Witam,
To mój pierwszy post na tym forum, więc uprzejmie się wszystkim kłaniam.
Dzisiaj rano kupiłem kartę Edimax EW-7711USN i dopiero teraz udało mi się to uruchomić.
Mam świeży system 9.10.
Karta po włożeniu do portu USB zaczynała pracować poprawnie (mrygała szybko diodą) i system uruchamiał połączenia bezprzewodowe. Nie mogłem jednak połączyć się z moim ruterem. Nazwy innych sieci które karta wykrywała opisywane były jakimiś krzakami. Pomyślałem, że nic, tylko sterownik jest niewłaściwy i trzeba go zainstalować.
Zacząłem tradycyjnie od walki z kompilacją sterowników na płytce dołączonej do karty, ale wywalało mi błędy. Kombinowałem z kompilacją zarówno sterów ze strony producenta samej karty jak też sterów ze strony producenta chipsetu (Ralink).
Nie udało mi się nic z tym zrobić.
Dopiero gdzieś znalazłem (jak się potem okazało) prosty sposób, który zadziałał doskonale. Porzuciłem wojnę z kompilacją sterów i wyedytowałem blacklist.conf w poniższy sposób:
cd /etc/modprobe.d
sudo nano blacklist.conf
Dodałem "blacklist rt2800usb" w ostanim wierszu
zapisałem plik
zrestartowałem kompa
Po restarcie karta zaczęła poprawnie wykrywać inne sieci no i bez problemu połączyłem się z moim ruterem. Transferów jeszcze szczegółowo nie testowałem, ale tak na szybko sprawdziłem że łącze mam takie samo jak na kablu (2,5 Mb/s)
ps. Jeżeli Ci zadziała to daj znać, ale nie pytaj o co chodzi z tą blacklist - bo nie mam pojęcia
Zastosuj się do tego, paru osobom z tego co widzę pomogło i instalacja sterowników nie była potrzebna