Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: WiFi na USB - problem z instalacją - pomocy  (Przeczytany 511 razy)
Logane
Miętowe nasionko
*

« : Sierpień 25, 2010, 01:25:26 »

Witam,

Dzisiaj musiałem kupić Wifi USB do laptopa ponieważ to wbudowane działa kiedy chce. Przy kupowaniu odpowiedniego modelu patrzyłem by obsługiwało system operacyjny Linux.

Oczywiście sterowniki są zawarte na płytce CD ale problem się robi podczas instalacji. Za nic nie rozumię co mam zrobić. Instrukcja wygląda TAK.

Czy znajdzie się ktoś taki co wyjaśni mi cały proces instalacji krok po kroku ?

Dodatkowe informacje:
Firma: Edimax
Model: EW-7711UAn
System linux: Mint 9
Data wydania sterowników: 2009
ScorpionX
Miętowa sadzonka
**

Distro: Mint 9 Isadora "Miętowy Remix"

Komu miętuska?

« Odpowiedz #1 : Sierpień 26, 2010, 11:34:18 »

Cytat: rafalus - forum.ubuntu.pl
Witam,
To mój pierwszy post na tym forum, więc uprzejmie się wszystkim kłaniam.

Dzisiaj rano kupiłem kartę Edimax EW-7711USN i dopiero teraz udało mi się to uruchomić.
Mam świeży system 9.10.

Karta po włożeniu do portu USB zaczynała pracować poprawnie (mrygała szybko diodą) i system uruchamiał połączenia bezprzewodowe. Nie mogłem jednak połączyć się z moim ruterem. Nazwy innych sieci które karta wykrywała opisywane były jakimiś krzakami. Pomyślałem, że nic, tylko sterownik jest niewłaściwy i trzeba go zainstalować.

Zacząłem tradycyjnie od walki z kompilacją sterowników na płytce dołączonej do karty, ale wywalało mi błędy. Kombinowałem z kompilacją zarówno sterów ze strony producenta samej karty jak też sterów ze strony producenta chipsetu (Ralink).
Nie udało mi się nic z tym zrobić.

Dopiero gdzieś znalazłem (jak się potem okazało) prosty sposób, który zadziałał doskonale. Porzuciłem wojnę z kompilacją sterów i wyedytowałem blacklist.conf w poniższy sposób:

cd /etc/modprobe.d
sudo nano blacklist.conf
Dodałem "blacklist rt2800usb" w ostanim wierszu
zapisałem plik
zrestartowałem kompa

Po restarcie karta zaczęła poprawnie wykrywać inne sieci no i bez problemu połączyłem się z moim ruterem. Transferów jeszcze szczegółowo nie testowałem, ale tak na szybko sprawdziłem że łącze mam takie samo jak na kablu (2,5 Mb/s)

ps. Jeżeli Ci zadziała to daj znać, ale nie pytaj o co chodzi z tą blacklist - bo nie mam pojęcia

Zastosuj się do tego, paru osobom z tego co widzę pomogło i instalacja sterowników nie była potrzebna Mrugnięcie

| Intel Core i7-Q720 @ 4x1,6GHz | 4 GB | 500 GB | NVIDIA GeForce GT 230M | 15" | Audio Altec Lansing with SRS Premium Sound | Mint 9 Isadora x86_64 |
Logane
Miętowe nasionko
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 26, 2010, 01:36:13 »

Po dopisaniu "blacklist rt2800usb" w ostatnim wierszu, zatwierdzeniu i zresetowaniu laptopa. Sieć jest wykrywana, ale nie mogę się z nią połączyć.

Zaobserwowałem, że WiFi usb zaczęło wykrywać sieci, ale tylko w momencie gdy wbudowane WiFi w laptopie jest włączone. Dosyć dziwne.

Niestety ale nadal sprawa nie została wyjaśniona.

Proszę o pomoc.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Sierpień 26, 2010, 01:36:13 »

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: