Strony: [1] 2
Drukuj
Autor Wątek: Rozwiązany. Klient poczty umożiwiający podgląd, bez ściągania na dysk.  (Przeczytany 1444 razy)
kasjana
Miętowy liść
*

Distro: linux mint 9 gnome

Zobacz profil WWW
« : Sierpień 18, 2010, 12:07:53 »

Witam!
To mój pierwszy post na forum, jeśli nie ten dział, to proszę o przeniesienie. Używam minta od ok. miesiąca, przed nim była  mandriva i ubuntu. Mint okazał się najlepszy, do pełni szczęścia brakuje mi programu pocztowego z możliwoscią podglądu maila bez ściągania na dysk. Pod windowsem używałam dreammail, miał opcję zdalnej kontroli, co pozwalalo na czytanie maili na serwerze i na usuwanie ich. Współpracował dobrze z gmailem i z wp. W thunderbirdzie można zrobić tak, by ściągały się same nagłówki, ale to nie to samo. Próbowałam przez wine zainstalować dreammail, niestety instalacja zatrzymuje się na oknie startowym.  Moje pytanie jest takie; Czy jest klient pocztowy na linuksa, który ma funkcję taką, jak wspomniany dreammail, albo czy jest sposób na  uruchomienie dreammail pod wine? A może  czegos nie dopatrzyłam w thunderbirdzie?
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2010, 01:09:10 wysłana przez kasjana » Zapisane
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2010, 08:20:27 »

A czy nie rozważałeś używania poczty przez stronę internetową ?
Nie staram się być złośliwy, to realna propozycja jest.
Ja przez długi czas się pałowałem z różnymi klientami, ba nawet windowsowe aplikacje przez wine odpalałem (reach-a-mail na przykład) i koniec końców stwierdziłem, że wszystkie te "superrewelacyjne" funkcje oferowane przez różnorakie programy to pic na wodę i fotomontaż, jak coś się ma posypać to się i tak posypie, a więcej z tym zachodu niż pożytku.
To co istotne jest oferowane przez www. Sprawdź, gmail.com się bardzo zmienił ostatnimi czasy, popiąć pod niego można inne konta. Podobnie hotmail.com

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
eskimoss
Miętowy krzew

Distro: Mint 11 Katya Gnome2

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2010, 08:41:55 »

Ja właśnie z tego powodu nie używam klientów poczty. Nawet nie wiedziałem, że są z taką funkcją. Ale jak byś znalazła taki to daj znać.
Jesli chodzi o wine to możesz sprawdzić sobie jakie aplikacje na nim chodzą. Chociaż to też zależy od wersji wine. Mogło coś chodzić na starej, a na nowej już nie chce. Ja chciałem pod wine uruchomić czytnik RSS i mi się nie udało.
http://appdb.winehq.org/

Ewentualnie przeszukaj strony z aplikacjami na linuksa
http://linuxappfinder.com/
http://www.linuxsoft.cz/pl/
http://www.linuxlinks.com/Software/

P.S Zaznacz sobie płeć w profilu to nie będzie pomyłek przy zwracaniu się do ciebie. I najlepiej dodaj jeszcze jakie masz środowisko graficzne.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2010, 08:48:11 wysłana przez eskimoss » Zapisane
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2010, 08:41:55 »

Fluttershy
Kucyk
Siewca Mięty
Pole mięty

Distro: My Little Linux

Yay!

« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2010, 03:21:59 »

Najlepszym rozwiązaniem będzie przeglądanie poczty przez przeglądarkę.
Jeśli używasz Pidgina, możesz dodać konto GMail, to będzie cie informować o nowej poczcie.
kasjana
Miętowy liść
*

Distro: linux mint 9 gnome

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2010, 05:48:18 »

jesterraiin napisał:
A czy nie rozważałeś używania poczty przez stronę internetową ?
Używam właśnie przeglądarki do tego celu. ale wp długo się ładuje, a w tym programiku to trwało chwilę.
To co istotne jest oferowane przez www. Sprawdź, gmail.com się bardzo zmienił ostatnimi czasy, popiąć pod niego można inne konta. Podobnie hotmail.com
Poszukam jeszcze trochę, jeśli nie znajdę programu, o jaki mi chodzi, wypróbuję to podpinanie innych kont pod gmaila.

eskimoss, sprawdzę później te linki od ciebie, oczywiście dam znać, jak coś znajdę. I dzięki za uwagi dot. profilu, poprawki naniesione Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2010, 05:51:31 wysłana przez kasjana » Zapisane
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Przyjaciel
Dorodny miętowy krzew

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2010, 08:59:09 »

Pod gmaila czy hotmaila możesz sobie każde inne kontko podpiąć i będzie ładnie chodziło. No, może za wyjątkiem jakichś dziwadeł w rodzaju juhu majla.
Dodatkowo gmail zezwala na instalację pewnych funkcji (dział Laboratorium), jak np automatycznych odpowiedzi, czy innych cudów, a poprzez odpowiednie wtyczki do przeglądarki możesz zmienić wygląd czy funkcjonalność poczty. W razie potrzeby, używam tego czegoś codziennie, jeśli będzie potrzeba coś tam pomóc - daj znać, chociaż wątpię czy tam będzie coś do tłumaczenia.

Niestety, rodzime, przeglądarkowe "klienty" poczty są na razie bez sensu, zbyt powolne, przeładowane i bez wielu rozsądnych opcji.

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
ScorpionX
Miętowa sadzonka
**

Distro: Mint 9 Isadora "Miętowy Remix"

Komu miętuska?

« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2010, 11:06:52 »

Co do wp.pl to szczerze odradzam korzystanie z tej poczty ^^ Nie dość, że przepuszcza masę spamu, ładuję się szmat czasu zwłaszcza jak masz zawaloną skrzynkę (a o tą przy wszechobecnym spamie nie trudno), to co najgorsze przesyła i odbiera pocztę przesadnie długo.. Dla porównaniu:
- przy rejestracji na pierwszym lepszym forum czy grze internetowej na wp.pl zdarza się czekać pół dnia na mail potwierdzający rejestrację co doprowadzić może do szału.
- przy takiej samej próbie mail potwierdzający rejestrację ląduje w skrzynce odbiorczej praktycznie w 2 sekundy od kliknięcia [Rejestruj] (mam dźwiękowe powiadomienie o nowej poczcie także mogę wyznaczyć z dokładnością do sekundy ^^). Oczywiście raz na ruski rok zdarzy się poczekać na link czy pocztę nieco dłużej, ale większość przypadków spowodowana jest wysyłaniem tych linków/poczty z wp.pl (na kilkumegową paczkę zdjęć wysłaną spod wp.pl nie doczekałem się do tej pory)

Na korzyść gmaila przemawia jeszcze ładne filtrowanie spamu już na początku pracy, możliwość przełączania się w locie pomiędzy innymi kontami założonymi na gmail.com (nie trzeba się przelogowywać na kolejne konta) jak i dość pokaźną pojemność skrzynki - 7GB ^^ Wiadomo, na pocztę tego nie wykorzystasz, ale niektórzy mają dla tego zastosowanie (p2m) Mrugnięcie

| Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
kabinial
Miętowy liść
*

Distro: MiNt 11

« Odpowiedz #7 : Sierpień 26, 2010, 10:32:25 »

Ja korzystam z gmail od początku istnienia pierwszych wersji testowych i mogę tą pocztę z czystym sumieniem polecić (chyba, że ktoś boi się inwigilacji Google).
Mniej więcej roku korzystam z niej w przeglądarce i jest to naprawdę wygodne.
W Firefoksie można zainstalować dodatek Redesigned https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/8434/, który zmienia wygląd strony poczty na taką:

Wygląda to jak aplikacja a wszystkie listy mam na serwerze.
ScorpionX
Miętowa sadzonka
**

Distro: Mint 9 Isadora "Miętowy Remix"

Komu miętuska?

« Odpowiedz #8 : Sierpień 27, 2010, 05:34:02 »

Obsługuje ten dodatek najnowszy lifting wyglądu jaki Google pozwoliło sobie przeprowadzić na Gmailu? Chodzi mi o delikatne przemodelowanie panelu po lewej jak i odmieniony wygląd zakładki z kontaktami Mrugnięcie

Obecnie Gmail wygląda tak w przypadku poczty:

A tak w przypadku zarządzania kontaktami:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2010, 05:36:55 wysłana przez ScorpionX » Zapisane

| Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
kabinial
Miętowy liść
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 27, 2010, 06:22:26 »

Nie bardzo rozumiem o jaką zmianę Ci chodzi ale dodatek jest na bieżąco aktualizowany.
Dead_user
Miętowe nasionko
*

Distro: Fedora 14

« Odpowiedz #10 : Sierpień 30, 2010, 03:43:09 »

Może być dowolny klient poczty, trzeba tylko przy konfiguracji wybrać protokół IMAP zamiast POP3, bo to od tego właśnie zależy. Klient za pomocą IMAP-a będzie ciągnął tylko nagłówki maili, no i kontem pocztowym będziesz mógł zarządzać z poziomu tegoż klienta.

Jeśli potrzebujesz szybkiego klienta, to zainstaluj sobie pine (http://pl.wikipedia.org/wiki/PineDuży uśmiech.

A tak na poważnie, thunderbird jest dość szybki, jest też coś takiego jak claws mail - to ponoć dość odchudzona wersja thunderbirda i ponoć dużo szybsza. Evolution też jest dość sprawne.
kabinial
Miętowy liść
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 30, 2010, 07:06:06 »

Masz rację Dead_user, coś mi się pomyliło, że IMAP ciągnie całe wiadomości a obsługuje tylko Push.
Zamiast Pine polecam rozwijany Alpine http://www.washington.edu/alpine/
bo łatwiejszy w konfiguracji i nie trzeba instalować fetchmail.
Dead_user
Miętowe nasionko
*

Distro: Fedora 14

« Odpowiedz #12 : Sierpień 30, 2010, 10:19:55 »

IMAP można skonfigurować również tak, że będzie pracował podobnie jak POP3, czyli ciągnął wszystkie wiadomości z serwera zamiast nagłówków, ale tego akurat nie polecam Uśmiech.
Jeśli już korzystam z klienta poczty, to jet to albo thuderbird, albo kmail.
66FF00_Zielony
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Distro: Arch Linux, Fedora, Linux Mint, openSUSE

Happy Ctrl + Alt + F1

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 01, 2010, 10:14:32 »

Ja ze swojego Gmaila też jestem bardzo zadowolony. Również gorąco polecam. Też nie ma żadnych problemów z adresami zawierającymi kropki.

Following the Arch way with green color...
Samsung RC520 | Intel i5 (2 x 2.3GHz) | 4GB RAM | NVIDIA GeForce 520M/Intel HD 3000 | 500 GB
fi9o
Watch out now!
Przyjaciel
Dorodna miętowa sadzonka

Distro: PLD TH

fi9o@jabster.pl // jabber.

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 11, 2010, 08:54:03 »

Tralalalala Chichot A po co tak cudowac?
Witam!
To mój pierwszy post na forum, jeśli nie ten dział, to proszę o przeniesienie. Używam minta od ok. miesiąca, przed nim była  mandriva i ubuntu. Mint okazał się najlepszy, do pełni szczęścia brakuje mi programu pocztowego z możliwoscią podglądu maila bez ściągania na dysk. Pod windowsem używałam dreammail, miał opcję zdalnej kontroli, co pozwalalo na czytanie maili na serwerze i na usuwanie ich. Współpracował dobrze z gmailem i z wp. W thunderbirdzie można zrobić tak, by ściągały się same nagłówki, ale to nie to samo. Próbowałam przez wine zainstalować dreammail, niestety instalacja zatrzymuje się na oknie startowym.  Moje pytanie jest takie; Czy jest klient pocztowy na linuksa, który ma funkcję taką, jak wspomniany dreammail, albo czy jest sposób na  uruchomienie dreammail pod wine? A może  czegos nie dopatrzyłam w thunderbirdzie?
Pozdrawiam

Powinieneś wiedzieć, ze to kwestia ustawień poczty po części.
Mówiąc jaśniej: POP3 - serwer poczty przychodzącej oraz IMAP - również serwer poczty przychodzącej(choć pierwotnie jego zastosowanie było inne i można by tez tu użyć choćby rsync) ale do rzeczy - różnica miedzy POP3 a IMAP jest taka, ze IMAP pozwala pobrać same nagłówki wiadomości a POP3 pobiera cala wiadomość.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 08:56:46 wysłana przez fi9o » Zapisane

Strony: [1] 2
Drukuj
Skocz do: