Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: RGBA - Prosze o pomoc.  (Przeczytany 635 razy)
sirqaz
Miętowe nasionko
*

« : Sierpień 12, 2010, 07:40:21 »

Witam. jestem nowym uzytkownikiem Linux Mint. Mam zainstalowanego Mietowego remixa 9 pl. Od dwoch dni siedze szukam o necie kombinuje i nadal nic. Chcialbym w moim systemie aktywowac RGBA. Tzn chcialbym zeby wszystkie okna oraz panele byly w pleni przezroczyste. kompletnie nie potrafie sobie z tym poradzic. prawdopodobnie zainstalowalem juz RGBA ale nie umiem go znalesc. trzeba wejsc w GNOME COLOR CHOOSER ale u mnie w sytemie nigdzie nie ma czegos takiego. czy to mozna jkos doinstalowac? prosilbym o pomoc jak zrobic zeby wszystkie okna i panele w moim systemie byly przezroczyste? kompletnie nie dje sobie z tym rady Smutny z gory dziekuje za pomoc.
Fluttershy
Kucyk
Siewca Mięty
Pole mięty

Distro: My Little Linux

Yay!

« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2010, 08:50:44 »

Przezroczystość panelu zmieniasz w jego ustawieniach (tak samo mintMenu). PPM na panelu >> Właściwości >> zakładka Tło >> * Jednolity kolor i wybierasz styl (Przezroczysty <-> Nieprzezroczysty). PPM na mintMenu >> Preferencje >> zakładka Opcje.
Czy całe okna mają być przezroczyste, czy tylko belka i obramowanie?
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Distro: arch

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2010, 09:30:36 »

PPM = wyskakujące menu po naciśnięciu prawego klawisza myszy Mrugnięcie

THE POWER OF LINUX Mrugnięcie
http://www.youtube.com/watch?v=ASAMs5S8-N8

PRZESTROGA DLA SŁABYCH PSYCHICZNIE:
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/loadingreadyrun/1726-Installation-Anxiety-2010

M61PME-S2P, AMD Phenom x3 2300 Mhz x64, 1GB KINGSTON, HDD 250 GB, Geforce 8500GT 512 ram
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2010, 09:30:36 »

Fluttershy
Kucyk
Siewca Mięty
Pole mięty

Yay!

« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2010, 03:12:20 »

Tego chyba nie trzeba tłumaczyć. Mrugnięcie Jest też skrót L/RMB - Left/Right Mouse Button.
bialyikar
Miętowy liść
*

Distro: Linux Mint 12 64bit

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Październik 01, 2010, 11:12:20 »

A w jaki sposób aktywować taką przezroczystość, że np. po przesunięciu okna pod pasek zadań, będzie ono tam widoczne. Na razie jest tak, że po zmianie przezroczystości we właściwościach paska zadań lub ustawieniu odpowiednio przezroczystej tekstury jako tła, widać tylko tapetę pulpitu, ale np. okien w ruchu już nie.
Fluttershy
Kucyk
Siewca Mięty
Pole mięty

Yay!

« Odpowiedz #5 : Październik 01, 2010, 01:51:30 »

Bo chyba systemowego paska nie idzie tak zrobić. Możesz spróbować zastąpić panel, np. dockiem (Avant Window Navigator, Docky).
66FF00_Zielony
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Distro: Arch Linux, Fedora, Linux Mint, openSUSE

Happy Ctrl + Alt + F1

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Październik 01, 2010, 07:44:48 »

Ciekawy też jest Cairo-dock Mrugnięcie

Following the Arch way with green color...
Samsung RC520 | Intel i5 (2 x 2.3GHz) | 4GB RAM | NVIDIA GeForce 520M/Intel HD 3000 | 500 GB
bialyikar
Miętowy liść
*

Distro: Linux Mint 12 64bit

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Październik 23, 2010, 06:32:10 »

A jeśli nie chce mieć żadnego docka? System wspiera taką przezroczystość w Gnome. Włączcie sobie półprzezroczystość w oknie konsoli i poruszajcie nią. Myślę, że problem jest z samym paskiem zadań.

Przed chwilą wpadłem na pewien półśrodek, mianowicie kiedy przytrzyma się jakieś okno i pokręci się kółkiem na myszce, to dane okno staje się przeźroczyste. Tak samo można zrobić z paskiem zadań, po takiej operacji, jego przeźroczystość jest jak by "interaktywna Mrugnięcie" i bez problemu można machać pod nim innymi oknami. Nie wiem, czy to jest powiązane z Compizem, czy z instalacją Elementary a co za tym idzie dostępną opcją "Enable RGBA" w opcjach Nautilusa. W każdym bądź razie działa.
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2010, 10:47:09 wysłana przez bialyikar » Zapisane
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: