nie powinno tak obiążać. Mówisz, że masz dysk dobry, nie zaszkodzi sprawdzic jeszcze narzędziem o nazwie "gnome-disk-utility" - jesterrain sie nie zgodzi, ale mi pomógł ten program  wiec kieruję się subiektywną oceną przydatności.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 30, 2010, 02:03:10 » |
|
Dysk na 99% jest dobry. Problem leży w sterownikach do karty graficznej. Proszę sprawdzić w Synapticu jaki sterownik jest zainstalowany (powinien być z końcówką -ati, lub -radeon). Żadne polecenia typu sudo nvidia-xconfig , bo jest delikatnie mówiąc, nietrafne używanie polecenia dla kart nVidii mając na pokładzie ATI. Jeśli użycie sterownika -ati lub -radeon (nie -radeonhd!) nie odniesie skutku - radzę sprawdzić działanie wcześniejszej wersji stabilnej Mint.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
|
66FF00_Zielony
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 31, 2010, 10:16:55 » |
|
W każdym bądź razie ten problem jest ciekawy. pcz_07 koniecznie powiedz czy zainstalowanie sterów coś pomogło. Bo u mnie w domu też się szykuje instalacja linuxa na starym desktopie  Jestem ciekaw czy u mnie też będą cyrki. Mama się ostatnio skomputeryzowała i też chce mieć swojego. A w szafie leży taki ładny Intel Intel Pentium 4 1.5 GHz 256 RAM (możliwe że da się tam jeszcze wsadzić raz tyle) Grafika Matrox G Dualhead (32 Mb), albo Nvidia TNT2 Dysk 40 GB.Oczywiście liczę się z tym że miętówa z LXDE nie pójdzie. Wtedy wciskam do niego Archlinux z openboxem 
|
|
|
|
|
|
Following the Arch way with green color... Samsung RC520 | Intel i5 (2 x 2.3GHz) | 4GB RAM | NVIDIA GeForce 520M/Intel HD 3000 | 500 GB
|
|
|
pcz_07
Miętowy liść
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 28, 2010, 07:02:04 » |
|
Panie i Panowie - witam ponownie!!!!
Problem tego komupeterka powraca:/ Czy możecie mi podać co w tej sytuacji jeszcze mogę zrobić??? Instalacja sterowników ze strony nie możliwa, program ati catalyst control też nie odpala, bo nie ma zainstalowanego sterownika (bo chyba jest otwarty), radeonhd nie wiem gdzie to i jak???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
66FF00_Zielony
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 28, 2010, 10:13:37 » |
|
Czy to jest Mint10?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|