Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Instalacja na małym dysku jako drugi system [solved]  (Przeczytany 777 razy)
wrzn
Miętowe nasionko
*

« : Sierpień 16, 2010, 10:18:51 »

Witam,

Mam nie typowe pytanie, spowodowane moną niemałą sympatią do tego systemu, a jestem początkujący.
Chciałbym zainstalować Mint'a na swoim lapotopie, jednak mam tylko 20 GB dysk, nie mam możliwości zrobienia osobnej partycji.

Stąd moje dwa pytania: Czy linux i Win nie gryzą się ze sobą na jednym małym dysku.
Mam drugi dysk na USB, czy po instalacji na nim Minta system będzie łatwo chodził i czy dysk będzie wykrywany pod Windowsem
I jeszcze jedno, jak bardzo ograniczona wersja będzie jeśli zainstaluje ja na pendrivie.

Z góry dziękuje za pomoc.
wrzn
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2010, 11:14:45 wysłana przez wrzn » Zapisane
eskimoss
Miętowy krzew

Distro: Mint 11 Katya Gnome2

« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2010, 01:03:19 »

jednak mam tylko 20 GB dysk, nie mam możliwości zrobienia osobnej partycji.
A niby dlaczego nie? Jak zainstalujesz Minta jako drugi system to i tak musi sobie zrobić osobną partycję, bo inaczej się nie da. Musi przecież mieć partycje z linuksowym systemem plików np. ext3 lub ext4. Zrób to najlepiej z opcją z opcją 'Allign to cylinder'. Nie zdawaj się na partycjonowanie instalatorem minta.
Dlaczego tak to zobacz w tym wątku:
http://forum.linux.pl/viewtopic.php?id=16501
Stąd moje dwa pytania: Czy linux i Win nie gryzą się ze sobą na jednym małym dysku.
Wielkość tu nie ma znaczenia. Jak się zmieszczą, a na pewno się zmieszczą, to się nie pogryzą. Jak uruchomisz jeden system to ten drugi będzie tylko plikami na oddzielnej partycji.
Inną sprawą jest co będziesz robił na tych systemach i ile będziesz miał programów zainstalowanych. 20 GB na dwa systemy - może być ciasno.
Mam drugi dysk na USB, czy po instalacji na nim Minta system będzie łatwo chodził i czy dysk będzie wykrywany pod Windowsem
Nie wiem czy to ma znaczenie, wydaje mi się, że tak, chociaż nie sprawdzałem, ale to jak chodzi system zależy min. od systemu plików. Reszta tu będzie zależeć od twojego hardware i Bios'u.
To czy dysk będzie wykrywany to jedna sprawa, a czy system na nim będzie bootowany to inna. Ale po to jest Grub żeby sobie z tym radził.
I jeszcze jedno, jak bardzo ograniczona wersja będzie jeśli zainstaluje ja na pendrivie.
Wersja będzie normalna. Pendrive to tylko przestrzeń dyskowa. Działanie systemu raczej zależy od innych rzeczy. Nie jestem ekspertem, ale tak mi się wydaje.
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2010, 07:09:40 wysłana przez eskimoss » Zapisane
wrzn
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2010, 01:41:06 »

eskimoss, dzięki za wyczerpującą informacje, z tego co pamiętam, to była opcja wyboru nie formatowania dysku na ext3 przy instalacji tylko wgranie na fat, mylę się? I tego tyczyło się moje pytanie głównie, czy na jednej partycji nie będą się gryzły... Uśmiech Ile przestrzeni Mint potrzebuje do płynnego działania?
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2010, 01:41:06 »

eskimoss
Miętowy krzew

« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2010, 02:19:45 »

eskimoss, dzięki za wyczerpującą informacje, z tego co pamiętam, to była opcja wyboru nie formatowania dysku na ext3 przy instalacji tylko wgranie na fat, mylę się? I tego tyczyło się moje pytanie głównie, czy na jednej partycji nie będą się gryzły... Uśmiech
W takim razie nie zrozumiałem. Już nie pamiętam tych opcji. Trochę mi się dziwne wydaje żeby wgrywać linuksa na fat i to jeszcze na tą samą partycję co windows, jakoś nie jestem pewien czy tak się  da, ale nie stawiałem nigdy dwóch systemów obok siebie. Ja bym jednak zrobił oddzielne partycje.
Cytat: wrzn link=topic=1823.msg15947#msg15947
Ile przestrzeni Mint potrzebuje do płynnego działania?
Mój / zajmuje ponad 4 GB, /home też. Zależy od ilości aplikacji. Ogólnie zawsze miałem tak, że z czasem system zaczynał mi się rozrastać.
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Sierpień 16, 2010, 02:31:12 »

Tak, będą się gryzły.
Nie, wydzielenie małej partycji na linuxa nie jest problemem.
Nie, nie jest to bardzo trudne.
Tak, dasz radę to zrobić.

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
eskimoss
Miętowy krzew

« Odpowiedz #5 : Sierpień 16, 2010, 02:58:51 »

eskimoss, dzięki za wyczerpującą informacje, z tego co pamiętam, to była opcja wyboru nie formatowania dysku na ext3 przy instalacji tylko wgranie na fat, mylę się? I tego tyczyło się moje pytanie głównie, czy na jednej partycji nie będą się gryzły... Uśmiech
W takim razie nie zrozumiałem. Już nie pamiętam tych opcji.
Cytat: wrzn
Ile przestrzeni Mint potrzebuje do płynnego działania?
Mój / zajmuje ponad 4 GB, /home też. Zależy od ilości aplikacji. Ogólnie zawsze miałem tak, że z czasem system zaczynał mi się rozrastać.

Zobacz sobie
jak zainstalować ubuntu obok windows bez dzielenia dysków [ spryciarze.pl ]
http://www.youtube.com/watch?v=iVDp8ImSD2M

Dla minta jest mint4win
http://duncsweb.com/2009/09/27/mint4win-a-wubi-based-installer-of-linux-mint/

Może wystarczyłoby korzystanie z Minta na virtualbox.

To jest ciekawe:
Jak Zainstalować Ubuntu Portable w Systemie Windows
http://www.youtube.com/watch?v=OQOTWOCq9sA
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2010, 03:07:15 wysłana przez eskimoss » Zapisane
wrzn
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 17, 2010, 07:37:19 »

Dzięki wielkie za porady, dziś się będę brał za to, wiec napisze jak wyszło i wtedy podsumuje temat dla potomnych Uśmiech
Dodany: [time]Sierpień 19, 2010, 12:05:09 [/time]
Noi jest lipa...

Zainstalowalem minta z pendriva na dysk usb, z grubem na glownym dysku w lapku (gruba wladowalem na glowny przez nieuwage)
Teraz podczas odpalania kompa wyskakuje mi blad, cannot find grub i grub console. To samo zarowno przy podpietym dusku usb jak i odpietym.  I zaden system nie dziala.

czy macie pomysl co zrobic? Planuje zrobic fix mbr z poziomu instalatora win, ale najpierw musze go wrzucic na pena, a to chwile potrwa.

bede wdzieczny za sugestie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2010, 11:06:34 wysłana przez wrzn » Zapisane
Fluttershy
Kucyk
Siewca Mięty
Pole mięty

Distro: My Little Linux

Yay!

« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2010, 06:43:51 »

Zainstaluj GRUB na dysku USB.
Zrób osobną partycję /boot na głównym dysku (ok. 250-500MB).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2010, 06:45:26 wysłana przez Tracerneo » Zapisane
wrzn
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2010, 08:22:02 »

Solved...

Odpaliłem oprogramowanie do edycji MBR (Hires boot cd, nota bene polecam). usunąłem gruba, usunąłem minta i teraz bede go instalował na nowo.
dzięki
mariom
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Distro: Funtoo ~amd64

zbanowany

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Sierpień 19, 2010, 08:23:19 »

250MB?! A po cholerę tyle? Starczy spokojnie 80MB a i tak to jest bardzo dużo. Kernel + initramfs <10MB przeważnie.

AMD 64 3200+ | K9N Ultra-2f | 7600 GT | 500+160+60 GB @ Funtoo
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: