Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Sterowniki nvidia Mint 9 KDE x64  (Przeczytany 742 razy)
luki288
Miętowe nasionko
*

Distro: Linux Mint 9 Isadora KDE amd64

« : Sierpień 19, 2010, 08:10:55 »

Witam,

Zainstalowałem wczoraj sobie Minta 9 KDE x64, został mi polecony przez kolegę, a kiedyś tam próbowałem sił z Ubuntu, ale nic z tego nie wyszło. I największy problem, który spotkałem to stery do karty nvidii (mam gf gts 360M na lapku Asus G51J). Sterowniki wolne nie pozwalają na włączenie efektów, a sterowniki nvidii dostępne w systemie rekomendowane przez twórców Minta nie działają, zawsze włącza mi się i tak w trybie słabszej grafy (coś takiego się wyświetla). Wydaje mi się, że problem w tym, że są to stery 32 bitowe, znalazłem repozytorium z najnowszymi sterami i w konia z rzędem temu, który połapie się w synapticu co instalować co wywalić. Pamiętam, że w Ubuntu po dodaniu czegoś w synapticu lub usunięciu jednej rzeczy on sam proponował co jeszcze trzeba bo jakieś tam zależności tu nic takiego się nie stało. Próbowałem się trochę połapać coś zaznaczyłem, zainstalowałem w menadżerze sterów pokazał się drugi oprócz rekomendowanego włączyłem go zrestartowałem kompa i zniknęły X w sensie nie ma ich i nie da się włączyć z tekstowego trybu startx-em wyświetla że w bin nie istnieje plik od X-ów. Postawiłem od nowa system bo jeszcze nic w nim nie było. Jak mam zainstalować dobre stery? I druga rzecz znalazłem wpis sir_lucjana jak przerobić wygląd na open susowy i zrobiłem tak ale po restarcie pół panelu jest czarne a pół takie jak powinno o co kaman?
Internauta1024A
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 06, 2010, 08:26:41 »

Co do sterownika to trzeba chyba będzie będzie go zainstalować z instalatora Nvidii(wadą tego rozwiązania jest ,że przy zmianie jądra na nowsze trzeba będzie powtórzyć instalację(ale tylko końcowy etap)
Najpierw trzeba będzie wyłączyć sterowniki Nouveau i ściągnąć instalator Nvidii.
Dla uproszczenia umieściłem te kroki w jednej lini poleceń:
Proszę albo w terminalu albo w oknie Uruchom program(Alt+F2) uruchomić terminal w trybie administratora wpisując:
Kod:
sudo gnome-terminal
i wpisać (wkleić) (jeżeli komendy uznasz za nieszkodliwe-trzeba uważać na polecenia wydawane w trybie administratora)  poniższe komendy:
Kod:
echo options nouveau modeset=0 && update-initramfs -u && cd /root/ && wget -t 0 -c ftp://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/256.53/NVIDIA-Linux-x86_64-256.53.run

(Dla ułatwienia można wpisać komendę:
Kod:
sudo sh NVIDIA-Linux-x86_64-256.53.run
i przerwać instalację i potem w trybie recovery korzystać tylko z historii wpisywanych poleceń(strzałka w górę)z historii warto też korzystać przy zmianie jądra)

Po wykonaniu tych czynności trzeba  uruchomić komputer w trybie recovery wybrać z listy "Uruchom linię poleceń Administratora",wpisać hasło i uruchomić instalator poleceniem sudo sh NVIDIA-Linux-x86_64-256.53.run i należy postępować zgodnie z komunikatami.
W pierwszym komunikacie należy nacisnąć "No",a resztę potwierdzić.
Po zakończeniu instalacji należy ponownie uruchomić komputer (Ctr-Alt+Del) i wybrać tryb podstawowy i akceleracja powinna działać.
Jeszcze jedna uwaga,przy pierwszym uruchomieniu instalatora nie jest dostępna ikona Nvidia-settings.
Więc aby zmienić ustawienia wpisujemy  w terminalu albo w oknie Uruchom program(Alt+F2) komendę
Kod:
nvidia-settings
lub jeżeli chcemy zachować ustawienia
Kod:
gksu nvidia-settings
.
Przy kolejnej instalacji sterowników ikona powinna być dostępna.

Przy zmianie jądra należy  powtórzyć te czynności:
Po wykonaniu tych czynności trzeba  uruchomić komputer w trybie recovery wybrać z listy "Uruchom linię poleceń Administratora",wpisujac hasło i uruchomić instalator poleceniem sudo sh NVIDIA-Linux-x86_64-256.53.run i należy postępować zgodnie z komunikatami.
W pierwszym komunikacie należy nacisnąć "No",a resztę potwierdzić.
Po zakończeniu instalacji należy ponownie uruchomić komputer (Ctr-Alt+Del) i wybrać tryb podstawowy i akceleracja powinna działać.

sir_lucjan
Człowiek Demolka
Administrator
Miętowa plantacja

Distro: Debian testing x86_64, Arch Linux x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2010, 04:19:18 »

Próbowałeś instalowania sterowników -195 za pomocą narzędzia jockey-gtk?

A co do motywu openSUSE - sprawdź w Ustawieniach systemowych dział odnośnie motywu, może tam coś masz pomieszane.

AMD Athlon 64 X2 6000+| 2 GB RAM| GeForce 8600 GT 256 MB|500 GB HDD
Linux Register User: #536661

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2010, 04:19:18 »

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: